Gastronomika preporučuje

Muzej u loncu – pravi dragulj među gastro blogovima

strudl od repe

Blog je pokrenut sa željom Etnološkog odjela Gradskog muzeja Požega da rekonstruira i dokumentira zaboravljena jela, ali i stil života ovog dijela Slavonije

Piše:Ivan Zidar

Među brojnim gastro blogovima koji se sve češće usko specijaliziraju pojavio se i jedan strogo lokalni, ali koji će bez sumnje privući pažnju najšire publike.
Riječ je o blogu „Muzej u loncu“ koji govori o tradicijskoj prehrani Požege i Požeštine krajem 19. i početkom 20. stoljeća.
Pokrenut je između ostalog i sa željom Etnološkog odjela Gradskog muzeja Požega da poticanjem otkrivanja i pripreme ‘jedžeka’, sakupljanjem starih recepata, rekonstrukcijom i dokumentacijom zaboravljenih jela koja smo baštinili od naših starih, ispitivanjem kazivača i istraživanjem povijesti doprinese gastronomsko-gurmanskom profiliranju ovoga dijela Slavonije.
Jer prehrana nije samo pripremljeno i pojedeno jelo, ono je filozofija i navika, običaj i ponašanje, naprosto stil života koji je ovisio o socijalnom momentu, tradiciji, utjecajima doseljenika, modi i povijesnim trenucima.

Tajne tradicionalne svinjokolje

Blog za sada ima tek nekoliko priloga, ali sve vrijedi pročitati, a nadamo se da ne ovome neće stati.
„Muzej u loncu“ primjerice donosi vrlo vrijednu foto reportažu o tradicionalnoj svinjokolji u požeškom kraju. Autori podsjećaju da su nekada seljaci svježe meso jeli rijetko – samo o velikim blagdanima, poslovima i gdjekad nedjeljom. Jeli su ono što se moglo odmah i pojesti, uglavnom perad, jer nekada nije bilo hladnjaka  za čuvanje svježeg mesa. Zato su se svinje klale, osim za pečenje na ražnju, samo za smok – trajne proizvode konzervirane sušenjem koji su se mogli jesti tijekom cijele zime, po mogućnosti do idućeg kolinja.

Dnevnik gradonačelnika gurmana

Pravi je biser priča o dnevniku Franje Cirakija, nekadašnjeg gradonačelnika Požege, koji je početkom 20. stoljeća opisivao svakodnevicu s naglaskom na jela i običaje za stolom.
„Muzej u Loncu“ donosi i neke autohtone stare recepte poput onih za štrudle od repe, pripravu meda od šećerne repe i pripreme turšija od krušaka miholjača.
Sve čestitke Etnološkom odjelu Gradskog muzeja Požega uz želje za dug i plodan život gastro bloga „Muzej u loncu“.
Foto: Muzej u loncu (na slici: štrudla od repe)

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

muzej u loncu u zupanji

Izložba 'Baš se nekad dobro...

Županjcima su predstavljena tradicijska jela poput čorbe kiselice, preko požeških fakina, pa sve do mini vinogradarskih ćevapa…

kitnkez muzej u loncu

Priča o požeškom kitnkezu...

Nekada nije bilo niti jedne domaćice koja nije znala praviti kitnkez ili sir od dunja. Ova poslastica boje jeseni, oblika maštovitih k…

pazi_sto_jedes-rez

Pazi što jedeš - Pazin

24. 11. 2012., Pučko učilište Pazin Ovogodišnje izdanje manifestacije „Pazi što jedeš“ koju organizira Etnografski muzej…

zena i povrce

Tema manifestacije 'Pazi što...

Ovogodišnje izdanje manifestacije „Pazi što jedeš“ koju organizira Etnografski muzej Istre/Museo Etnografico dell’…