Veliko priznanje splitskom autoru

Knjiga o hrani Srećka Lorgera među četiri najbolje na svijetu

sve je to jena kuzina-za web

Lorgerova knjiga “Sve je to jena kužina” u izdanju VBZ-a konkurira za prestižnu svjetsku nagradu Gourmand World Cookbooks Awards 2011. u kategoriji Food Literature

„Sve je to jena kužina“, knjiga splitskog pisca Srećka Lorgera u izdanju zagrebačkog VBZ-a, nominirana je među četiri najbolje knjige o hrani na svijetu u prošloj godini!
Lorgerova knjiga konkurira za prestižnu svjetsku nagradu Gourmand World Cookbooks Awards 2011. u kategoriji Food Literature.
Za istu nagradu u kategoriji magazina među četiri najbolja ušao je i ugledni zagrebački magazin Iće&piće o čemu smo već izvjestili.
Knjiga Srećka Lorgera „Sve je to jena kužina“ fokusirana je na istraživanje leksika vezana za tradicionalno kulinarsko umijeće i po tome je riječ je o jedinstvenoj knjizi u hrvatskoj recentnoj gastronomskoj literaturi.

Pričice i anegdote o kulinarskom umijeću

To je jedina knjiga koja se bavi tumačenjem tradicionalne gastronomske terminologije među vrlo brojnim kulinarskim knjigama koje su se u Hrvatskoj pojavile u posljednje vrijeme. „Sve je to jena kužina“ kroz niz pričica, anegdota, svjedočanstava o kulinarskom umijeću koje autor uklapa u opis pojedinih glosa, čine ovo štivo zanimljivim na više razina.
Osim leksikografske i etimološke relevantnosti, ovaj tekst zanimljiv je i kao etnografska i antropološka analiza, a njegova anegdotalnost daje mu i literarne atribute, smatra prof.dr.Joško Božanić.

Priručnik leksikonskog tipa

Autor je konzultirao sve rječnike naših mjesnih govora. Najviše je romanizama, ali on ne bježi ni od drugih etimologija (turcizama itd.), a posebno ga zanimaju neki staroslavenski oblici i riječi koje se ne spominju u dijalektskim rječnicima.
„Sve je to jena kužina“ priručnik je leksikonskog tipa u kojem se čitatelju nude šire ekspertize pojedine namirnice ili jela, a ne tek puke definicije.

nominacije u gourmanduU samu završnicu izbora za knjigu godine, uz Lorgerovu knjigu ušle su još „O Gauso Marisco“ brazilskog autora Brena Lernera (izdavač Melhoramentos), „The Language of Taste,Dictionnary of Historic Greek Food“ grčke spisateljice Marianne Kavroulakis (Asprimedia) i „Boiling Pot“(Y Books), knjiga irskog pisca Nicka Muniera.
Proglašenje pobjednika predviđeno je na spektakularnoj priredbi 6. ožujka u pariškom The Folies Bergere Theatreu na Gourmand World Cookbook Awards Gala večeri.

I.Zidar

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

Miniature-Food-Sculpture16

Hrana koja vas ostavlja bez...

Samo vam se čini da je pred vama slastan zalogaj, jer ako malo bolje pogledate vidjet ćete da je riječ o minijaturama. Ne samo to, riječ…

World Wine Guys

World Wine Guys u Umagu:...

Svjetski poznati vinski dvojac, Mike DeSimone i Jeff Jenssen, poznatiji kao World Wine Guys gosti su 24. Vegeta Croatia Opena. U svom tre…

x-kozlovicev podrum

Povodom godišnjice nove...

Autor knjige „Kozlović“ je Zoran Leko kojem su se u pisanju tekstova pridružili Marino Baldini, Saša Špiranec, Zvonko Makovi…

WOW vina 2013-2

Koja su najbolja vina po...

U konkurenciju za nagradu WOW Grad Prix vino prosle godine su ušli: Kozlović Santa Lucia iz 2008. u kategoriji bijelih, Korak Crni pino…