Nova knjiga o tradicijskim jelima

Kuharica za peto godišnje doba – što se jede u vrijeme karnevala

pusna krop

Pusna kuharica – jela koja jedemo u vrijeme karnevala, Biblioteka zavičajne kuharice, grupa autora, Izdavač: Adamić d.o.o. Rijeka, veljača, 2012.

Peto godišnje doba, kako u nekim krajevima nazivaju vrijeme karnevala, dobilo je i svoju kuharicu.

Pusna kuharica u izdanju riječkog Adamića novost je na tržištu, a  donosi niz jela koja se u vrijeme karnevala tradicionalno jedu na području Istre, Primorja i Gorskog kotara.
Riječ je u pravilu o starim tradicijskim jelima, spravljenim po receptima koji se prenose s koljena na koljeno.

Daleko je ova kuharica od svih suvremenih trendova u kuhanju i prije je na tragu kakve etno zbirke koja pomaže da se ne zaboravi kako su jeli naši stari.

Pusna kuharica – jela koja jedemo u vrijeme karnevala, 128 stranica, tvrdi uvez, 45 kuna

Pusna kuharica u pravilu predstavlja jednostavna, narodna, da ne kažemo i sirotinjska jela. Priprava je laka, sastojci su jeftini i lako se nabavljaju, a tanjuri su često kalorični.
Druga karakteristika recepata prikupljenih u Pusnoj kuharici su različiti recepti za ista jela ovisno o lokalnim specifičnostima.

Primjerice, kolač presnac na jedan način se priprema na Pehlinu, na drugi u Rukavcu, a treću varijantu ponudit će vam u Halubju – odakle dolaze poznati Halubajski zvončari.

Slične varijacije javljaju se i kod fritula koje se ovisno o lokalnim specifičnostima pripremaju „na mali milijun načina“.
Treća karakteristika ovih recepata je da su naglašeno zimski recepti, koji se idelano uklapaju u jelovnik za hladnijih dana. Vidjet ćete da načina pripremanja kobasica s kupusom ima više no što ste mislili, a ne manjka ni jela s repom i fažolom.
Pusna kuharica ima 19 poglavlja koja obuhvaćaju 19 karnevalskih grupa iz različitih mjesta od riječkog i opatijskog zaleđa, preko Senja, Delnica i Crnog luga do Medulina, Kaštelira i Rovinjskog sela u Istri.

I svako mjesto ima svoju priču, tradiciju i recepte za jela koja se godinama jedu u vrijeme karnevala, odnosno maškara.
Knjiga se prodaje po cijeni od 45 kuna na prodajnim mjestima Novog lista i Glasa Istre, a može se naručiti i direktno od izdavača. Dodate li pet kuna više, dobit ćete i prigodnu kuhaču.
Ivan Zidar

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

fave dei morti

Fave - originalni slatkiši...

Zaboravite nakratko Halloween i sve recepte s bundevama pa se prisjetite slatkiša kojim se stoljećima blagdan Svih svetih obilježa…

lumblija iz blata

Priča o lumbliji - kako je...

Tradicionalni trajni kolač iz Blata na otoku Korčuli naziva se lumblija po iskrivljenom izgovoru francuskih riječi ‘ne oubl…

KUHINJA ZDRAVLJA AYURVEDSKA KUHARICA

Ayurvedska vege kuharica...

Početkom listopada 2013. izlazi iz tiska ayurvedska vegeterijanska kuharica „Kuhinja zdravlja“ Senke Kušer Mijić, ayurveds…

rachel woo

Otkrivamo tko je Rachel Khoo...

Tko je strastvena i šarmantna kuharica Rachel Khoo čija se TV serija ovih dana prikazuje na Drugom programu HTV-a? Kreativna 32-godi…