Peto Hrvatsko prvenstvo za bariste u Šibeniku

Matija Hrkač najbolji barist u Hrvatskoj

baristi-šibenik2011

Hrkač u lipnju odlazi u glavni kolumbijski grad Bogotu gdje će ponovno braniti boje Hrvatske na Svjetskom prvenstvu barista

 

Peto Hrvatsko prvenstvo za bariste održana je u šibenskom Solarisu 15. i 16. Travnja 2011.godine. Dvodnevna manifestacija pod pokroviteljstvom Udruženja europskih barista (SCAE)  okupila je strastvene poslužitelje i obožavatelje kave na jednom mjestu, a šest sudaca odabralo je najbolje između šesnaest kandidata iz cijele Hrvatske. Prošlogodišnji prvak Matija Hrkač iz Zagreba zadržao je titulu najbolje s osvojenih 606,5 bodova. Druga je bila baristica Mateja Vidović  iz Rijeke sa 486,5 bodova a treći Alen Mijalić iz Šibenika sa 474,0 prikupljenih bodova. Pobjednik Matija Hrkač u lipnju odlazi u glavni kolumbijski grad Bogotu gdje će ponovno braniti boje Hrvatske na Svjetskom prvenstvu.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Quisque volutpat, tortor non egestas facilisis, lacus lacus porta orci, sit amet pulvinar tortor magna pellentesque elit. Proin enim eros, egestas quis bibendum in, cursus vitae erat. Suspendisse non gravida enim. Sed dignissim mollis ornare. Etiam velit enim, tempus nec facilisis quis, mattis eget libero. Nulla interdum posuere orci vitae hendrerit. Aenean vulputate, nibh non pretium pulvinar, velit massa commodo eros, at consectetur nunc leo quis lectus.

Prema riječima nacionalnog koordinatora SCAE za Hrvatsku, Domagoj Trusić svaki natjecatelj imao je 15 minuta da svakom od četiri sudca isporuči espresso,capuccino i koktel od kave po osobnoj recepturi. Sve su pratila dva tehnička suca i glavni sudac Vittorio Agosti, certificirani svjetski barista.

Sude se samo isporučeni napitci, a svaki  natjecatelj trebao je najaviti što, kako i zašto kuha, te što taj stil treba donesti u šalicu. Espresso se ocjenjuje vizualno, taktilno i organoleptički a natjecatelj tehnički.

Osim espressa , natjecatelji isporučuju i četiri capuccina sa ili bez latte art-a koja moraju zadovoljiti skladan omjer mlijeka i espressa te proizvesti kremast,mekan okus sa minimalno jednim centimetrom pjene. Svi napici moraju biti isti osim figure na latte art-u. Kava se ocjenjuje bez šećera a jedino sladilo koje smiju koristiti je mlijeko.

„Tek kada vidite te ljude u akciji shvatite da sve ovo nema sličnosti sa posluživanjem u vašem jutarnjem kafiću. Način na koji ti ljudi pristupaju kavi ne zaostaje za bilo kojim ekskluzivnim proizvodom, a često graniči i sa umjetnošću“, zaključio je Trusić.(ga)

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Quisque volutpat, tortor non egestas facilisis, lacus lacus porta orci, sit amet pulvinar tortor magna pellentesque elit. Proin enim eros, egestas quis bibendum in, cursus vitae erat. Suspendisse non gravida enim. Sed dignissim mollis ornare. Etiam velit enim, tempus nec facilisis quis, mattis eget libero. Nulla interdum posuere orci vitae hendrerit. Aenean vulputate, nibh non pretium pulvinar, velit massa commodo eros, at consectetur nunc leo quis lectus.

 

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

somelieri 2016

Filip Savić- najbolji...

U organizaciji Hrvatskog sommelier kluba (HSK) 20. prvenstvo sommeliera Hrvatske održano je 28. i 29. studenog, u opatijskom hotelu A…

SONY DSC

Ima i toga - Chilli con carne...

Natjecatelji u Testu osjetila morali su prepoznati 18 sastojka poznatog jela, no neki su od treme i stresa izostavili glavni sastojak Na…

dreamstime_kratka kava-2

Mihael Putnik putuje u...

U Australiji će se okupiti predstavnici 53 zemlje svijeta kako bi se nadmetali u pripremi što boljih napitaka od kave Mihael Putnik, vl…

dreamstime_kava2

Kavopije najviše vole piti...

Istraživanje  pokazuje da čak 77,6 posto kavopija u Hrvatskoj preferira „tursku“ kavu, dok je daleko iza, sa skromnih 12,5 post…