Nevjerojatno, ali istinito
Kuharica dala otkaz iz protesta što je dobila Michelinovu zvjezdicu

Višestruko nagrađivana chefica Skye Gyngell dala je otkaz u restoranu Petersham Nurseries Café i izbrisala Michelinovu zvjezdicu na svojoj web stranici, tvrdeći da je ta čast postala “prokletstvo”
Piše: Ivan Zidar
Višestruko nagrađivana kuharica Skye Gyngell povukla je posve neuobičajen potez nakon što je dobila prvu Michelinovu zvjezdicu.
Mada se ovo priznanje smatra vrhuncem u karijeri svakog chefa Skye Gyngell je dala otkaz u restoranu Petersham Nurseries Café u Richmondu, na jugozapadu Londona.
Ne samo to već je i izbrisala Michelinovu zvjezdicu na svojoj web stranici, tvrdeći da je ta čast postala “prokletstvo”.
Restoran, koji se nalazi u vrtnom centru bio je nagrađen jednom Michelinovom zvijezdom prošle godine, i pohvaljen za svoj “jadničkavi šik”, rustikalnu dekoraciju i jednostavnu sezonsku hranu.
Međutim Skye Gyngell odlučila je sve to napustiti prošlog tjedna nakon što je rekla da su nakon dobivanja zvjezdice očekivanja gostiju dosegla previsoku razinu.
Nada se da neće više dobiti Michelinovu zvjezdicu
Neposredno prije odlaska iz restorana, povukla je Michelinovu zvijezdu iz promotivnih materijala restorana i izjavila kako se nada da više nikada neće dobiti drugu.
-To je bilo prokletstvo. Znam da to vjerojatno zvuči vrlo nezahvalno, ali budući da smo tako mali restoran bilo nam je teško iz dana u dan ispunjavati visok prag očekivanja velikog broja gostiju. Imali smo i puno više pritužbi – objašnjava Skye.
Gyngell primjećuje da ljudi imaju određena očekivanja od restorana s Michelinovim zvjezdicama, ali Petersham Nurseries Café nema stolnjake i servis nije jako formalan.
-Nosite kratke hlače ako želite i možete dovesti vašeg psa – rekla sam nedavno na pitanje o dress codu, objašnjava chefica.
Napisala najbolju kuharicu na svijetu
Kad je Petersham Nurseries Café otvoren prije osam godina imao je samo jedan stol za kojim je sjedilo deset osoba. U počecima rada restorana Skye Gyngell je donosila vlastite lonce i tave od kuće, ali brzo se pročula po kvaliteti hrane i među posjetiteljima su se uskoro pojavili mnogi celebrityji poput Micka Jaggera i Stelle McCartney.
Sada restoran poslužuje po 120 ljudi u smjeni, a Skye Gyngell je autorica triju priznatih kuharica od kojih je jedna „How I Cook“ proglašena najboljom na svijetu za 2010. u izboru Gourmanda.
Gyngell je pohvalila Michelinove ocjenjivače što su olabavili stroga pravila kod dodjeljivanja zvjezdica pa više ne inzistiraju na stolnjacima, ali primjećuje da su neki gosti privučeni zvjezdicom očekivali tradicionalnu poslugu i ostajali nezadovoljni neformalnom atmosferom u Petersham Nurseries Caféu.
-Ako ću ikada voditi još jedan restoran molit ću se da ne dobijem Michelinovu zvijezdu – izjavila je Skye za Sydney Morning Herald.
Glasnogovornik Petersham Nurseries Caféa je potvrdio novinarima Daily Telegrapha i Daily Maila da je Skye Gyngell nakon osam godina napustila restoran, dodavši da je njezin privremeni nasljednik u iduća tri mjeseca australski kuhar Greg Malouf.
foto: Petersham Nurseries Café