VINISTRA - 8. međunarodno natjecanje „Svijet malvazija“

Malvaziji Agris srebrna diploma

Agris boca

U svom prvom nastupu na Vinistri malvazija nove vinarije Agris ostvarila je zapažen uspjeh.

Iako najmlađi sudionik 8. međunarodnog natjecanja Svijet malvazija, vinarija Agris iznenadila je kvalitetom svježe malvazije i za svoje prvo komercijalno vino iz berbe 2015. osvojila Srebrnu diplomu i 83 boda međunarodnih kvalificiranih degustatora.

Veseli me što su ugledni međunarodni enolozi i sommelieri prepoznali kvalitetu naše malvazije već u prvoj godini komercijalne proizvodnje. Projekt Agris od samog početka postavili smo prilično ambiciozno. Vinariju smo opremili suvremenom opremom, grožđe dolazi iz vrhunski njegovanog vinograda, a ekipa stručnjaka na čelu s glavnim enologom Miodragom Hruškarom odrađuje stručni dio posla. U proizvodnji naše prve malvazije pomogao nam je vinski enfant terrible Bruno Trapan, kojem smo posebno zahvalni na nesebičnoj pomoći i savjetima. Ipak, najveći dio posla u samoj vinariji odradili smo moj suprug Boris i ja uz podršku naših kćeri Vane i Petre. “, izjavila je Jadranka Lešić, vlasnica Agrisa nakon preuzimanja Srebrne diplome Svijeta malvazije u Poreču.

Razvijati partnerstva s najboljim hrvatskim vinogradarima, poštivati njihovo iskustvo i trud, održavati najviše standarde kvalitete u preradi i svojim kupcima osigurati proizvod najviše kvalitete, misija je tvrtke Agris od koje, kažu, u ovoj tvrtki nikada neće odustati.

Svaka Agris butelja proizvodi se uz uvjerenje da je vino puno više od fermentiranog soka grožđa, da predstavlja centar novih prijateljstava, pratnju obiteljskih svečanosti i neizostavni dio gurmanskih užitaka.

Spoj gastronomije i vina područje je od posebnog interesa stručnjaka okupljenih oko projekta Agris, pa ne čudi da se ova vina danas prodaju u vodećim hotelima i restoranima Kvarnera i Zagreba.

Osim nagrađene istarske malvazije, u vinariji Agris ovih dana za tržište pripremaju i graševinu iz vinogorja Kutjevo, vinogorja koje kroz oduvijek daje najbolje rezultate u uzgoju ove sorte.

Netipičan koncept vinarije koja prerađuje grožđe iz različitih hrvatskih regija omogućava površinom mala i prometno izvrsno povezana Hrvatska jer se od najudaljenijih vinograda do vinarije u Rakitju pored Zagreba stiže za svega par sati.

Sirovinu ubranu i pripremljenu za preradu djelatnici Agrisa prevoze u strogo kontroliranim uvjetima suvremenih hladnjača kako bi se očuvala svježina, a zbog malih količina prerada u podrumu započinje brže nego u većini velikih vinarija.Jadranka Lesic - Agris

„Raznolikost vinskih regija, brojne autohtone sorte i tisućljetnu vinogradarsku tradiciju spajamo s vrhunskom tehnologijom u proizvodnji kako bi dobili prirodna vina beskompromisne kvalitete. U godinama koje su pred nama, želimo se razvijati, povećavati ponudu i na jednom mjestu predstaviti čim veći broj autohtonih hrvatskih sorti kako bi svijetu pokazali s kakvim sve bogatstvom Hrvatska raspolaže.“, kaže Jadranka Lešić (na slici).

Agris Malvazija 2015. žućkaste je boje zelenih odsjaja, iskričava, sjajna i bistra. Agris_Malvazija 2015_1

U mirisu je prvi plan izraženo voćni i to je ono što najbolje dočarava stil ovoga vina i njegova je najveća kvaliteta.

Izražene su kruške uz koje se pojavljuju citrusi i jabuke.

Nakon što se prvi plan utiša, u drugom planu se zamjećuje cvijeće i jedva primjetna herbalnost.

Usta vjerno slijede ovaj svježi, voćni stil. Kiseline su ugodno naglašene, a citrusi i jabuke preuzimaju prvi plan.

Vino je nježno, uglađeno i skladno.

Pristupačno je i dopadljivo.

Gorčina je blaža nego li inače u ove sorte što lijepo zaokružuje dojam.

Umjeren i nenametljiv završetak otvara mnoge mogućnosti za sparivanje s hranom.

Agris Malvazija se može piti i sama, bez pratnje hrane i u njoj se može uživati dugo.

No, ona će se izvrsno uklopiti s laganim jelima od peradi, tjesteninama i rižotima s bijelim umacima i lešo ribom.

Lijepo će dopuniti i tradicionalnu kuhinju, primjerice pileći paprikaš ili puricu s mlincima.

 Osobna iskaznica – Agris malvazija 2015.

Sorta grožđa: malvazija istarska

Kategorija: suha vina

Vinogorje: Hrvatska Istra

Berba: ručna u sanduke

Vinifikacija: kriomaceracija 16 h, prešanje, fermentacija

Dozrijevanje: inox 4 mjeseca, boca 4 mjeseca

Sadržaj alkohola: 12,9 vol %

Ukupna kiselina: 6,0 g/l

Neprovreli šećer: 2,1 g/lAgis u Čaši

PR

 

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

Vina Belje CS merlot s medaljom-rez

Vina Belje dobila još jednog...

Svjetsko ocjenjivanje vina sorti cabernet sauvignon i merlot pod nazivom “Emozioni dal mondo: Merlot e Cabernet insieme” održav…

wine4dummies shop

Uz knjigu Vino za neznalice...

U Sjedinjenim Američkim Državama pojavila se neobična kolekcija „vina za neznalice“. Kolekcija se sastoji dva crna i dva bijel…

World Wine Guys

World Wine Guys u Umagu:...

Svjetski poznati vinski dvojac, Mike DeSimone i Jeff Jenssen, poznatiji kao World Wine Guys gosti su 24. Vegeta Croatia Opena. U svom tre…

Prirodna vina u Vinodolu

Vrhunska prirodna vina...

Vinari Nicolo Bensa, vlasnik vinarije La Castellada i slovenski poduzetnički par Ivi i Edvard Svetlik, vlasnici vinarije Grace na sin…