Svečanom akademijom otvorena 20. Vinistra u Poreču

Jubilarna Vinistra počela u znaku borbe za zaštitu istarskog terana

IQ vinari

Od 10. do 12. svibnja, Vinistra okuplja ukupno 110 izlagača te pruža niz obrazovnih i informativnih radionica te gourmet događanja

Na Svečanoj akademiji dodijeljena su priznanja za doprinos Vinistri i IQ oznake vinarima te prikazan film o 20 godina izložbe

Svečanom akademijom kojoj su u Istarskoj sabornici nazočili predstavnici ministri turizma i poljoprivrede u Vladi Republike Hrvatske, Istarske županije, Grada Poreča i drugih institucija, udruge Vinistra te vinari, sinoć je otvorena jubilarna 20. Vinistra.

Od 10. do 12. svibnja, u organizacije udruge Vinistra, izložba će u dvorani Žatika u Poreču biti tradicionalno središnjim mjestom izlaganja istarskih vinara, uljara i drugih proizvođača, ali i mjesto obrazovnih i informativnih radionica te gourmet programa.

Ceremoniju otvaranja obilježila je dodjela priznanja za dosadašnji doprinos Vinistri, dodjela ovogodišnjih IQ oznaka za malvazije te prikazivanje filma o 20 godina Vinistre.

U obraćanju govornika, uz Vinistrin jubilej istaknuta je i tema zaštite terana prilikom ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Oznaka IQ – Istarska kvaliteta za svježu malvaziju, berbe 2012., dodijeljena je podrumima Agrolaguna, CAPO, D&D Sirotić, Ivan Damjanić, Ravalico, Kozlović, Dešković, Tercolo, Anđelo Brčić, Robi Bertoša, Bruno Trapan, Eliđo Pilato, Marko Geržinić, Mario Peršurić, Valter Legović, Rossi, Vivoda, Zigante, Matić, Tomaz, Benvenuti, Matošević, Ritoša i Cattunar. IQ za zrele malvazije, berbe 2011., primili su podrumi Kozlović i Trapan.

Gradonačelnik Poreča, Edi Štifanić, naglasio je kako je Vinistra najveći kulturni događaj u gradu danas, dodavši kako vjeruje da će se izložba ovdje i nastaviti održavati.

Promocija istarskog poroizvoda

Zahvaljujući svima koji su bili uključeni u 20 godina njenog rada, predsjednik udruge Vinistra, Ivica Matošević, dodao je kako je izložba danas respektabilna manifestacija koja nadilazi hrvatske granice.

Ispunili smo zadaću promocije istarskog proizvoda, ” rekao je Matošević.

Dodao je kako od državnih tijela očekuje pomoć kojom bi vinari postali konkurentniji, posebice u vidu manjih poreznih opterećenja, podršku brendingu Hrvatske kao vinske zemlje, pojednostavljenje krutih propisa te jače uključenja vinskih podruma u turističku ponudu.

Osvrćući se na temu zaštite terana, Matošević je upozorio da je želja Vinistre pronalazak kompromisnog rješenja koje će zadovoljiti sve strane.

Nećemo dopustiti da svojataju našu baštinu. Svjesni smo kako se najbolja pozicija stječe samo kvalitetom, stoga ćemo napraviti najbolju malvaziju i najbolji teran. Ovim putem pozivam sve odgovorne da okupe najjače snage u obrani naših interesa. Ovdje se ljudi nikad neće odreći terana- zaključio je Matošević.

Župan Istarske županije, Ivan Jakovčić, osvrnuo se na Vinistru kao suvremeni simbol Istre i priču o uspjehu, nazvavši Istru najjačom i najkvalitetnijom hrvatskom vinskom regijom. “Vinistra svakim danom doprinosi tome da naša kvaliteta pobjeđuje, kako na tržištu Istre, tako i na tržištu Hrvatske te drugdje,” rekao je Jakovčić, dodavši da je teran baština na koju pravo imaju i Slovenija i Italija i Hrvatska.

Ministar turizma, Darko Lorencin, istaknuo je kako se vino sve jače integrira u turističku ponudu te da ono nema samo gospodarske učinke, već pruža i čitav niz osjećaja i doživljaja. “Dostigli smo zavidnu brzinu razvoja. Vjerujem da uz još jaču podršku znanosti i gospodarstva možemo povećati kvalitetu i kvantitetu. Na taj ćemo način imati bolji učinak i turističku potrošnju,” ocijenio je ministar.

Politički dogovor oko terana

Istaknuvši kako je iza Vinistre jedno značajno razdoblje, a pred njom početak novog, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina istaknuo je doprinos Vinistre i istarskih vinara u primjeni novih tehnologija, marketinga, novih ideja te stvaranja trendova.

Vezano uz pitanje zaštite terana, ministar je dodao kako se pripremaju politički dogovori.

Sa slovenskom stranom pokušava se naći sporazumno rješenje te se poduzima sve da bi se zaštitili interesi vinara.Matosevic_Jakovina

Vlada je predana želji da se i nakon 1. srpnja trguje i uživa u istarskom teranu,” zaključio je Jakovina.

Na Svečanoj akademiji dodijeljena su priznanja za doprinos Vinistri.

Priznanje za doprinos organizaciji izložbe Vinistra dodijeljeno je Franku Štikoviću i Milanu Legoviću.

Nagrade za doprinos Vinistri

Počast za 20 godina nastupa na izložbi priznanjima je odana Antoniju Ravalicu, Duiliju Ziganteu i Francu Cattunaru.

Priznanje za doprinos razvoju Istre kao vinske regije primili su Gianfranco Kozlović i Moreno Coronica, dok je zahvala za dugogodišnje sudjelovanje u ocjenjivačkoj komisiji Vinistre otišla u ruke Antuna Gavranića, Miljenka Bošnjaka, Višnje Zečević, Ivanke Rosati i Giuseppea Casagrandea.

Vinistra je ove godine okupila 110 izlagača. Program, uz izložbeni dio, obilježava niz obrazovnih radionica, uglednih gostovanja (koje predvodi jedna od vodećih osoba svjetske vinske scene, proizvođač čaša Georg Riedel i gourmet program) te niz popratnih događanja u dvorani, ali i diljem grada – poput večerašnjeg koncerta skupine Gustafi.

Više informacija o Vinistri i Svijetu malvazija dostupno je na web stranicama www.vinistra.com te Facebook stranici Vinistre, www.facebook.com/udruga.vinistra.

R.I. / foto: Vinistra

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

vinistra Šampioni 2016

Dodijeljeno ukupno 76 zlatnih...

Dobitnici šampionskih medalja za najbolja vina autohtonih sorata Istre su: Fakin vina – najbolja mlada malvazija, Vina Cattunar &#…

en primer

Jubilarno peto en primeur...

Svoja će vina u Zagrebu predstaviti pedesetak proizvođača vina malvazije istarske U ponedjeljak 15. veljače, u zagrebačkom hote…

istra u dorchesteru

U Londonu predstavljene 23...

U srijedu 10. lipnja, u poznatom londonskom restoranu China Tang at the Dorchester održano je kušanje istarskih vina koja nose oznaku…

vinistra2013-Kozlovic_Riedel_Matosevic

Riedel predstavio posebnu...

Vinistra je proslavila 20. rođendan uz  niz uglednih događanja među kojima je oko 9000 posjetitelja sa zanimanjem kušalo aktualn…