Svjetska gurmanska svetišta

Kyoto ima najviše Michelinovih zvjezdica na broj stanovnika

kyoto

Na svojih milijun i pol stanovnika, Kyoto ima čak 136 zvjezdica što daje koeficijent od 9,3 zvjezdice na sto tisuća stanovnika. Uostalom, sam Kyoto ima sedam („kaiseki“) restorana s tri zvjezdice što je zamalo kao cijele Sjedinjene Američke Države koje imaju – devet tako visoko rangiranih restorana.

Jeste li ikada razmišljali koji se svjetski grad može nazvati gurmanskim svetištem? Kako ih uopće usporediti kada su neki veći, neki manji, kuhinje su im različite, a i ocjenjuju ih različiti gastro kritičari.

Jedini globalni standard koji se može primijeniti za ocjenjivanje i uspoređivanje restorana u većini velikih svjetskih gradova predstavlja Michelinov crveni vodič.

Kritičarima Michelina često se zamjera preferiranje francuske kuhinje, ali uvažavajući sve zamjerke, velika je vjerojatnost da je restoran s tri Michelinove zvjezdice ako već ne savršen u svakom smislu, a onda bar vrlo, vrlo dobar.

Redakcija Huffington Posta uložila je nemali trud da uz pomoć Michelinovih vodiča pokuša gastronomski usporediti svjetske gradove.

Najjednostavnije rečeno, uzimao se u obzir broj Michelinovih zvjezdica koje su restorani u nekom gradu dobili i broj stanovnika.

Rezultat – broj Michelinovih zvjezdica po stanovniku kao mjera gurmanluka.

U svoju analizu uključili su samo gradove s više od sto tisuća stanovnika i jasno, one s restoranima koji su zaslužili Michelinove zvjezdice.

Stoga je isključen, primjerice francuski gradić Fontjoncouse koji ima jedva stotinjak stanovnika, ali i restoran Gilles Goujon s tri zvjezdice. Iz istog su razloga isključeni i drugi gradovi s manje od sto tisuća žitelja poput  Courchevela, Los Gatosa, Monte Carla, Valence i  Yountvilla.

Svi oni imaju vrhunske restorane s Michelinovim zvjezdicama i sjajna su mjesta za gurmane dubljeg džepa, ali po kriterijima Huffington Posta ispalo bi da malo francusko skijalište Courchevel ima „468 zvjezdica na 100.000 stanovnika“.

Slijedeća analiza uspoređuje samo veće (od 100 tisuća stanovnika) svjetske gradove.

Rezultati su zanimljivi utoliko što su najveći gubitnici najveći gradovi poput New Yorka, Londona, Beča i Berlina. Dobitnici ovakvog računanja su mahom francuski, talijanski i japanski gradovi.

Grad s najviše Michelinovih zvjezdica u odnosu na broj stanovnika je japanski Kyoto. Na svojih milijun i pol stanvnika, Kyoto ima čak 136 zvjezdica što daje koeficijent od 9,3 zvjezdice na sto tisuća stanovnika.

Uostalom, sam Kyoto ima sedam („kaiseki“) restorana s tri zvjezdice što je zamalo kao cijele Sjedinjene Američke Države koje imaju – devet tako visoko rangiranih restorana.

Cijeli popis dvadeset gradova s najviše zvjezdice po glavi stanovnika pogledajte ovdje.

Pripremio I.Zidar

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

CCR-Klopa 4 Anèmona

Najbolji restoran na svijetu...

Slavni El Celler de Can Roca iz Girone jedini je od razvikanih restorana koji je dobro prošao u izboru publike koja ocjenjuje lokale u izb…

Istria Gourmet Restoran2

Istria Gourmet Festival

Istria Gourmet Festival otvara se u subotu, 19. srpnja i traje do kraja turnira, do nedjelje, 28. srpnja kao prateća manifestacija ATP V…

tea mamut rez

Tea Mamut - slastičarka s...

Tea Mamut je prva i za sada, koliko je poznato, jedina Hrvatica koja je završila ‘kulinarski Harvard’, prestižnu američku kuhar…

mc2-petra i Nans Gaillard

Kuhar iz jednog od vodećih...

Nans Gaillard koji se u Izazovu šefa kuhinje suprotstavio Petri Plantak  radi u restoranu kojeg krase dvije Michelinove zvjezdice …