Novo izdanje na policama knjižara

Mala gljivarska kuharica velika je knjiga za ljubitelje gljiva

Mala gljivarska kuharica-izrez za web

Željko Šatović G.U.L.A. i Danilo Dučak „Mala gljivarska kuharica“, priručnik – kuharica, Biblioteka Špajzbuk, Naklada Ljevak, Zagreb, studeni 2011.

U studiju gljiva ima neki neodoljiv čar, i tko se u njegovo kolo uhvati toga više ne puštaju.“
Kamilo Blagaić, autor knjige Gljive naših krajeva iz 1931.

Mala gljivarska kuharica veliko je osvježenje na našoj gastro knjižarskoj sceni. Novi naslov u gurmansko-kulinarskoj biblioteci Špajzbuk i nije prava, klasična kuharica mada treba odmah reći da dobrih recepata ne manjka.
Šatović ne krije da je zaljubljen u gljive i od samog uvoda pokušava (i uspijeva) zavesti čitatelja kako bi ušao u čaroban svijet gljiva.
Dosta je bilo kuharskih knjiga u kojima su gljive uvijek statisti, doduše omiljeni ili čak otmjeni, ali uvijek u drugom planu.
Mala gljivarska kuharica ispravlja ovu nepravdu na zadovoljstvo svih pasioniranih gljivara, njihovih simpatizera i potpunih amatera u svijetu gljiva.

broj stranica 170

Mala gljivarska kuharica

meki uvez

cijena 149,00 kuna

Knjiga svo vrijeme balansira na tankoj granici između priča o gljivama i recepata, ali bez sumnje donosi dragocjene upute kako se ponašati u prirodi, kako i koje gljive treba brati i napokon što s njima raditi u kuhinji.

Šarmantan uvod u čaroban svijet gljiva

Malom gljivarskom kuharicom Željko Šatović G.U.L.A. ispravlja zablude i šarmantno uvodi u čaroban svijet gljiva, i ovaj put uz duhovite ilustracije Danila Dučka.
Knjiga počinje duhovitim savjetima za gljivare početnike uz popis neophodne opreme za svaki odlazak u šumu.

Slijedi povijesni pregled gljivarstva u našim krajevima, upute o najčešćim jestivim gljivama koje se mogu ubrati ili nabaviti na tržnici, a sve ispunjeno starim i novim receptima.
Posebna poglavlja dobili su tartufi, shiitake, šampinjoni, vrganji i trubače, ali autor ne krije da od svih gljiva zapravo obožava – smrčke.
Da doznate još nešto o gljivama, uključujući i koji su autorovi omiljeni recepti s gljivama morat ćete potražiti – Malu gljivarsku kuharicu.
Ivan Zidar

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

fažana delicije

Fažanski gušti i delicije

Fažana, Fažanska riva 13.10.2013 (11.00 – 16.00 h) Jela od gljiva i švoja Jela od gljiva i švoja uz degustaciju istarskih vina…

PlakatGLJIVE_mali

Smotra gljiva - Vodnjan

Vodnjan, Narodni trg, 28.10.2012. od 10 do 18 sati   Turistička Zajednica grada Vodnjana poziva sve zainteresirane na smotru glj…

vrganji3-rez

Dani gljiva - Brtonigla

Brtonigla, 3. i 4. 11. 2012. U Brtonigli se, prvog vikenda u studenome, održavaju Dani gljiva. Posjetitelji će moći uživati u branju…

gljive

Dani gljiva

Ravna Gora,  15. i 16. 9. 2012. Trećeg vikenda u rujnu, u Ravnoj Gori, održavaju se Dani gljiva. U petak će posjetitelji moći uživat…