Doktor na moru: Kako odabrati pravi vitaminsko-mineralni napitak i kada ga piti?

Na moru je najvažnije nadoknaditi izgubljenu tekućinu

cura pije isotonik

U poplavi izotoničnih napitaka obratite pažnju da niste alergični na neki od sastojaka

Posljednjih nekoliko godina svjedoci smo prave poplave raznih izotoničnih, vitaminsko-mineralnih napitaka koje se nude sportašima, pa tako i jedriličarima i nautičarima i u tom moru preparata mnogima se teško snaći.

Krenimo od početka: najveći gubitak rezerve minerala i vitamina u organizmu događa se znojenjem, a pošto sportašima, tijekom treninga i natjecanja, znoja ne nedostaje, nadoknada izgubljenog im je neophodna.

Isto vrijedi i za nautičare na ljetnim vrućinama.

I tu dolazimo do ključne rijeci u ovoj priči, a to je – nadoknada.

Nema nikakvog smisla uzimati bilo koji od vitaminsko-mineralnih preparata preventivno, pošto organizam nije sposoban stvoriti rezervu tih tvari.

Izgubljenu količinu vitamina i minerala nemoguće je, dakle, preventivno «osigurati», potrebno je tu, izgubljenu količinu, nadoknaditi izotoničkim napitkom poslije treninga ili plovidbe.

Kako odabrati pravi napitak?

Moje mišljenje je da je 99% tih preparata ionako istog ili vrlo sličnog sastava, tako da bih sam izbor prepustio sportašu i njegovom treneru.

Bitno je, u svakom slučaju, da se prije upotrebe nekog novog preparata, korisnici informiraju o sadržaju istog, da provjere da nisu slučajno alergični na neku od supstanci u preparatu.

Kod  sportaša podložnim doping kontrolama jako je važno da se uvjere da ništa od onog što napitak koji namjeravaju konzumirati sadrži nije na listi zabranjenih sredstava.

I još jednom, neka vam uvijek bude na pameti ključna riječ – nadoknada.

Tekućine.

Dr. Marin Krstulović

 

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

pokrajac-knjiga pretilost-rez

Smršaviti možete samo ako...

„Pretilost – spremnost za promjenu načina življenja“ dr. Alessandre Pokrajac-Bulian najbolja je knjiga po ocjeni Hrvat…

crveno meso i dijeta 2

Crveno meso sastavni dio...

Jeste li se ikad zapitali što dijeta zapravo znači? Sve više ljudi danas je na određenim dijetama, pogotovo prije ljeta, a većina di…

voda iz spine

Bez vode nam nema zdravog...

Gubitak vode iz organizma manifestira se poremećajem metabolizma od kojih neki mogu biti i potencijalno opasni po život. Stoga uvije…

d_s_pije kavu na jedrilici

Uvijek na more ponesite više...

U pravilu je najbolje uvijek imati jednog člana posade čija je dužnost, uz one na brodu, i nabava hrane i pića. Ne očekujte velika kuh…