Kolumna: Pismo iz Pariza
Matkovićevo maslinovo ulje Grimalda osvojilo zlatnu medalju u Parizu

«Ulje Grimalda posebno je, i slobodno možete napisati kako se istarska regija njime svrstala u sam vrh svjetskih proizvođača iz Španjolske, Italije, Portugala, Čilea… » rekao mi je Philippe Juglar, organizator natjecanja i predsjednik francuske Agencije za promicanje poljoprivrednih proizvoda (AVPA) te potvrdio kako je Matkovićevo ulje po kvaliteti ukusa pokosilo sve one proizvođače koji su po tradiciji proizvodnje daleko stariji i poznatiji u svijetu.
Iz Pariza : Daniela Mihalić Đurica
Snimio : AleksandarTopalović
Priznajem da me poput pravog lokal-patriota na privremenom radu u inozemstvu nekako najviše razvesele priče o uspjesima naših ljudi koji su svijetu uspjeli prenijeti hrvatsko znanje, kulturu, umijeće.
Još je veće zadavoljstvo ako se talent pojedinca ili malog poduzetnika spoji sa svim onim posebnostima hrvatskog tla i klime, kao u slučaju Milana Matkovića.
Danas 71-godišnji Matković više od 40 godina radio je u Francuskoj, a sav zarađeni novac odlučio je prije nekoliko godina investirati u sadnju maslinika i proizvodnju ulja u pitoresknom istarskom mjestašcu Grimalda.
Milan je najprije otkupio zemljište te na oko devet hektara zemljišta još 2010.
Godine zasadio prvih 1500 sadnica maslina, kupio je i najmodernije strojeve i mlin, te zajedno s nevjenčanom suprugom Francuskinjom Martine, prije tri godine otvorio prvu uljaru za proizvodnju djevičanskog maslinovog ulja u središnjoj Istri «Zlatni brig».
« Htio sam pokazati mladima kraja u kojemu sam rođen kako se zapušteni i zarasli krajolik može kultivirati, ali i kako se od poljoprivrede može živjeti » – pojašnjava.
Proizvodnja ulja « Grimalda » zasad je simbolična, još uvijek ga nema u maloprodaji, ali može ga se pronaći na stolovima nekih vrhunskih restorana.
Na nedavnoj svjetskoj manifestaciji maslinara održanoj u Parizu u oštroj se konkurenciji predstavilo 250 proizvođača iz 15 zemalja –vodećih svjetskih proizvođača maslinova ulja i među njima ulje « Grimalda ».
Dvanaesteročlani stručni ocjenjivački sud sastavljen od francuskih stručnjaka, novinara i degustatora dodijelilo je ovom istarskom ulju zlatnu medalju u kategoriji jako intenzivnog, voćnog mirisa po zelenoj maslini.
«Ulje Grimalda posebno je, i slobodno možete napisati kako se istarska regija njime svrstala u sam vrh svjetskih proizvođača iz Španjolske, Italije, Portugala, Čilea… » rekao mi je Philippe Juglar (u sredini na slici desno ), organizator natjecanja i predsjednik francuske Agencije za promicanje poljoprivrednih proizvoda (AVPA) te potvrdio kako je Matkovićevo ulje po kvaliteti ukusa pokosilo sve one proizvođače koji su po tradiciji proizvodnje daleko stariji i poznatiji u svijetu.
Iako o vrijednosti investicije nerado govori, Matković procjenuje kako je u cijeli projekt kroz nekoliko godina uložio oko pola milijuna eura.
«Planiram i proširiti maslinik, a želja mi je i da se u neposrednoj blizini otvori prodavaonica s autentičnim poljoprivrednim proizvodima čime bi cijela regija postala još privlačnija domaćim i inozemnim turistima» govori te napominje kako ga žalosti što unatoč svim pretpostavkama za uzgoj kvalitetnog ulja, Hrvatska danas uvozi gotovo 90 posto maslinovog ulja.
« Država bi trebala više pomoći poljoprivrednicima, pogotovo u njihovu zajedničku nastupanju na euro tržištu, jer imamo odličnu zemlju, klimu, sve uvjete za proizvodnju vrhunskog ulja i žalosno da uvozimo toliko ulja, i to najviše škart ulja, dok u isto vrijeme, paradoksalno, proizvodimo najbolje ulje na svijetu».
Matković podsjeća kako bi hrvatska proizvodnja maslinova ulja mogla biti i nekoliko puta veća od sadašnje, a isto tako i potrošnja, kojom bi se osigurao trajni i siguran plasman te perspektiva razvoja hrvatskog maslinarstva.
Matkovićev je krajnji cilj osvajanje europskog tržišta jer, kaže, imamo se čime pohvaliti i što pokazati, a vrijedna pariška medalja prvi je korak u ostvarenju toga cilja.