Svjetski kulinarski kup u Luksemburgu - najveće kulinarsko natjecanje na svijetu

Hrvatskoj kuharskoj reprezentaciji srebrna medalja na Svjetskom kupu

Tomislav Karamarko_svjetski kulinarski kup

Nakon osvojene brončane medalje prije četiri godine seniorska reprezentacija na čelu s Tomislavom Karamarkom vraća se jača no ikada. Na Svjetskom kulinarskom kupu u Luksemburgu – najvećem kulinarskom natjecanju na svijetu osvojili su srebro u kategoriji „topli meni“ te broncu u kategoriji „hladna kuhinja“

Predjelo - duet romba i sabljarke (na slici) obogaćen školjkama i rakovima na kompotu od rajčice s umakom od bijelog vina; glavno jelo – kombinacija janjećeg i srnećeg karea poslužena s dva umaka, mladim povrćem i punjenim tijestom; desert –  mousse od bijele i mliječne čokolade s pralinom od lješnjaka, voćnim sladoledom i culiem od maline – upravo tim menijem pripremljenim za 110 osoba pred publikom Hrvatska kulinarska reprezentacija na čelu s Falkensteinerovim kuharom Tomislavom Karamarkom oduševila je žiri te ove godine na Svjetskom kulinarskom kupu u Luksemburgu zasluženo osvojila srebrnu medalju.Duet romba i sabljarke

Na najvećem gastro natjecanju hrvatska kulinarska reprezentacija predstavila je jela i u kategoriji „hladna kuhinja“ te su za taj nastup osvojili brončanu medalju.

U timu reprezentacije su dva Falkensteinerova kuhara – najbolji kuhar u Hrvatskoj Tomislav Karamarko i Šime Vučetić, obojica kuhari u luksuznom zadarskom boutique hotelu Adriana.

Ostali članovi seniorske reprezentacije su Anđelko Levanić iz hotela Turist, Varaždin; Nikolina Lončar iz hotela Zlatan, Koprivnica; Ivana Vukmanić, Hotel Pical, Poreč i Zlatko Novak iz Gasthof in der Au, Starnberg, Njemačka.

„Izuzetno sam sretan jer smo uspjeli otići stepenicu više. Prije četiri godine u Luksemburgu smo osvojili broncu, a osvojena srebrna medalja je i više no što smo očekivali. Sada trebamo još više trenirati i truditi se biti što bolji kako bismo se za četiri godine vratili sa zlatnom medaljom,“ rekao je Tomislav Karamarko.

Svjetski kulinarski kup najveće je kulinarsko natjecanje na svijetu koje se održava u sklopu EXPOGAST sajma u Luksemburgu već 40-tak godina.

Ove godine od 22. do 26. studenoga ponovo je bio mjesto susreta preko 5000 kuhara iz svih krajeva svijeta.

Sajam kao i natjecanje posjeti preko 50000 posjetitelja, a natjecanje dobiva značajnu medijsku pokrivenost u svijetu te je jedna od najboljih platformi za predstavljanje nacionalnih kulinarskih timova te gastronomskih vještina i znanja.

Uz Hrvatsku, na natjecanju je nastupilo još 55 drugih zemlja; 590 kuhara i slastičara u individualnim kategorijama, 30 seniorskih nacionalnih timova, 15 juniorskih, 6 regionalnih juniorskih timova i 48 regionalnih seniorskih ekipa, što sveukupno broji više od 1500 kulinarskih majstora.

R.I.Svjetski kulinarski kup

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

kamelija kup 2014

Najbolji mladi kuhari i...

Učenici Mateja Tomašković i Marin Sambolek iz Gospodarske škole Varaždin pobjednici su 9. Kamelija kupa u kategoriji kuhara, a na…

tomislav-karamarko-kuhar

Tomislav Karamarko iz Zadra...

Osim natjecanja kuhara, u sklopu Dana kulinarstva, održano je i 5. Državno prvenstvo slastičara u kojem je titulu najbolje zasluži…

kamelija kup (3)

Učenici iz Vinkovaca su...

U Umagu je u ponedjeljak završen Kamelija kup, natjecanje učenika srednjih strukovnih škola za zanimanje kuhar i slastičar, koje s…

istanbul hrvatska rez

Hrvatskoj pet medalja na...

Nacionalni tim Hrvatske u sastavu Sabina Jalšić, Maja Mačković i Josip Carević koji se natjecao u kategoriji Team Grand Prix osvoj…