Pučki običaj prevođenja mošta u vino

Martinje se ove godine obilježava puna tri dana

dreamstime_crno vino-čaša-rez

Veselice krštenja mladog vina proširile su se i izvan Istre i sjeverozapadne Hrvatske gdje je to stari običaj tako da je teško nabrojiti sve manifestacije ovog vikenda

Martinje je pradavni pučki običaj prevođenja mošta u mlado vino, koji se  njeguje naročito u Istri, sjeverozapadnim vinorodnim područjima Hrvatske i u susjednim vinogorjima Slovenije.

Za tu se zgodu pripremaju posebna jela (martinjska guska s mlincima), i peče martinjski kruh ili posebna pogača (u Boki kotorskoj, Dobroti, Prčnju, Stolivu).

U Taru, Bermu i u drugim mjestima Istre uz blagoslov brenti mladog vina, obično se na Martinje održavaju i tradicionalne glazbene i folklorne zabave na gradskom trgu, gdje se prisutnima besplatno nudi blagoslovljeno vino.

Veselice krštenja mladog vina obično se obavljaju na dan sv. Martina (11. studenoga), utemeljitelja benediktinskog samostana u Toursu (Francuska), inače, po rodu Panonca.

Ovaj crkveni red, a zacijelo i benediktinac Martin, (316.-397.) zaslužni su za širenje kulture loze i vina.

Ove godine Martinje se obilježava diljem Hrvatske, posebice na sjeveru Hrvatske i u Istri i to puna tri dana vikenda – od petka do nedjelje.

U jastrebarskoj Žitnici koja se nalazi u Parku dvorca Erdody u subotu se toči vrhunski portugizac uz besplatne vruće kestene i domaće čvarke.

U Sv.Ivanu Zelini na središnjem trgu brojni vinari predstavljaju se u velikom šatoru, dok se u Dugom Selu proslava Martinja povezala sa sajmom obrtništva, također u šatoru.

Ivanić-Grad nudi u subotu proslavu u seoskom domaćinstvu Kezele po cijeni od 250 kuna ili na imanju Stara Marča za 180 kuna.

U nedjelju ispred rudnika Sveta Barbara u Rudama počinje rudarsko Martinje. Vino i kesteni su besplatni, za 15 kuna možete i razgledati rudnik.

Istog dana obred krštenja mošta najavljen je i u Krašiću za 19 sati (Vatrogasni dom).

Sveti Martin na Muri u subotu priređuje natjecanje u kuhanju gulaša, a u nedjelju blagoslov mladog vina.

Martinje se obilježava i u Požegi, Kutjevu, Daruvaru te diljem međimurske vinske ceste.

U Istri je najveće slavlje u Momjanu jer je Sveti Martin zaštitnik tog gradića, a proslava traje od četvrtka do nedjelje.

Zagrepčani mogu posjetiti tradicionalni koncert Gustafa u Tvornici, a vinari svoje prezentacije imaju na Trgu bana Jelačića. Otvorenje je u subotu u 12 sati.

U Velikoj Gorici od 8. do 11. 11. traje Gastro tjedan čiji je vrhunac u nedjelju kada u 12 sati gosti mogu uživati u nedjeljnom turopoljskom ručku uz natjecanje u pripremi kotlovine.

D.S. / foto: Dreamstime

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

biser mora

Na Braču započeo 9....

Posebna atrakcija ovogodišnjeg festivala je posjet bračkom mjestu Dol gdje će gosti u nedjelju moći kušati tortu hrapoćušu, za…

vinska priča-Nina Levičnik_Silvano Gospodarić

Uspješan start festivala...

Festival „Hrvatska vinska priča“ privukao brojne posjetitelje – uz vrhunska vina građani sudjelovali u dodatnim sadržajim…

festival ljubavi i vina zagreb

Hrvatska vinska priča

„Hrvatska vinska priča“ – festival ljubavi i vina 14. i 15. veljače Trg bana Jelačića , hotel Dubrovnik i Hrvatska kuća (Prer…

Stari-podrum-feravino

Dan Svetog Martina

11. studeni 2013. U studenom se na Dan sv. Martina mošt pretvara u vino. Popularno Martinje, blagdan vina, običaj je koji je duboko ukor…