Muzej u loncu gostovao u Županji

Izložba ‘Baš se nekad dobro jelo’ na Šokačkom sijelu

muzej u loncu u zupanji

Županjcima su predstavljena tradicijska jela poput čorbe kiselice, preko požeških fakina, pa sve do mini vinogradarskih ćevapa u svinjskoj maramici

Na tradicionalnom Šokačkom sijelu ove veljače u Županji predstavila se neumorna ekipa požeškog Muzeja u loncu pa su pred publikom zamirisala su požeška jela, a pričalo se i o razbijanju predrasuda o tradicijskoj prehrani Slavonaca.

Muzej u loncu je pozvan u Županju na Šokačko sijelo na poziv etnologinje ovoga dijela Slavonije Janje Juzbašić, ravnateljice Zavičajnog muzeja Stjepan Gruber.

Predstavljanje tradicijskih jela priređeno je u neobičnoj atmosferi s Vigorovim votkama u šarenim egzotičnim koktelima na 12. Vigor barmen cupu Obrtničkih škola.

Bez obzira na šarene kokteliće egzotičnih naziva, koji su mladi barmeni spravljali na pozornici, na stolovima se domaćilo crno i bijelo vino, graničarska kuhinja i specijaliteti Muzeja u loncu.

Tradicijska jela su pripremljena u maloj kuhinji, zapravo školskom kabinetu za nastavu kuhanja, koji je postao Aladinova špilja prepuna radoznalih kuhara srednjoškolaca kojih učili kako se pripremaju tradicijski specijaliteti Požege i Požeštine, od čorbe kiselice, preko požeških fakina, pa sve do mini vinogradarskih ćevapa u svinjskoj maramici!

Treba li spominjati da se uz nikad do kraja ispričane priče o jelima, požeški stol Muzeja u loncu, slavodobitno i ovaj puta redom ispraznio.

Zaključak se sam nametnuo slegavši se po svima prisutnima.

Zašto u Obrtničkim i Ugostiteljskim školama uz popularna natjecanja barmena, ne bi počeli organizirati i natjecanja kuhara u tradicijskim jelima?

Jer, dobro je za naš turizam kad mladi barmeni goste zadivljuju svojim vještinama i kreacijama u spravljanju egzotičnih internacionalnih pića, ali još je bolje, kada mladi kuhari te iste goste bez daha ostave tradicijskim jelima koja ovi nikada nisu, a možda i neće kušati, ako se ponovno ne vrate.

M.U.L. /fotografije: Muzej u loncu

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

suvara_4

Suvara i bilduda - stare...

U ovo predblagdansko vrijeme posvetit ćemo se dvama jednostavnim jelima bake Zlate iz Jakšića, koja na prvi pogled i nemaju veze s kor…

kitnkez muzej u loncu

Priča o požeškom kitnkezu...

Nekada nije bilo niti jedne domaćice koja nije znala praviti kitnkez ili sir od dunja. Ova poslastica boje jeseni, oblika maštovitih k…

pazi_sto_jedes-rez

Pazi što jedeš - Pazin

24. 11. 2012., Pučko učilište Pazin Ovogodišnje izdanje manifestacije „Pazi što jedeš“ koju organizira Etnografski muzej…

zena i povrce

Tema manifestacije 'Pazi što...

Ovogodišnje izdanje manifestacije „Pazi što jedeš“ koju organizira Etnografski muzej Istre/Museo Etnografico dell’…