Split: Prvenstvo svita u fritulan
Luči Babić s Brača radi najbolje fritule – bračke pršurate

Pročitajte kako se rade “najbolje fritule na svitu” prema receptu pobjednice natjecanja u Splitu
Luči Babić, vješta Bračanka, ovogodišnja je pobjednica „Prvenstva svita u fritulan“.
Drugo mjesto osvojila je Ankica Tokić, a treće Marija Boban.
Ovo neobično natjecanje po osmi put organizirala je Slobodna Dalmacija u Splitu na Prokurativama.
U konkurenciji šezdeset natjecatelja, Luči Babić je svojim tradicionalnim fritulama „bračkim pršuratama“ ostavila najbolji dojam na žiri sastavljen od chefova Mira Bogdanovića, Željka Nevena Bremeca, Gorana Albina Kamanja, Hrvoja Zirojevića, Marije Lulić i počasnog gosta, ravnatelja KBC Split Darka Duplančića.
Pobjednica je nagrađena sa pet tisuća kuna od BSD banke.
Kako se rade bračke pršurate – recept
Nagrađene fritule rade se tako da na litru vode ide 75 dag brašna.
Potom treba dodati pola čaše ili čak cijelu čašu rakije jer ona pomaže da fritule ne popiju ulje i da „ispušu“ svoju sredinu.
U smjesu se dodaje još malo grožđica, kore od naranče, limuna i cimet.
Smjesa se tuče dok ne nastanu mjehuri, a potom se fritule frigaju u maloj tavi u koju stane njih najviše pet da se mogu vrtiti.
Kada su fritule skoro gotove, naglo treba podići temperaturu ulja da fritula svoju unutrašnjost prsne van.
D.S.