Od A do Z: Mandarine
Mandarina

Mandarina (Citrus reticulata) je vrsta citrusnog voća koje najbolje uspijeva u suptropskim krajevima jer je osjetljiva na hladnoću.
Mnogima je mandarina omiljeno citrusno voće jer se lako guli i jede.
Najčešće se mandarine konzumiraju sirove, ali mogu se koristiti i za razne sokove, marmelade, slana i slatka jela.
Umak od mandarine koristi se uz pečeno meso, dok žele od manadrine krasi mnoge slastice.
Mandarine imaju veliki udio vitamina C i poznate su po antioksidativnim svojstvima pa vrlo povoljno utječu na zdravlje.
Smatra se da podižu imunitet, smanjuju loš kolesterol i povoljno djeluju na živčani sustav.
U Hrvatskoj najbolje uspijevaju u dolini Neretve gdje se od 1934. uzgajaju kvalitetne unšiu mandarine.
Sorta unšiu (Unshiu, Satsuma) je sortna grupa japanskih mandarina, koja može izdržati kraće periode hladnoće i do -10°C pa je stoga rasprostranjena u Hrvatskoj.
Plodovi su sočni i slatki, skoro bez sjemenki, a sazrijeva u jesen.
Od drugih sorti poznate su još klementine (aleksandrin) i sorta havana (domaća mandarina, narančin).
Klementina je manje otporna na hladnoću, plodovi su joj slađi i ukusniji od sorte unšiu, bez sjemenki. Manja je od mandarine, a sazrijeva negdje oko prosinca.
Sorta havana sazrijeva u siječnju, a plod je pun sjemenki, ali vrlo mirisan i ukusan.
D.S./ foto Dreamstime