Zanimljvosti

Kako skuhati tjesteninu a la Sophia Loren

sophia loren

* Potreban je vrlo veliki lonac s mnogo vode, ovisno o količini tjestenine. Na taj način tjestenina će ostati rastresita te se neće slijepiti i sjediniti u jednu masu.

* Vodu zakuhajte na jakoj vatri i u trenutku kad zavrije, ubacite šaku soli, no ne pretjerujte jer voda treba imati samo slankast okus. Sol se stavlja upravo u trenutku ključanja da bi pojačala žestinu vrenja.

* Odmah potom ubacite tjesteninu i pojačajte vatru. Ovako dvostruko pojačanje topline, koje se postiže dodavanjem soli i povećanjem vatre, stara je, jednostavna tajna napuljskih žena – služi kako bi se nadoknadilo sniženje temperature vode uzrokovano ubacivanjem hladne tjestenine.

* Kada stavljate tjesteninu, kao što smo napomenuli, odmah nakon pojačanja vatre, nastojte je još više razrijediti.

* Nadgledajte kuhanje i u međuvremenu pripremite „zgodno“ i veliko cjedilo. Ne zaboravite da trajanje kuhanja ovisi o mnogim faktorima: od kvalitete tjestenine, sastava vode, godišnjeg doba i nadmorske visine na kojoj se nalazite. Jedini način da utvrdite je li tjestenina skuhana je da isprobate komadić spaghetta. Kad osjetite da ne sadrži više ni malo od onog sirovog, tvrdog sloja, ali da je još čvrsta, ne oklijevajte – gotova je, možete je procijediti. Za sve ovo, dosta brzo ćete steći potrebno iskustvo. Neki su vični već pogledom utvrditi kada je tjestenina gotova, ali pritom valja dosta paziti. Kad se tjestenina počne razvlačiti a unutra je još tvrda, znači da nije kvalitetna. Još jedno upozorenje – ne uzdajte se potpuno u vrijeme kuhanja označeno na ambalaži jer se često predlaže, po mom mišljenju, predugo trajanje kuhanja kako bi se prilagodilo internacionalnom ukusu.

* Još jedna mala tajna: prije nego što procijedite tjesteninu, stavite u lonac žličicu ulja – tjestenina će biti glađa pa će se moći bolje začiniti.

* Tjesteninu odmah istresite u cjedilo, protresite ga više puta, tako da se ocijedi sva voda, svaka kap. Inače, ako se zadrži nešto vode nastat će dvije nezgode. Još uvijek vrela tjestenina previše će omekšati, a preostala voda pomiješana s umakom razvodnjit će i pokvarit njegov ukus. Ako dobro procijedite tjesteninu, izbjeći ćete ove nezgode. Nije potrebno, kako to neki čine, preliti tjesteninu hladnom vodom da bi zadržala čvrstoću.

* Požurite staviti pastu u zdjelu kako biste je brzo začinili i poslužili – na stol je treba iznijeti dok se još „dimi“.

 

Izvor: knjiga recepata Sophije Loren „U kuhinji s ljubavlju“

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

uskrsnja sunka u kruhu villa sandi

Uskršnja šunka u kruhu

Sastojci: 1 kg šunke (rolana, kare…) 1 kg brašna po izboru (bijelo, raženo…) 1 kockica kvasca 1 dl mlakog mlijeka 1 žli…

marmelada od kestena

Marmelada od kestena

Sastojci: 2 kg kestena cca 1,5 kg šećera voda 1 mahuna vanilije rum ili konjak malo soli Priprema: Stavite kestene/marune (prethodno z…

pivski pereci kruh i peciva

Pivski pereci

Sastojci: 500 g polubijelog brašna 1 suhi kvasac, 1 žličica soli 1 žličica agavinog sirupa 3 dl pive, sobne temperature 2 žlice sun…

ajvar dilajla

Ajvar

Sastojci: 5 kg očišćenih rog paprika 2 kg balancana (patlidžani) 1 l alkoholnog octa 3 l vode 2 žlice soli 10 listića svježeg bosil…