Kolumna Danijele Mihalić Đurice - Pisma iz Pariza

Jestivo zlato novi je hit – može se kupiti u svakoj boljoj pariškoj trgovini

Jestivi zlatni listići postali su sastavnim dijelom mnogih gastro delicija te ih francuski chefovi sve češće koriste u luksuznoj gastro ponudi – zlata ima u luksuznim pićima, čokoladi, kavi, desertima, siru pa čak i u pivu

Iz Pariza: Danijela Mihalić Đurica
Foto: Aleksandar Topalović

Zlato se kroz sve civilizacije smatralo vrlo cijenjenim metalom, a neki mu danas pripisuju i velika afrodizijačka svojstva.
U medicini se koristi još od 15. stoljeća, a sve se više upotrebljava i u kozmetičkoj te SPA industriji.
No, najnoviji je hit zlato u gastronomiji i prehrambenoj industriji. Jestivi zlatni listići postali su sastavnim dijelom mnogih delicija te luksuzne gastro ponude širom svijeta.
Zlata ima u luksuznim pićima, čokoladi, kavi, desertima, pa čak i u pivu. Da se u velikoj mjeri koristi pri izradi najrazličitijih poslastica dokazuju i najnoviji proizvodi na tržištu kao na primjer mlinac koji umjesto papra ili soli, mrvi zrna zlata i pretvara ih u luksuzan dodatak jelima.

U prehrambenoj industriji zlato je označeno kodom E175
U pojedinim pariškim slastičarnicama, ali i vrhunskim restoranima s Michelinovim zvjezdicama, veliki francuski chefovi sve više za pripremu svojih jela koriste zlato.
Slavni francuski chefovi kažu da zlato hrani daje jedinstveni dašak luksuza, rafiniranosti i perfekcije toliko potrebne upravo u gastronomiji. Iako je sve donedavno bilo teško nabaviti zlato kao prehrambenu namirnicu, jestive zlatne listiće danas je u francuskoj prijestolnici moguće naći u gotovo svakom malo bolje opremljenom shopping centru.

Zlato se može kupiti i u spreju

U prehrambenoj industriji zlato je označeno kodom E175, a za dekoraciju ga nalazimo u formi listića, u spreju ili popularnim šljokicama koje su najčešći sastojak luksuznih pića poput skupocjenih pjenušaca.
Jestivo zlato najčešće je 24 karatno, iako nalazimo i 23 te 22 karatne zlatne listiće.
Cijena grama jestivog zlata u bočici kreće se oko 90 eura, dok se primjerice paketić u kojemu je 25 listića 24-karatnoga zlata veličine 8 x 8cm kreće oko 40 eura. Očekivano, cijene su gotovih gastronomskih delicija daleko više.
Poznata pariška čokoladarnica prodaje prigodne čokoladne kugle ili kutije rukom izrađene u kojima su suveniri grada, a u čijoj je jezgri osim badema, lješnjaka, pistacija i čokolade, jedan od glavnih sastojaka upravo zlato.

Čokoladna kugla se prodaje po cijeni od gotovo 500 eura, a unatoč tome, svi se primjerci ovih limitiranih serija čokoladnih skulptura prodaju u rekordnom roku. Vrlo su traženi i popularni francuski čokoladni macaroni čija je površina također prekrivena jestivim zlatnim listićima.

Najskuplji sir na svijetu – prožet zlatnim listićima
Nedavno je jedan proizvođač sira komercijalizirao i sir sa zlatnim listicima. Istina, ovaj je sir originalno britanski, ali najveći broj zainteresiranih za ovaj novi proizvod dolazi iz zemlje luksuza i visoke gastronomije – Francuske. Riječ je o vrhunskom bijelom Stilton siru koji je prožet kombinacijom jestivih listića zlata i preliven zlatnim likerom. Komad sira od 100 grama prodaje se po cijeni od 70 eura, dok je za kilogram ove zlatne delicije potrebno izdvojiti čak 700 eura.
Ako se pitate tko će to kupiti – navodno je zanimanje iznimno veliko, a kupaca svakim danom sve više. Jesu li ovo tek najnoviji trendovi za bezobrazno bogate, ne znam. No sigurna sam da bi bilo vrlo zanimljivo kušati neki od zlatnih deserata čija cijena premašuje i nekoliko stotina eura.
Nakon zlata u gastronomiji, pitanje koje se nameće je – a što sljedeće?!
Na slikama:
1.kapuccino čija je pjenica posuta puderom od 24-karatnog zlata
2.slasni francuski kolačići macaroni prožeti zlatnim listićima
3.mlinac za zlato
4.najskuplji sir na svijetu, Stilton

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

Miniature-Food-Sculpture16

Hrana koja vas ostavlja bez...

Samo vam se čini da je pred vama slastan zalogaj, jer ako malo bolje pogledate vidjet ćete da je riječ o minijaturama. Ne samo to, riječ…

najbolja-slastičarka-ivana-vidaković dhk

Ivana Vidaković je nova...

Sve tri prvoplasirane na ovogodišnjem prvenstvu slastičara dolaze iz Istre jer pobjednica Ivana Vidaković iz Poreča, dok su drugo…

kamelija kup (3)

Učenici iz Vinkovaca su...

U Umagu je u ponedjeljak završen Kamelija kup, natjecanje učenika srednjih strukovnih škola za zanimanje kuhar i slastičar, koje s…

lela i ognjenovic

Samoborski šef uspješno...

Deset recepata, od juhe od gljiva, krpica sa zeljem, terijeta, zelenače, do umaka Cantilly i torte Marija, sve po recepturama s kraja 19…