Kulinarsko natjecanje Zlatne dunje u Kutini
Konavoka sa samo 19 godina pobijedila na natjecanju kuhara

Stela Metković debitirala je na natjecanju u sklopu Hrvatskog kuharskog kupa i oduševila žiri glavnim jelom od svinjskog filea s gljivama
Stela Metković, kuharica Restorana Monika iz Konavala ima samo devetnaest godina, a već je osvojila prvo mjesto na kulinarskom natjecanju Zlatne dunje u Kutini, kojim je započeo Hrvaski kuharski kup koji se ove godine odvija u ciklusu od pet natjecanja za „Kristalnu kuhaču“.
Stela je pripremila najbolje glavno jelo na ovom tradicionalnom natjecanju iako je bila najmlađa natjecateljica. Devet ponajboljih hrvatskih kuhara natjecali su se, na zadanu temu, u pripremanju hladnog predjela od puretine i povrća, glavnog jela od svinjskog filea i gljiva i deserta od dunja, grožđa i sira.
U Kutini kuhari tradicionalno kao jednu od namirnica moraju koristiti dunju. To je voće simbol grada jer za dunju se u nekim dijelovima Hrvatske i Slovenije kaže kutina.
Pobjednički svinjski file
Pobjedničko jelo Stele Metković iz Molunta kojim je oduševila stručni žiri bio je svinjski file ispržen na maslacu u koji je dodana glazirana mrkva popržena na vodi, šećeru i maslacu te majčina dušica kao začin.
Uz file je išla palenta kuhana na mlijeku, vrhnju i mascarponeu te tamni umak od prženih svinjskih kostiju s dodatkom crnog vina. Narezani file jede se uz male sendviče od tosta namazanog bešamelom, kozjim sirom i medom, a glavni prilog su gljive zapržene na maslacu u maslinovom ulju.
Mladoj Konavoki ovo je bio prvi, ali sigurno ne i posljednji nastup na nekom gastro natjecanju, a u međuvremenu će nastaviti usavršavati svoje kuharsko umijeće u obiteljskom restoranu „Monika“.
I.Zidar /foto: www.kutina.hr