Savjeti zdravlja vrijedni
Kako se zaštititi od Escherichie coli?

Redovna higijena u pravilu je dovoljna zaštita od opasne bakterije
Escherichia coli spada u enterobakterije, tj. bakterije koje žive u crijevima ljudi i životinja.
Postoji jako puno vrsta ešerihija i mnoge su “normalni” stanovnici probavnog trakta čovjeka i životinja pa ih koristimo kao indikatore fekalnog zagađenja hrane, vode ili mora.
Neke druge vrste uzrokuju upalu mokraćnih putova i to kao najčešći uzročnici. Posebna skupina ešerihija su tzv. enteropatogene ešerihije, koje uzrokuju infekcije probavnog sustava.
Tu spada i EHEC koja uzrokuje krvave proljeve, a posebice je opasna podvrsta STEC u koju spada i soj koji je izazvao epidemiju u Njemačkoj.
Ovaj soj može stvoriti sliku hemolitičko-uremijskog sindroma kojeg karakterizira anemija, smanjenje broja trombocita i zatajenje bubrega.
Hrana koja se najčešće povezuje s EHEC infekcijama je nedovoljno termički obrađeno meso, nepasterizirano (neprokuhano) mlijeko i sir, nepasterizirani sok od jabuke, te razno povrće (krastavci, zelena salata, klice, špinat).
EHEC se nalazi kao dio flore crijeva životinja, i kod njih ne uzrokuje bolest .
Ova bakterija se najčešće prenosi zagađenom hranom i u direktnom kontaktu sa zaraženim životinjama.
Daljnji prijenos sa čovjeka na čovjeka moguć je među bliskim kontaktima (u obitelji, vrtiću, školi, domovima i sl.).
Dovoljan je mali broj ovih bakterija da izazove bolest.
Da bi se zaštitili od bakterija potrebno se pridržavati nekoliko temeljnih savjeta.
1.Ruke perite sapunom, na način da operete sve djelove šake uključujući vrhove prstiju, prostore između prstiju, te palac.
2.Ruke treba prati prije pripreme i serviranja hrane, te prije jela nakon korištenja WC-a ili mijenjanja pelena.
3. Perite ruke nakon rada sa sirovim povrćem ili mesom.
4. Nakon svakog kontakta sa domaćim životinjama, boravka na farmi, a posebice
nakon kontakta s izmetom bilo kojeg kućnog ljubimca
5. Sve vrste mesa moraju se dobro termički obraditi, jer termička obrada uništava mikroorganizme koji izazivaju bolesti.
6. Svom voću s korom i korjenastom povrću treba oguliti koru i nakon toga ga dobro oprati pod tekućom vodom.
7. Svo povrće koje nećemo kuhati (poput onog za salate) treba dobro oprati pod tekućom vodom.
8. Koristite zasebne daske za sječenje sirovog mesa, zasebne za sirovo povrće, a zasebne za gotova jela. Nakon korištenja, daske se moraju dobro oprati, po mogućnosti u perilici.