Do zdravlja i bez lijekova

Kvasac crvene riže prirodni je lijek protiv masnoće u krvi

crvena riza

Uz pravilnu ishranu i primjerenu fizičku aktivnost, crvena riža može biti dobar saveznik u borbi protiv povišenog kolesterola, a i stručnjaci danas znaju da primjena crvenog rižinog kvasca može značajno smanjiti masnoće u krvi

Kada govorimo o crvenoj riži i njenom utjecaju na snižavanje masnoća u krvi, ispravnije bi bilo koristiti pojam riža crvenog kvasca.

Naime, sva ljekovita svojstva koja vezujemo uz pojam crvene riže, zapravo potječu od djelovanja kvasca što fermentacijom rižinog zrna proizvodi biološki aktivnu tvar crvene boje.

Dakle, sama po sebi riža nije ljekovita, ona čak nije ni crvene boje već tek fermentacija koju kvasac Monascus purpureus provodi na površini njenog zrna nastaje crveni ljekoviti prah i proizvod poznat pod nazivom riža crvenog kvasca (engl. red yeast rice).
Ova crveno obojena riža i proizvodi koji se od nje spravljaju, koriste se u tradicionalnoj kineskoj medicini za poboljšanje cirkulacije, te kod loše probave i proljeva.

U tradicionalnoj istočnjačkoj  kuhinji oni se pak rabe kao konzervans, začin i prehrambena boja, dok su tijekom protekla dva desetljeća neka nova iskustva uvrstila proizvode od crvene riže i u red najpopularnijih pomoćnih ljekovitih sredstava zapadne civilizacije.

Usprkos velikom interesu, informiranost javnosti o ovim proizvodima vrlo je slaba.

Riža crvenog kvasca – prirodni lijek za snižavanje masnoće

Stručnjaci danas znaju da primjena crvenog rižinog kvasca može značajno smanjiti masnoće u krvi.

Znanstvena studija Heber D. i suradnika koja je objavljena 1999. utvrdila je značajno niži ukupni kolesterola (5,38 mmol/l) u bolesnika koji su osam tjedana uzimali ovu prirodnu tvar u odnosu na kontrolnu skupinu koja je kroz isto vrijeme uzimala tabletu bez aktivnih tvari, tzv. “praznu” tabletu ili  placebo (6,57 mmol/l).  Nadalje, osmotjedna terapije crvenom rižom, značajno je smanjila i štetni LDL-kolesterol (3,49 mmol/l u tretiranoj u usporedbi sa 4,53 mmol/l u kontrolnoj grupi), dok nije iskazala utjecaj na razine zaštitnog HDL-kolesterola. Važno je napomenuti kako na početku istraživanja nije bilo razlika u razinama kolesterola između ispitivanih skupina.
Rižin crveni kvasac sadrži niz prirodnih tvari iz obitelji monakolina koje u ljudskom tijelu imaju sposobnost blokiranja aktivnosti HMGCoA-reduktaze, enzima koji proizvodi kolesterol i kojeg inače blokiraju „pravi“ lijekovi za snižavanje masnoće – statini.

Međutim, crveni rižin kvasac proizvodi i čitav niz drugih tvari koje bi također mogle imati značajan utjecaj na prirodno snižavanje kolesterola u krvi: sterole (beta-sitosterol, kampesterol, stigmasterol, sapogenin), izoflavonide i mononezasićene masne kiseline.
Zanimljivo je kako je monakolin K, prirodna tvar iz crvenog rižinog kvasca istodobno i aktivna tvar lovastatina, lijeka iz skupine statina koji ulazi u red ozbiljne farmakoterapije poremećaja lipida.

Upravo je usporedba doze monakolina K u prahu crvene riže u opisanoj znanstvenoj studiji s dozama i učinkom lovastatina u drugim studijama uputila na činjenicu da osim skupine monakolina i druge prirodne tvari iz crvenog rižinog praha moraju imati dodatan učinak na snižavanje masnoća u krvi.

Riža crvenog kvasca – zamjena za klasične lijekove?

Možemo li onda u liječenju povišenih masnoća u krvi proizvodima na bazi crvene riže zamijeniti klasične lijekove? Ne!

Kako strategija liječenja povišenih masnoća u krvi ne ovisi samo o njihovim apsolutnim vrijednosima već je definirana ukupnim kardiovaskularnim profilom bolesnika, o modalitetima liječenja uvijek je potrebno konzultirati liječnika.

Naime, vrlo dobro znamo da je kod nekih bolesnika od presudne važnosti osigurati da npr. ukupni kolesterol u krvi bude 4,5 mmol/l ili niži, dok se kod zdravih mladih osoba i pri vrijednosti od 7,0 mmol/l nećemo odlučiti na primjenu lijekova.

Valja također imati na umu, da iako znanstvene studije potvrđuju učinkovitost i sigurnost crvene riže u kraćem praćenju, još uvijek nemamo podataka o njenim dugoročnim učincima.

Kao i većina ostalih pomoćnih ljekovitih proizvoda tj. preparata koji su prirodni ekstrakti, pripravci na bazi crvene riže imaju jednu veliku manu – nedostatak standardizacije.
Ukoliko se odlučimo na uzimanje preparata na bazi crvenog rižinog kvasa, nameće se pitanje koji preparat odabrati?

Dokazano je da ukupna koncentracija aktivne tvari, monakolina, u različitim pripravcima varira od 0 (ništa) do 0,58 % ukupne mase, a utvrđeno je i da je samo jedan od 9 analiziranih preparata imao u svom sastavu svih 10 monakolinskih spojeva koje bi ovaj prirodni proizvod treba sadržavati.
Uz pravilnu ishranu i primjerenu fizičku aktivnost, crvena riža može biti dobar saveznik u borbi protiv povišenog kolesterola.

U većini slučajeva, posebno kod bolesnika s visokim rizikom od kardiovaskularnih bolesti ili onih koji su neku od njih već preboljeli, potrebno je detaljno nadzirati ukupno zdravstveno stanje, pratiti razine masnoća u krvi, te potražiti savjet liječnika.

doc. dr.sc. Alen Ružić, www.kardioteka.hr

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

crveno meso i dijeta 2

Crveno meso sastavni dio...

Jeste li se ikad zapitali što dijeta zapravo znači? Sve više ljudi danas je na određenim dijetama, pogotovo prije ljeta, a većina di…

garlic

Češnjak nije lijek za...

Iako s gurmanskog stajališta nemamo ništa protiv češnjaka, za bilo koji oblik liječenja povišenih masnoća u krvi, bolesti srca…

orašasti plodovi

Lješnjak, badem i pistacija...

Piše: doc.dr.sc. Alen Ružić Orašasto je voće izrazito bogato polinezasićenim masnim kiselinama, a one su dokazano dobre za naš…

dreamstime_frigani lignji2

Imate li povišene masnoće,...

Pravilna prehrana i što više kretanja  najbolji su način da snizite razinu kolesterola, pa je svaka plovidba dobrodošla ako prito…