Knjige: Najveći svjetski vodič kroz 1388 vinskih sorti

Kaštelanski crljenak dobio veliko priznanje u bibliji svjetskih vina

wine grapes knjiga

Jancis Robinson, autorica upravo predstavljene biblije svjetskih vina „Wine grapes: A complete guide to 1,388 vine varieties, their origins and flavours“ u Financial Timesu opširno je objasnila povijesnu priču o hrvatskoj vinskoj sorti tribidrag (kaštelanski crljenak) i kaže da ju je pripremajući knjigu upravo ta priča najviše fascinirala pa ne čudi da ovo vino našlo među samo devet ponuđenih na promociji knjige u Londonu

Nedavno objavljena knjigu “Wine grapes: A complete guide to 1,388 vine varieties, their origins and flavours“, vinski svijet je već proglasio biblijom svjetskih vina.

Knjiga ima oko 1200 stranica i najveći je vodič kroz svjetske vinske sorte. Autorica impresivnog djela je  poznata vinska novinarka i kritičarka Jancis Robinson, kojoj su asistirali Julie Harding i švicarski genetičar botaničar dr. José Vouillamoza, koji se specijalizirao za područje genetičke analize vinove loze.

Knjiga teška tri kile i 1100 kuna

“Wine grapes: A complete guide to 1,388 vine varieties, their origins and flavours“ teži oko tri kilograma, a ima i pozamašnu cijenu od 120 funti (oko 1100 kuna).

Sve od 1388 sorti vinove loze iz cijeloga svijeta je detaljno predstavljena: od mjesta gdje je rođena, okusa i bukea vina, njezine povijesti i rodbinskih veza s drugim sortama pa do današnjih vremena i najboljih proizvođača vina te sorte.

Bogatstvo hrvatskih vinskih sorti

Hrvatska je predstavljena s 39 svojih autohtonih sorti što je svrstava među deset najbogataijih zemalja u svijetu po broju vinskih sorti.

Najviše svojih sorti ima Italija, čak 377 sorti, slijedi Francuska sa 204 pa Španjolska s 84 i Grčka sa 77 svojih sorti.

Pritom, Hrvatska se može pohvaliti i poznatim kaštelanskim crljenkom, odnosno tribidragom, sortom koja je svojom pričom i poviješću fascinirala autore.

Ni jedna druga sorta, uvjerili smo se listajući knjigu, nema u ovom impresivnom vodiču toliki prostor. Na čak pet stranica autori Jancis Robinson, Juliea Harding i dr. José Vouillamoza pričaju priču o hrvatskoj sorti tribidrag, odnosno kaštelanskom crljenku.

Autorica fascinirana tribidragom

Jancis Robinson najavljujući knjigu „Wine grapes…“ u Financial Timesu opširno je objasnila povijesnu priču o hrvatskoj vinskoj sorti tribidrag i kaže da ju je pripremajući knjigu upravo ta priča najviše fascinirala.zlatan crljenak

Financial Times u okviru ističe njezin citat: „Originalno ime zinfandela je tribidrag, otkriće koje držim najdragocjenijim iz našeg četverogodišnjeg istraživanja vinograda.“

Slobodna Dalmacija pišući o promociji knjige „Wine grapes...“ u Londonu naglašava da je pritom u organizaciji Decantera upriličena ekskluzivna Masterclass degustacija samo 9 posebno odabranih vina.

U taj rijetki svjetski odabir ušao je i tribidrag, odnosno crljenak kaštelanski, a posebni gosti promocije bili su i prof. dr. Edi Maletić i prof. dr. Ivan Pejić, autori otkrića da je američki zinfandel zapravo kaštelanski crljenak, drugog imena tribidrag.

Oni su kao gosti autora „svjetske vinske biblije“ sudjelovali na velikoj promociji i degustaciji u Londonu.

Kušalo se devet vina rijetkih sorti iz cijelog svijeta – ispričali su prof. dr. Pejić i prof. dr. Maletić za Slobodnu Dalmaciju.

Počelo se s vinom sorte guais blanc, koje je stiglo iz Švicarske.

Casanova među sortama

Riječ je o rijetkoj, skoro izgubljenoj sorti za koju se zna da je bila Casanova među sortama i da je roditelj mnogim danas poznatim svjetskim sortama, a zadnje vino na degustaciji bio je „Zlatan crljenak“ Zlatana Plenkovića i po reakcijama prisutnih izazvao je najviše oduševljenja od svih vina na kušanju.

Nakon službene promocije hrvatski profesori su zajedno sa Švicarcima, koji su na kušanje donijeli vino sorte guais blanc te autorima izvanrednog vodiča završili na maloj privatnoj večeri za gušt u jednom restoranu u Sohou, gdje se kušalo još crljenaka, odnosno tribidraga.

Pripremio: I.Zidar

Foto: winegrapes.org

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

Vina Belje CS merlot s medaljom-rez

Vina Belje dobila još jednog...

Svjetsko ocjenjivanje vina sorti cabernet sauvignon i merlot pod nazivom “Emozioni dal mondo: Merlot e Cabernet insieme” održav…

World Wine Guys

World Wine Guys u Umagu:...

Svjetski poznati vinski dvojac, Mike DeSimone i Jeff Jenssen, poznatiji kao World Wine Guys gosti su 24. Vegeta Croatia Opena. U svom tre…

za medije 4

Vinoljupci u Makarskoj mogli...

Predstavljeno je po prvi puta i novo hrvatsko vinogroje – Komarna, a riječ je o strmom pojasu iznad Jadranske magistrale na mjestu ned…

vinari krecu na turneju

Udruga vinara Grand Cro na...

Devet vinarija iz gotovo svih dijelova Hrvatske, članovi udruge Grand Cro, kreću na Grand Cro Tour, turneju jadranskim gradovima tij…