Lavanda – neopravdano zapostavljeni dodatak jelima

lavanda-polje-rez

Srpanj je vrijeme branja lavande, biljke koju se od davnina koristi najčešće u kozmetičke i medicinske svrhe, ali uz ove uobičajene načine nepravedno zanemarujemo kulinarsku upotrebu lavande

Vrste lavande

Termin lavanda označava rod biljaka iz porodice Lamiaceae koji je rasprostranjen na području od Mediterana pa sve do Afrike i jugoistočnih predjela Indije.

Postoji oko trideset vrsta lavande koje se međusobno razlikuju po obliku lišća, cvatu i boji cvijeta, upotrebljivosti i drugim obilježjima.

Najrasprostranjenija vrsta lavande je takozvana prava lavanda ili Lavandula angustifolia (stari naziv L. officinalis).

Lavandula x intermedia ili lavandin vrsta je koja se najčešće uzgaja u komercijalne svrhe.

U Hrvatskoj se često uzgaja hibridna vrsta poznata kao budrovka (ili hrvatski lavandin), koja odlično uspijeva ne samo u primorju, već i u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Svi hibridi imaju više ulja od prave lavande, no kvaliteta tog ulja je slabija.

Hvarski lavandin, zbog razlike u kemijskom sastavu ulja, za razliku od prave lavande ne djeluje umirujuće, no dobar je analgetik.

Upotreba lavande

Proizvodi od lavande imaju širok spektar primjene pa se tako koriste u cvjetnoj i parfemskoj industriji, ali i u medicini i kulinarstvu. Nije novost da se suhi cvjetovi lavande mogu koristiti za cvjetne aranžmane, a poznato je i kako su veoma učinkovito sredstvo za suzbijanje moljaca.

U tome više nema nikakve tajne – jednostavno suhe cvjetiće stavite u platnenu vrećicu koju ćete potom pohraniti u ormaru s odjećom. Ugodan miris učinit će vaš boravak u prostoriji ugodnijim, a pritom će na prirodan način zaštititi vašu odjeću.

U aromaterapiji eterično ulje lavande često se koristi, no valja znati kako namjena ulja ovisi o vrsti lavande od koje je proizvedeno. Tako je, primjerice, eterično ulje prave lavande blagog djelovanja, ne iritira kožu i jedino ono, od svih vrsta lavande, djeluje umirujuće te stoga pomaže kod nervoze i nesanice te opušta mišiće napete od radnog dana, stresa i fizičke aktivnosti.

S druge strane, eterično ulje širokolisne lavande regenerira suhu i oštećenu kožu, a pomaže i  kod opekotina. Vrlo često se koristi u kozmetičkim proizvodima za njegu kože nakon sunčanja kako bi se koža oporavila od oštećenja uzrokovanih UV zrakama.

Hidrolat lavande može zamijeniti određene kozmetičke proizvode, tako, na primjer, hidrolat prave lavande djeluje regenerativno, rashlađujuće te vlaži i čisti kožu.

Za razliku od lavandina hidrolat prave lavande diskretnijeg je mirisa te je još nježniji i primjereniji za njegu osjetljive kože. Može se koristiti kao samostalan preparat za njegu i čišćenje osjetljive kože, kao i pomoć kod akni i drugih upalnih stanja te kao losion poslije brijanja i depilacije.

Lavanda u kulinarstvu

Osim gore spomenutih namjena lavande, ova se biljka može koristiti i u kulinarstvu.

Sve vrste lavande su jestive, no neke su pogodnije za tu funkciju od drugih. Najbitnije je da biljke koje koristimo u kulinarstvu nisu bile tretirane pesticidima te je stoga najbolje kupovati lavandu izvorno namijenjenu gastronomskim potrebama.

Ako imate mogućnosti za to, uzgajajte vlastitu lavandu te se brinite o njoj na prirodan način – bez pesticida i drugih toksičnih supstanci.

Možda najkorištenija vrsta lavande u kulinarstvu jest Lavandula x intermedia. Ona jelima pruža lagan i slatkast miris koji nije nametljiv.

Uz nju, često se koristi i prava lavanda.

Kada lavandu dodajete jelima koristite ju kao što biste to činili s bilo kojim drugim osušenim začinom, na primjer, ružmarinom.

Lavanda će jelima dodati i ugodnu boju, a suhi ili svježi cvjetići lavande iznimno su dekorativni. Uz dodatak lavande mogu se pripremati umaci za meso, salate, čajevi, marmelade, a jedan od najčešćih načina pripremanja jela s lavandom jest korištenje ove biljke u slasticama.

Jednostavan način dodavanja okusa lavande jelima jest korištenje lavandina šećera. Dovoljno je da izmiješajte osušenu lavandu i šećer u omjeru jedna jušna žlica suhe lavande na četiri šalice šećera te pustite tu mješavinu da odstoji par tjedana. Prosijajte šećer te ga koristite na uobičajeni način.

Limunada s dodatkom lavande

Još jedan zanimljiv pripravak s lavandom jest limunada s dodatkom lavande.

Priprema ovog napitka jednostavna je.

U lonac ulijte dvije i pol šalice vode i jednu šalicu šećera te pustite da smjesa zavre. Miješajte dok se sav šećer ne otopi. Umiješajte u smjesu jednu jušnu žlicu osušenih lavandinih pupoljaka te maknite posudu s vatre. Pokrijte posudu i ostavite smjesu da odstoji od pola sata do sat vremena. Procijedite smjesu. U vrč ulijte jednu šalicu iscijeđenog limunova soka (oko 5 limuna) te dodajte prvotno spravljenu smjesu. Dodajte još dvije i pol šalice vode, pomiješajte te poslužite hladno.

Budite kreativni

Korištenje lavande u kulinarstvu jednostavan je i zabavan način da dodate nesvakidašnji okus svojim jelima. Količina koju ćete koristiti ovisi o vašim preferencijama, no imajte na umu da je intenzitet osušene lavande jači od onog svježe biljke te stoga pripazite da ne pretjerate. Kidanje listića isto će pojačati okus.

Nemojte se bojati sami eksperimentirati dodavajući lavandu jelima koja inače pripremate. Krenite malim korakom i za početak pripremite vlastitu (ili kupite) već gotovu provansalsku mješavinu začina, koja, uz ostale aromatične bilje, najčešće uključuje i lavandu. Ako budete zadovoljni rezultatom, pustite mašti na volju i uživajte.

Pripremila: Martina Blečić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

festival sira savicenta 2012

Festival sira u Savičenti

Program 3. Festivala sira u Savičenti: Petak 11.07.
18.30 – 19.00 – PLACA – istarski balun – tradicionalni istarski ples u…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aromatizirano maslinovo ulje

Ako želite dodati nekom jelu malo drugačiji okus, a pri ruci u tom trenutku nemate određenog začina pripremite se unaprijed za takve…

lavanda obicna-rez

Plodovi gorja: Dan lavande

07.07.2013. Fužine
Gastro manifestacija, obilazak nasada, kušanje proizvoda od lavande, sajam suvenira i proizvoda. Plodovi gorj…

vodnjan2

Festival samoniklog jestivog...

8.6.2013. (ranije predviđen za 25. i 26. 5. 2013. odnosno 1.6. ali po drugi put odgođen zbog lošeg vremena)
Vodnjan, Narodni Trg Dvodn…