Vinar Dejan Rubeša posvetio se očuvanju autohtonog vina

Kastavska Belica spašena od nestanka, šire se nasadi autohtonih sorti

dejan rubeša

Belica je kupaža autohtonih verdića, divjake i mejskog kojoj se pridodaje malvazija, a koja je usprkos tradiciji dugoj 600 godina spala na skromnih 5000 litara proizvedenog vina

Kastav, grad bogate povijesti, nadaleko je poznat po Beloj nedeji, sajmu prve nedjelje u listopadu kada se toči mlado vino, a mnogi (pogrešno) misle da se toči isključivo kastavska Belica.

Bela nedeja ima višestoljetnu tradiciju, a spominje se još u Zakonu grada Kastva iz 1400. godine što govori i o tradiciji vinarstva i vinogradarstva.

Nažalost, ubrzana urbanizacija desetkovala je vinograde kojima je Kastav bio okružen što je dovelo  kastavsku Belicu na rub opstanka!

Dejan Rubeša, kastavski vinar u usponu (na slici), procjenjuje da je proizvodnja Belice prije desetak godina spala na manje od 5000 litara vina. Stoga Rubeša već godinama „gura“ priču o belici u prvi plan jer je želi spasiti od zaborava i izumiranja.

Vinara je na Kastavštini bilo sve manje, tek 30-ak, a uglavnom se radilo s kupovnim grožđem. Belicu je do prije nekoliko godina radila tek nekolicina, a najviše loza spasio je Arsen Jardas.

Autohtona kastavska Belica ustvari nije sorta već kupaža, odnosno mješavina sortnih vina, pojašnjava Rubeša. Dobiva se miješanjem verdića, mejskega i divjaka, a obavezno je bilo i malvazije.

–          Svaki je vinograd na Kastavštini imao ove četiri domaće sorte i miješanjem se dobivala Belica – nastavlja Rubeša, koji je detektirao dva osnovna problema bez čijeg rješenja ne bi bilo budućnosti za ovo rijetko vino.

Ponajprije, autohtona sorta divjaka gotovo je izumrla, u nekim je vinogradima posve nestala, a u nekim je ostala doslovce na jednoj lozi.

–          Praktički je nestala. Možda je riječ o osjetljivoj lozi, ali uz pomoć enologa Ivana Sokolića i Udruge Belica u planu je spasiti i divjaku i mejsko i verdić – priča Rubeša koji osobno planira zasaditi još 2000 loza.

Drugo pitanje na kojem se angažiraju kastavski vinari je nalaženje idealnog omjera spomenutih sorti kako bi se dobila što bolja Belica.

–          Za sada znamo da u količini dominira mejsko, ali smo daleko od idealnog omjera – nastavlja Rubeša koji dodaje da treba vidjeti i kakva je uloga još dvije sorte, šilera i brajkovca koje su također pronađene u nekim kastavskim vinogradimna.

Dejan Rubeša pobjednik je ovogodišnjih VII. susreta vinara Kastavštine gdje je njegova Malvazija sur lie 2011 proglašena šampionom od strane komisije u kojoj su bila dva sommeliera, Nenad Kukurin i Darko Baretić te troje enologa – Nina Jurinjak, Patricija Rumac i Tomislav Pavlešić.

Na inicijativu kastavskih vinara 2004. osnovana je i Udruga Belica koja je narasla na 96 članova i aktivno djeluje na širenju nasada uz veliku pomoć Grada Kastva i Županije primorsko-goranske.

Prvi rezultati su vidljivi jer je zasađeno novih 5000 loza, a Udruga Belica organizira i Susrete vinara Kastavštine na kojem je ove godine čak šest vinara predstavilo svoje Belice.

Zahvaljujući trudu kastavskih vinskih entuzijasta čini se da je Belica spašena, odnosno da će se nasadi divjake, mejskog i verdića (malvazija je ipak neupitna) u budućnosti samo širiti.

Piše i snimio: Ivan Zidar

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

Vinistra 1

En primeur okupio Vinistru,...

U  zagrebačkom hotelu Esplanade, u ponedjeljak 10. veljače, održano je zajedničko en primeur kušanje vina na kojem se udrugama…

dejan rubeša

Dejan Rubeša i dalje radi...

Ove godine Dejan Rubeša osvojio je titulu šampiona dok je njegov brat Ivica osvojio prijelazni pehar za najbolju autohtonu kastavsku…

kastavska belica 2012

Belica 2013. Kastav

8. Ocjenjivački susret vinara kastavštine “Belica 2013.” 1. 4. 2013. – 7. 4. 2013. Kastav Poznati sommelieri ocjenji…

ivana krstulović carić

Loša komunikacija najveći...

Vinogradarsko-vinarska tradicija otoka Hvara izrodila je niz hvaljenih vina, od kojih su najcjenjenija ona spravljena od sorte plava…