Razgovor: Jennifer Docherty, gošća DWE 2015.

Kušala sam hrvatska vina i Hrvatska mi je među Top 10 u svijetu

Jennifer Docherty-rez1

Jennifer Docherty, glavni kupac engleskog distributera “Liberty Wines” dolazi u Hrvatsku na 6. Dalmacija Wine Expo. Tim povodom dala je i kratki intervju za hrvatske medije.

- Upravo ste dobili prestižnu titulu Master of Wine. Recite nam nešto o vašem putu do tog naziva.

– Započela sam pohađati WSET školu 2006. godine.

Škola je odličan poticaj za postizanje titule Master of Wine i općenito poticaj za vinske studije zbog svoje opsežnosti.

WSET Diplomu dobila sam 2008. godine.

Školovanje za Master of Wine je sveukupno trajalo 6 godina.

To je bio moj osobni cilj, u isto vrijeme težak i isplativ jer zahtijeva jako puno discipline kao i slobodnog vremena za učenje i pisanje.

Imala sam sreću i položila ispit kušanja iz prvog pokušaja, a teoriju iz drugog.

Smatram da je treći dio, pisanje disertacije, istraživačkog rada najteži jer nikada prije nisam pisala istraživački tekst.

- Molim vas predstavite tvrtku u kojoj radite – Liberty Wines, recite nekoliko riječi o njenoj povijesti i o portfelju koji danas imate?

– Osnovao ju je David Gleave, 1997. godine. Liberty Wines je narasla od četvero osnivača do nagrađivanog unosnog posla s više od sto zaposlenih ljudi.

Počevši s listom izvrsnih proizvođača Italije, Francuske, Novog Zelanda i Australije danas uvozi vina od više od 260 proizvođača u 17 država.

Prodavajući diljem Velike Britanije cilj im je ponuditi iznimnu vrijednost.

Kvaliteta na svakom nivou je nešto zbog čega su itekako ponosni.

Tvrtka Liberty Wines nagrađena je 6 godina uzastopno kao “Trgovački dobavljač godine” na International Wine Challengeu, a australski, europski i njemački dijelovi našeg portfelja također su imali uspjeha u prošlosti, uključujući prošlu godinu kada je Liberty Wines osvojila nagradu “Europski trgovac godine”.

- Kakvo je mišljenje o hrvatskim vinima u britanskim vinskim krugovima?

– U vinskim krugovima u kojima se krećem svakako postoji interes jer su to dobra vina.

Dolazite na ovogodišnji Dalmacija Wine Expo. Je li ovo vaš prvi susret s hrvatskim vinima i našom državom?

– Veselim se prvom dolasku u Hrvatsku jer je ona na mojoj top 10 listi destinacija.

Bila sam u kontaktu s par hrvatskih proizvođača u prošlosti i kušala sam njihova vina.

- Kako vidite razvoj i ulazak na tržište malih država kao što je Hrvatska?

– Britansko tržište može biti problem za male države jer se na njemu mnogi natječu za pozornost potrošača.

Čak i kad je vino na listi restorana ili trgovine, to ne znači da će ga potrošač kupiti pa lista ne znači da će se ostvariti prodaja.

Kombinacija kvalitete, dobre cijene i atraktivnog dizajna jedino može pomoći da se privuku kupci.

- Možete li nam reći više o trendovima u Velikoj Britaniji?

– Tržište Velike Britanije dosta je komplicirano jer postoji mnogo kanala s vlastitim trendovima, poprilično ovisnih o kupcima koje privuku.

Bolje bi bilo fokusirati se na osnivanje dobrog temelja za dugoročni rast, nego juriti za trendovima. Vidim da se povećava potražnja za autentičnim proizvodima zbog čega bi isticanje podrijetla vrste grožđa i položaja vinograda gdje je uzgojeno bila dobra polazna točka.

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

Japanski partneri3

Japanski kupci traže...

Izvoz hrvatskih vina u Japan započeo je prošle godine nakon čega je u veljači ove godine organizirano veliko predstavljanje hrvats…

miquel_hudin

Miguel Hudin poseban gost...

U želji za što boljim umrežavanjem vinara, vinskih stručnjaka, ugostitelja, hotelijera i distributera, i ove godine posebnu pozo…

World Wine Guys

World Wine Guys u Umagu:...

Svjetski poznati vinski dvojac, Mike DeSimone i Jeff Jenssen, poznatiji kao World Wine Guys gosti su 24. Vegeta Croatia Opena. U svom tre…

za medije 4

Vinoljupci u Makarskoj mogli...

Predstavljeno je po prvi puta i novo hrvatsko vinogroje – Komarna, a riječ je o strmom pojasu iznad Jadranske magistrale na mjestu ned…