Gastro radionica u Varaždinu

Kuhari Istre i Varaždina predstavili specijalitete svojih regija

istrasko-varazdinski meni

Istrijani su se predstavili s jelima na bazi palente, tjestenine, mesa boškarina, tartufa, kozje skute, a Varaždinci su odgovorili savitcima od heljde, varaždinskim klipićima, mlincima i makovnjačom

U sklopu Projekta Seenet čiji je cilj stvaranje zajedničkog kulturno-turističkog proizvoda Varaždina i Istre, u Varaždinu je organizirana gastro radionica s ciljem povezivanja i stvaranja čvrstih veza između ovih dviju po mnogočemu sličnih, a opet i po razlikama komplementarnih hrvatskih regija.

Istarski kuhari Marko Jovanović, Alen Turković te predsjednik županijske udruge kuhara Zoran Stanisavljević na gastronomskoj radionici u obnovljenom podrumu Gradske tržnice u Varaždinu pripremili su mora u sirupu od terana s palentom; toplu salamu od boškarina i tartufa na broštulanom krumpiru; juhu od palente s pečenom cukom i žličnjakom od kozje skute; pljukance sa šugom od pulića; jelenji kotlet s vrganjima; pirjanog vepra s njokima na žlicu, i na kraju – pincu u žavajonu.

Istarskim su kuharima na jednako atraktivan način odgovorili varaždinski kuhari Damir Crleni, Anđelko Levanić i Marija Kuzminski, pripremivši nekoliko prepoznatljivih varaždinskih jela kao što su goveđi file Patačić uz savitak od heljde s tikvicama i mrkvom, salatu “Varaždin”, popularne varaždinske klipiće, zagorsku juhu s vrganjima, trnovečku makovnjaču, mlince na varaždinski i starinsku pitu.

Budući da su u autohtonim jelima Varaždinske i Istarske županije nezaobilazni bučino i maslinovo ulje, u sklopu ove gastronomske radionice predstavljena su ulja iz uljare Presečki iz Vidovca, obitelji Skender iz Brtonigle te obitelji Perin iz Vilanije u Istri.

Na radionici su predstavljena i vina iz istarskog i varaždinskog vinogorja, odnosno iz Vinarije Mežnarić iz Kneginca Gornjeg, Vinarije Šafran iz Brezničkog Huma, Vinarije Cattunar iz Nove Vesi te vinarije Verralda iz Brtonigle.

Ova je radionica održana kao dio projektnih aktivnosti programa Seenet 2, koji financiraju talijanska vlada te regije Toscana i Veneto, a kroz koji Varaždin surađuje i s četiri istarska grada odnosno općine: Brtoniglom, Grožnjanom, Pazinom i Rovinjom, uz potporu Istarske županije.

D.S./ foto www.radio-varazdin.hr

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

istra u dorchesteru

U Londonu predstavljene 23...

U srijedu 10. lipnja, u poznatom londonskom restoranu China Tang at the Dorchester održano je kušanje istarskih vina koja nose oznaku…

dani svoja

Sedmi Dani švoja u...

Konobe i restorani na području Umaga, Novigrada, Buja i Brtonigle do kraja studenoga domaćini su sedmih Dana švoja, gourmet manifes…

Choco & Wine Fest Brtongla-2

Kolone sladokusaca na Choco &...

Posebna atrakcija festivala bila je izrada čokoladne bačve koju je kreirao i stvarao talijanski kipar Stefano Comelli. Bačva je nap…

z-Ravalico_Novacco_Visintin_Fernetich_Arman i Labinjan

Brtonigla predstavila projekt...

Za općinu Brtonigla, gradića vina karakteristično je da se nalazi na „četiri zemlje“, tj. da su svi tipovi zemlje koji se nalaze…