Gastronomsko-humanitarna manifestacija u Opatiji
Masterchefica Srđana Jevtić kuhala s mališanima iz dječjih vrtića

U kulinarskoj priredbi “Srđana i mali kuhari” natjecala su se djeca iz vrtića, a sav prihod od degustacije ide u humanitarne svrhe
Piše: Majda Matković
Tutti-frutti smuti, Cuka-cuka juha, Shrekova maneštra, Bananarama, Spaghetti brokolani, Think – pink salata, Ping – pong kuglice, neka su u nizu jela maštovitih imena koja su u subotu u opatijskom Grand hotelu Adriatic pripremali mališani iz vrtića Opatije, Voloskog, Ičića, Veprinca i Lovrana uz podršku mentorice, finalistice showa Masterchef, Srđane Jevtić.
Uoči početka 1. kulinarskog izazova „Srđana i mali kuhari“, u dvorani je vladalo veliko uzbuđenje jer su se svi sudionici željeli fotografirati s najboljom hrvatskom mastercheficom, koja se rado odazvala ovoj manifestaciji.
Naime, cilj ove gastronomsko – humanitarne manifestacije iza koje stoje Društvo “Naša djeca”, Crveni križ, udruga žmergo i Grad Opatija bio je promicanje zdravih navika prehrane, a prihod od prodaje pripremljenih jela namijenjen je opatijskom marketu za potrebite, koji će se otvoriti 22. prosinca.
“Super mi je vidjeti toliko malih kuhara, raditi s njima. Zato bih željela reći roditeljima – dajte djeci da prčkaju po hrani, prljaju ruke jer tako od malih nogu mogu razvijati kulturu jela” – poručila je masterchefica Srđana na početku kulinarskog izazova, koja je zaslužna i za duhovite nazive zdravih dječjih delicija.
Tako se primjerice iza naziva Cuka-cuka juha krije juha od bundeve, Bananarama su palačinke od integralnog brašna s bananom i medom, Spaghetti brokolani spravljeni su od integralne pašte i pesta od brokula, Shrekova maneštra pripravlja se od broskve, Think-pink salata sadrži ciklu, jabuku, celer, med i limun itd.
Dok je Srđana kao mentorica nadgledala osam timova s po deset mališana kako sjeckaju, miksaju i mijese zadane delicije, te i sama pripremala neka jela kako bi akcija bila što uspješnija, voditelj priredbe Dražen Turina Šajeta pozivao je roditelje i posjetitelje da na štandu Crvenog križa po simboličnoj cijeni od pet kuna kupe žeton (prigodno oslikane dječje rukotvorine), s kojim su kasnije mogli degustirati neko od pripremljenih jela.
Također, na štandu društva „Naša djeca“ nudili su se unikatni magnetići za hladnjake, šalice, majice i razni drugi prigodni ukrasi.
foto: gastronomika.hr