Novi uspjeh u borbi protiv dječje pretilosti u SAD

Michelle Obama uspjela iz dječjih menija izbaciti colu i pomfrit

dreamstime_s_dijete i pizza

Bijela kuća priopćila je da je jedan od najvećih lanaca restorana u SAD, Darden, najavio je da će u 1900 lokala radikalno izmijeniti koncept “dječjeg menija”

Prva dama Amerike, Michelle Obama, često koristi svoj utjecaj u javnosti kako bi se borila protiv dječje pretilosti koju smatra sve većim problemom u SAD. Ovih dana njezini napori dali su rezultate o čemu je sredinom rujna izdano i propćenje Bijele kuće.

Jedan od najvećih lanaca restorana u SAD – Darden, u čijem je sastavu čak 1900 lokala najavio je da će radikalno izmijeniti koncept „dječjih menija“.

Tradicionalno, dječji jelovnici u restoranima nastoje zadovoljiti tri uvjeta: trebaju biti jeftini, trebaju se brzo pripravljati i moraju provjereno zadovoljiti dječji ukus. Već je poznato da nećete pogriješiti uz pržene krumpiriće, pohance ili hamburgere, kečap, majonezu, tortu ili sladoled.

Darden uključuje brandove Red Lobster, Olive Garden, LongHorn Steakhouse, The Capital Grille, Bahama Breeze and Seasons 52, zapošljava 180 tisuća radnika i servira godišnje 400 milijuna obroka

Ovaj koncept polako se mijenja pa se tako u Disneyevim parkovima uspješno počeo nuditi dječji meni koji uključuje voće (kriške kruške) i negazirana pića umjesto cole.

Lanac restorana Darden pridružuje se tom trendu pa će nuditi veću mogućnost izbora dječjih menija pri čemu će se značajno, do 20 posto smanjiti broj kalorija u obroku. Planira se da će projekt uz snažnu promociju u potpunosti zaživjeti do idućeg ljeta kada će upravo nova, zdravija jela izgledati najatraktivnije i biti najdostupnija djeci.

Kako u SAD 30 posto svih konzumiranih kalorija građani „primaju“ u restoranima, upravo se hrana tamo pripremljena najčešće proziva zbog epidemije pretilosti, pa ne čudi što Michele Obama svoju kampanju usmjerava prema ugostiteljima.

Michelle Obama, još je ranije predstavila plan ‘Rješavanje problema dječje pretilosti’ unutar jedne generacije, a s ciljem da svede stopu pretilosti na pet posto do 2030. Danas je 33 posto američke djece pretilo te snosi povećan rizik od dijabetesa, raka i srčanih bolesti.

Michelle Obama i njen tim stručnjaka tvrde da rat protiv pretilosti počinje s trudnicama. Žene koje su trudne ili planiraju trudnoću moraju se zdravo hraniti u vrijeme začeća i tijekom trudnoće. Nove majke trebale bi djecu dojiti i imati pristup tečajevima za dojenje u slučaju bilo kakvih tegoba.

Roditelji bi djeci trebali ograničiti vrijeme provedeno pred televizorom, jer je utvrđena veza između gledanja televizije i debljine u djece. Restoranima se preporučuje da smanje veličinu dječjih porcija, poboljšaju menije za djecu i ponude zdrava jela kad god je moguće.

Proizvođači hrane ne bi smjeli reklamirati nezdrave namirnice djeci, a medijske kompanije morale bi se suzdržati od povezivanja popularnih dječjih junaka u reklamama sa štetnom hranom i pićem. Od dječjih liječnika očekuje se da redovno izračunavaju indeks tjelesne mase svojih malih pacijenata i pružaju informacije roditeljima da bi osigurali zdravu težinu djece.

Michelle Obama smatra da s prevencijom treba započeti u najranijoj dobi, pa savjetuje 5 intervencija koje mogu promijeniti prehranu i svakodnevicu mališana iz nezdrave u zdravu:

1. Neka su djeca fizički aktivna barem dva sata dnevno.
2. Isključite TV i računalo.
3. Poslužite djeci barem jednu voćku i jednu porciju povrća u svakom obroku.
4. Djeci poslužujte vodu, nemasno mlijeko ili 100%-tni voćni sok bez dodatka šećera.
5. Dajte podršku majkama koje doje i sami se odlučite za dojenje.

Pored sniženja stope dječje pretilosti unutar dva desetljeća prva dama se zalaže i za smanjenje količine dodanog šećera u obrađenoj hrani, kao i za povećanje udjela voća i povrća u dječoj prehrani, čega klinci unose samo pola od preporučene količine.

Program Michelle Obame nosi naziv “Let’s move!” ili “Gibajmo se”, a nastao je kao odgovor na statistike koje pokazuju da vrlo velik broj djece ima prekomjerenu težinu još i prije druge godine, a neki trogodišnjaci već pokazuju znakove mogućih srčanih zdravstvenih problema zbog pretilosti. Broj pretile djece u stalnom je porastu.

Isti program trebali bi slijediti i roditelji kako bi se razbili postojeći obrasci prehrane i neaktivnosti. Roditelji su najbolji primjer i model po kojem djeca usvajaju životne navike. Obrasce prehrane najteže je promijeniti, ali ovih pet koraka dobar su početak.

Pripremio: Davor Smoković

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

Mastercard WFP_znanstvenica

Hrvati doniraju preko 200.000...

UN-ov World FoodProgrammei Mastercard u partnerstvu od 2012.pružaju pomoć i nova rješenja za stvaranje svijeta u kojem nema gladi,…

smanjen_unos_soli (3)

Zašto je važno smanjiti...

Kuhinjska sol danas ima široku primjenu i koristi se kao začin u svrhu poboljšanja okusa hrane, kao konzervans za sprječavanje kvar…