Odlična knjiga za sve koji vole peći kruh

Kruhovi koje morate ispeći za blagdane na jednom mjestu

covar kako napraviti kruh

Knjiga donosi niz od 60-ak bogato ilustriranih recepata na temelju kiseloga tijesta, od nagrađivanoga seljačkoga kruha, grisina, kruha s rajčicama i crnim kimom, preko nesvakidašnjih delicija poput kruha s ciklom, kruha sa suhim smokvama, orasima i anisom ili kruha s čokoladom i grožđicama

Pripremila: Majda Matković

Iz tiska je ovih dana izašla sjajno ilustrirana i tvrdo ukoričena knjiga “Kako napraviti kruh“, autora Emmanuela Hadjiandreoua u izdanju Školske knjige iz Zagreba.

Knjiga donosi više od 60 jednostavnih recepata iz cijeloga svijeta koji će oduševiti gurmane zaljubljene u prozračne ciabatte, mirišljave focaccie s maslinama, rajčicama, lukom i ružmarinom, božanstvene kroasane i brioše.

Gozbu inspiriranu receptima iz raskošne knjige neće propustiti ni osobe koje izbjegavaju gluten i kvasac.

Za njih je Hadjiandreou pripremio niz recepata na temelju kiseloga tijesta, od nagrađivanoga seljačkoga kruha, grisina, kruha s rajčicama i crnim kimom, preko nesvakidašnjih delicija poput kruha s ciklom, kruha sa suhim smokvama, orasima i anisom ili kruha s čokoladom i grožđicama.

Otkrijte čari pečenja kruha

Stoljećima su ljudi živjeli na kruhu i maslacu.

Taj skromni kruh koji su pekli na ognjištu i jeli cijeli tjedan od pamtivijeka je bio temelj obiteljskih objeda.

Na slici: Focaccia s rajčicama, maslinama, lukom

Posljednjih se godina u pekarnicama, velikim trgovinama i na tržnicama mogu naći sve moguće vrste kruha čime se udovoljava potražnji za izvornim proizvodima.

Danas ljudi ponovno otkrivaju čari pečenja vlastita kruha ne samo zato što na taj način mogu uštedjeti nego i zato jer žele uživati pripremajući prirodnu i zdravu hranu.

Emmanuel Hadjiandreou predan je stvaranju kruha. On pravi kruhove za koje osvaja nagrade, a u svojoj prvoj knjizi objašnjava kako, korak po korak, napraviti kruh.

U poglavlju Osnovno o pravljenju kruha naći ćete upute i savjete za uspješno pravljenje kruha i naučiti što se događa s brašnom i kvascem, kako napraviti vlastitu starter-kulturu za kiselo tijesto te koji vam je kuhinjski pribor potreban kako bi vam život bio jednostavniji.

U poglavlju Osnovni i ostali kruhovi s kvascem naučit ćete kako napraviti popularni kruh sa sodom bikarbonom, kao i obični bijeli kruh u čemu će vam pomoći jasne fotografije koje prate cijeli tijek pripreme kruha.

Na taj način ovladat ćete umijećem pravljenja cijele palete kruhova s kvascem kao što su bagel peciva, talijanska ciabatta, kruh s orasima i kruh s pivom.

izdavač: Školska knjiga

knjiga: Kako napraviti kruh

autor: Emmanuel Hadjiandreou

cijena: 129,00 kuna

opseg: 180 stranica

Kruhovi bez pšenice ili bezglutenski kruhovi nisu namijenjeni samo onima koji ne podnose pšenicu ili gluten.

Raž i pir postaju sve popularniji pekarski sastojci, a npr. kukuruzno, rižino, krumpirovo i heljdino brašno možete izmiješati kako biste napravili izvrstan kruh.

U ovom ćete poglavlju saznati kako napraviti najviše od onoga što vam je dostupno.

Za izučenog pekara kruh s kiselim tijestom najveće je pekarsko umijeće.

S malo starter-kulture pripremljene kod kuće uvijek ćete imati osnovu za novi kruh. Na taj drevni način možete napraviti raženi kruh s kiselim tijestom i kuminom, suhim smokvama, orasima i anisom, kao i kruh s čokoladom i grožđicama.

Poslastice koje će vam uljepšati doručak

Na kraju, u poglavlju Peciva i kolači, kriju se poslastice  koje bi vam mogle uljepšati svaki doručak.

Kada jednom sami napravite prhke kroasane koji se tope u ustima ili pains au chocolat, nikad ih više nećete kupovati u trgovinama.

Na slici:Kruh s kiselim tijestom, čokoladom i grožđicama

Osim njemačkog stollena, britanskih peciva hot cross buns i francuskog brioša, ovdje ćete pronaći ideje za recepte iz cijelog svijeta.

Svima koji vole kuhati ova će knjiga otkriti užitak pečenja vlastita kruha.

Uvjerit ćete se u to s pomoću ovih jednostavnih recepata, korak po korak, za više od 60 različitih vrsta kruha koje je priredio nagrađivani majstor pekarstva Emmanuel Hadjiandreou.

Riječ – dvije o autorima:

EMMANUEL HADJIANDREOU predano podučava kako napraviti kruh.

Podrijetlom iz Južne Afrike, zanat je izučio u Cape Townu, u pekarnici u njemačkom stilu.

U Ujedinjenom Kraljevstvu radio je u pekarnicama, hotelima i restoranima kao što su Gordon Ramsey, Savoy, Flower Power City Bakery, Daylesford Organic i Judges Bakery u Hastingsu, gdje i živi.

Sada je predavač u školi The School of Artisan Food na imanju Welbeck Estate u Nottinghamshireu.

Radeći u Njemačkoj, gdje je naučio kako napraviti prvorazredni stollen, postao je stručnjak za vrste kruha kakve se prave u Europi.

Dok je radio za Daylesford, nagrađivanu tvrtku koja se bavi prodajom i proizvodnjom organske hrane na vlastitoj farmi u Oxsfordshireu, Emmanuel je za svoj kruh s kiselim tijestom osvojio nagradu Soil Association Organic Food, a za nekoliko drugih vrsta kruha bio je nagrađen priznanjem Highly Commended.

S pekarnicom Judges Bakery osvojio je mnoge nagrade za stollen, kao i za druge posebne vrste kruha.

Ovo je njegova prva knjiga.

STEVE PAINTER radio je više od deset godina za izdavačku kuću Ryland Peters& Small kao dizajner, umjetnički direktor fotografije i stilist za hranu mnogih kuharica, uključujući i najprodavaniju – The Humming Bird Bakery Cookbook.

Sada živi i radi kao nezavisni fotograf u Hastingsu na obali mora, gdje je i snimio fotografije za ovu knjigu.

foto: Školska knjiga

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

fine okruglice od kruha dilajla

Rolada od kruha

Sastojci: 30 dag kruha (starog par dana) 1 žlica nasjeckanog peršina 1 žlica nasjeckanog vlasca prstohvat soli prstohvat muškatno…

kruh i peciva

Pekarske delicije od...

Kruh i peciva najnovije je izdanje Planetopijinih zdravih kuharica u kojem ćete pronaći izbor najboljih recepata mlade i inovativne…

hrana.mozak310x250

Hrana za mozak - recepti za...

prof. dr. Vida Demarin i suradnice: HRANA ZA MOZAK
Jelovnici za zdrav mozak i dugo pamćenje VBZ, Zagreb, 148 stranica   “Hrana za…

original_baguette-table-1

Poljski dizajneri kreirali...

Do sada ste doručkovali kruh za stolom, ali od sada možete doslovce jesti i s  kruha koji je postao stol Popularni francuski kruh bague…