Završeno 15. prvenstvo sommeliera Hrvatske u Rovinju
Klaudio Jurčić po četvrti put za redom najbolji sommelier Hrvatske

Među 24 najbolja hrvatska natjecatelja opet je najbolji bio već afirmirani sommelier Klaudio Jurčić
Pobjedom Klaudia Jurčića (na slici dolje), četvrtom za redom, u Rovinju je u utorak, 25. listopada u večernjim satima završeno 15. prvenstvo sommeliera Hrvatske na kojem se 24 poznavatelja vina i pića natjecalo za titulu hrvatskog prvaka.
Kandidati su pred publikom u novom hotelu Lone pokazali pred publikom i žirijem svoje umijeće u otvaranju pjenušca, preporukama jela uz zadani jelovnik, prepoznavanju i posluživanju vina i alkoholnih pića, ispravljanju vinske karte, rastakanju magnuma, posluživanju cigara i ophođenju s gostima.
Pobjednik Klaudio Jurčić će predstavljati Hrvatsku na svjetskim sommelier natjecanjima iduće godine u organizaciji Međunarodne udruge sommeliera (ASI).
Natjecatelji su se najprije suočili s jednosatnim pisanim testom koji je uključivao pitanja iz povijesti, zakonodavstva, domaćeg i međunarodnog vinogradarstva i vinarstva te struke. Drugi, polusatni dio, bio je namijenjen degustaciji na slijepo i pisanom opisu po jednog bijelog i crvenog vina. Kandidati su bili dužni ocijeniti i opisati vino uz pokušaj prepoznavanja porijekla, proizvođača, godine berbe, trajnosti i preporuke uz jelo.
Organizator prvenstva u Rovinju je Hrvatsko sommelier klub (HSK) koje trenutno broji 439 članova. Generalni sponzor programa bila je hotelska tvrtka Maistra. Sponzori su tvrtke Agrokor vina, Badel 1862, Brionka Pula, Camelot, Cromaris, Dobra vina, Hypo Alpe Adria Bank, Jamnica, Ledo Zagreb, Petković, PIK Vrbovec, Radin R Grand Gourmet, Rovinjski vinari, T.O. Cicibela, TZ Grada Rovinja, Vinistra, Vinotrade te medijska agencija VinMedia.
I.Zidar /foto: G.U. (gastronomika.hr)