Veličanstven uspjeh Damira Fabijanića
Iće&piće proglašen trećim najboljim gastro časopisom na svijetu!

Bolji od hrvatskog gastro časopisa samo su američki Lucky Peach i austrijsko-njemački Falstaff što je ogroman uspjeh, a tek nešto manje vrijedan rezultat ostvario je Srećko Lorger čija je knjiga “Sve je to jena kužina” – četvrta na svijetu u svojoj kategoriji
Piše: Ivan Zidar
„Iće&piće“, najbolji hrvatski enogastro magazin, dobio je veliko međunarodno priznanje – proglašen je trećim najboljim gastro magazinom na svijetu!
Na gala priredbi pred tisuću uzvanika u sklopu manifestacije Gourmand World Cookbook Awards u pariškom kazalištu Folies Bergère održanoj u utorak, 6.ožujka nagradu za najbolji magazin dobio je američki gastro magazin Lucky Peach, a drugo mjesto osvojio je austrijsko-njemački Falstaff.
Treće mjesto „Ića&pića“ golemo je priznanje za pokretača, izdavača i glavnog urednika ovog časopisa Damira Fabijanića.
Časopis “Iće&piće” se ove sezone može pohvaliti intervjuima s Ferranom Adrijom u zadnjem tjednu postojanja njegova restorana »El Bulli«, te s braćom Roca koji vode drugi najbolji restoran na svijetu (»El Celle de Can Roca« u Gironi).
Drugi hrvatski kandidat za prestižnu svjetsku nagradu u izboru Gourmanda bio je splitski pisac Srećko Lorger sa svojom knjigom „Sve je to jena kužina“ u izdanju zagrebačkog VBZ-a, koja je bila nominirana među četiri najbolje knjige o hrani na svijetu u prošloj godini, ali je završila na također vrijednom četvrtom mjestu u doista velikoj konkurenciji.
Knjiga Srećka Lorgera „Sve je to jena kužina“ fokusirana je na istraživanje leksika vezana za tradicionalno kulinarsko umijeće i po tome je riječ je o jedinstvenoj knjizi u hrvatskoj recentnoj gastronomskoj literaturi.
Na gala spektaklu u Parizu najboljom kuharicom (knjigom) na svijetu za 2011. proglašena je „Patagonijska kuhinja“ Francisca Fantinija iz Čilea, nagradu za najbolju kuharicu koju je napisao profesionalni chef dobio je Rafael Osterling iz Perua, a nagrađeni TV show je onaj indijskog kuharskog dvojca Rockya Singha i Mayuta Sharme.
Dodajmo na kraju i da su u kategoriji knjiga o pojedinačnom jelu prvu nagradu za svoju knjigu o kranjskim kobasicama dobili slovenski autori Janez Bogataj, Žare Kerin i Janez Pukšič.
Popis svih dobitnika nagrade Gourmand možete pročitati ovdje.
Čestitamo svima!
Screenshot: Gourmand Awards 2012