U Zagrebu održano 16.prvenstvo sommeliera Hrvatske
Najbolji hrvatski sommelier je Dragan Ružić iz Rovinja

U finalu su konkurenti Ružiću, pobjedniku Regionalnog prvenstva Istre održanog u ožujku ove godine, bili Ivo Zgrablić, sommelier rovinjskog hotela Lone i Siniša Lasan, sommelier zagrebačkog bistroa Karlo
Pobjednik 16. prvenstva sommeliera Hrvatske, održanog u zagrebačkom hotelu International je Dragan Ružić, sommelier rovinjskog hotela Monte Mulini.
Nadmetanje u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba (HSK), okupilo je 23 natjecatelja iz cijele Hrvatske koji su u dva dana pokazali sve svoje vještine.
Od 23 sommeliera njih 14 došlo je iz Istre, šestero iz Zagreba i okolice, troje iz Slavonije te jedna natjecateljica iz Dalmacije. Deset sommeliera djelatnici su turističke tvrtke Maistra, dvoje Istraturista, a po jedan iz Riviere Adrije, hotela International i Jadranka hotela. Drugi natjecatelji sommelieri su u hrvatskim restoranima i konobama.
U finalu su konkurenti Ružiću, pobjedniku Regionalnog prvenstva Istre održanog u ožujku ove godine, bili Ivo Zgrablić, sommelier rovinjskog hotela Lone i Siniša Lasan, sommelier zagrebačkog bistroa Karlo.
Ružić je sakupio najviše bodova u praktičnim disciplinama finala, poput slijepog prepoznavanja pića, njihovog serviranja, ispravljanja vinske karte i komunikacije s gostima.
Za nagradu će Dragan Ružić posjetiti i kušati vina u podrumima najveće svjetske šampanjerije, Moet&Chandon, u francuskoj regiji Champagne.
„Iznimno sam zadovoljan što sam postao prvak Hrvatske za sommeliere. Titula je došla kao rezultat mog upornog rada na izvrsnosti. U Njemačkoj, gdje sam se školovao, radio sam u vrhunskim restoranima i hotelima. Kada sam se prije četiri godine vratio u Hrvatsku, radio sam u nekoliko kvalitetnih istarskih restorana. Na kraju sam se skrasio u Monte Muliniju, koji ima najbolji regionalni Wine Vault restoran. Uz pomoć svog šefa Emila Perdeca, koji je i trener sommeliera Maistre, nadopunio sam svoja znanja i nakon sudjelovanja na tri prvenstva osvojio šampionsku titulu“ – izjavio je pobjednik za Glas Istre.
Kandidati su skupljali bodove i u teoretskim zadacima, poput poznavanja vinskih regija i osnovnih karakteristika vina.
„Hrvatska se opredijelila za visoki turizam. U tom usmjerenju nema mjesta za prosječne, već samo za vrhunske sommeliere. Naš rad je jedan od doprinosa razvoja struke i turizma naše zemlje općenito“ – izjavio je nakon natjecanja predsjednik HSK-a Franko Lukež.
Hrvatski sommelier klub neprofitna je strukovna udruga osnovana 1993. godine i danas ima 446 članova.
Glavna mu je zadaća napredak profesije sommeliera, produbljivanje svijesti o kulturi stola, kao i obrazovanje profesionalaca i šire javnosti. Hrvatski sommelier klub član je Svjetskog udruženja sommeliera (L’Association de la Sommelierie Internationale – ASI).
D.S. / foto HSK