Što treba naručiti u bečkoj kavani
Mali njemački rječnik za kavopije u Beču

Nađete li se u Beču, trebate znati da u bečkim kavanama postoji desetak varijacija ovog napitka pod raznim imenima
Nebitno radi li se o espressu, produženoj kavi ili bijeloj kavi – Bečani jednostavno obožavaju kavu.
Godišnje se u Austriji popiju 162 litre kave po glavi stanovnika, što je u prosjeku više od dvije i pol šalice kave dnevno.
Prema istraživanju bečkog Ekonomskog instituta više od trećine bečkih ljubitelja ovog napitka dva do tri puta tjedno posjećuje kafiće, a njih 19 % čak svakodnevno.
Tradicionalne su bečke kavane i kafići i istinski turistički magnet. Čak 87 % inozemnih gostiju ne propušta priliku da uz kavu i kolač iskusi tipičnu bečku atmosferu.
Kako bi ste i Vi prilikom budućih posjeta ovom gradu znali koja bečka kava najbolje odgovara vašem ukusu, u nastavku donosimo listu najzanimljivijih:
KLEINER SCHWARZER (mala crna) – espresso u maloj šalici
KLEINER BRAUNER (mala smeđa) – espresso u maloj šalici s pjenicom od mlijeka
GROSSER BRAUNER (velika smeđa) – dvostruki espresso u velikoj šalici s pjenicom od mlijeka
GROSSER SCHWARZER (velika crna) – dvostruki espresso u velikoj šalici
MELANGE – espresso, malo produženi, s toplim mlijekom i pjenicom od mlijeka, serviran u velikoj šalici
FRANZISKANER (franjevac)– melange sa šlagom
KLEINE SCHALE GOLD (mala zlatna šalica) – espresso s toplim mlijekom i pjenicom od mlijeka, serviran u maloj šalici
KAFFEE VERKEHRT (obrnuta kava) espresso s jako puno mlijeka; svijetla bijela kava
VERLÄNGERTER SCHWARZER (produžena crna) – espresso u velikoj šalici s dodatkom vruće vode
VERLÄNGERTER BRAUNER (produžena smeđa) – espresso u velikoj šalici s dodatkom vruće vode i pjenicom od mlijeka
EINSPÄNNER (jednopreg) – espresso sa šlagom i šećerom u prahu serviran u kriglici
KAPUZINER (kapuciner) – dvostruki espresso sa šlagom
ÜBERSTÜRZTER NEMANN (preliveni Neumann) – u praznu se šalicu najprije stavi šlag koji se potom zalije dvostrukim espressom
FIAKER (fijaker) – espresso serviran s rumom
MARIA THERESIA – dvostruki espresso s likerom od naranče i šlagom, serviran u čaši
WIENER EISKAFFEE (bečka ledena kava) – sladoled od vanilije preliven hladnim espressom i serviran sa šlagom
MAZAGRAN – dvostruki espresso s ledom i maraskinom serviran u čaši
GERÜHRTES EISKAFFEE (umućena ledena kava) – sladoled od vanilije umućen s hladnim espressom i šlagom
R.I./foto Dreamstime