Nova knjiga o tradicijskim jelima
Kuharica za peto godišnje doba – što se jede u vrijeme karnevala

Pusna kuharica – jela koja jedemo u vrijeme karnevala, Biblioteka zavičajne kuharice, grupa autora, Izdavač: Adamić d.o.o. Rijeka, veljača, 2012.
Peto godišnje doba, kako u nekim krajevima nazivaju vrijeme karnevala, dobilo je i svoju kuharicu.
Pusna kuharica u izdanju riječkog Adamića novost je na tržištu, a donosi niz jela koja se u vrijeme karnevala tradicionalno jedu na području Istre, Primorja i Gorskog kotara.
Riječ je u pravilu o starim tradicijskim jelima, spravljenim po receptima koji se prenose s koljena na koljeno.
Daleko je ova kuharica od svih suvremenih trendova u kuhanju i prije je na tragu kakve etno zbirke koja pomaže da se ne zaboravi kako su jeli naši stari.
Pusna kuharica – jela koja jedemo u vrijeme karnevala, 128 stranica, tvrdi uvez, 45 kuna
Pusna kuharica u pravilu predstavlja jednostavna, narodna, da ne kažemo i sirotinjska jela. Priprava je laka, sastojci su jeftini i lako se nabavljaju, a tanjuri su često kalorični.
Druga karakteristika recepata prikupljenih u Pusnoj kuharici su različiti recepti za ista jela ovisno o lokalnim specifičnostima.
Primjerice, kolač presnac na jedan način se priprema na Pehlinu, na drugi u Rukavcu, a treću varijantu ponudit će vam u Halubju – odakle dolaze poznati Halubajski zvončari.
Slične varijacije javljaju se i kod fritula koje se ovisno o lokalnim specifičnostima pripremaju „na mali milijun načina“.
Treća karakteristika ovih recepata je da su naglašeno zimski recepti, koji se idelano uklapaju u jelovnik za hladnijih dana. Vidjet ćete da načina pripremanja kobasica s kupusom ima više no što ste mislili, a ne manjka ni jela s repom i fažolom.
Pusna kuharica ima 19 poglavlja koja obuhvaćaju 19 karnevalskih grupa iz različitih mjesta od riječkog i opatijskog zaleđa, preko Senja, Delnica i Crnog luga do Medulina, Kaštelira i Rovinjskog sela u Istri.
I svako mjesto ima svoju priču, tradiciju i recepte za jela koja se godinama jedu u vrijeme karnevala, odnosno maškara.
Knjiga se prodaje po cijeni od 45 kuna na prodajnim mjestima Novog lista i Glasa Istre, a može se naručiti i direktno od izdavača. Dodate li pet kuna više, dobit ćete i prigodnu kuhaču.
Ivan Zidar