Izbor časopisa Restaurant i San Pellegrina za 2013.

Najbolji restoran na svijetu za 2013. je El Celler de Roca iz Girone

san pellegrino -braca

Katalonski obiteljski restoran El Celler de Roca već je godinama u samom vrhu najboljih svjetskih restorana, a  uspješno ga vode braća Roca – Joan (49,chef), Josep (47,sommelier) i Jordi (35, slastičar)

Piše: Ivan Zidar

Foto: San Pellegrino Press

Katalonski restoran iz Girone „El Celler de Roca“ proglašen je najboljim na svijetu za 2013. godinu u izboru časopisa Restaurant koji sponzororira San Pellegrino.

El Celler de Roca već je godinama u samom vrhu najboljih svjetskih restorana (ima maksimalne tri Micelinove zvjezdice) i u njemu rezervaciju trebate tražiti mjesecima unaprijed.

Riječ je o obiteljskom restoranu koji već 27 godina uspješno vode braća Roca – Joan (49,chef), Josep (47,sommelier) i Jordi (35, slastičar).

Među 50 najboljih na svijetu restoran je ušao prije osam godina, a kuhinju Joana Roce karakterizira fuzija lokalnih namirnica i jela tradicionalnih korijena sa suvremneim tehnikama.

Joan Roca najveći je zagovornik kuhanja „sous vide“ (priprema hrane u vaakumu na vrlo niskim temperaturama) i korištenja avangradnih tehnika poput destilacije ili punjenja jela aromatičnim dimom.

Ovo je dvanaesta godina u kojoj se proglašavaju najbolji restorani svijeta, njih pedeset odnosno sto.

Uz Michelinove zvjezdice, riječ je o najuglednijem priznanju u gastro svijetu koje dodjeljuje oko 800 članova žirija, među kojima su najpoznatiji svjetski chefovi i gastro kritičari koji pritom ne smiju glasati sami za sebe ili bliske restorane.

Prema tzv. San Pellegrino metodi podijeljeni su u 27 svjetskih regija koje imaju po 31 člana žirija.

Rezultati su objavljeni na svečanosti priređenoj u Londonu 29.travnja.

Iza prvoplasiranog , El Celler de Can Roca iz španjolske Girone našao se lanjski pobjednik danska Noma, za koju nakon skandala s trovanjem gostiju nitko nije vjerovao da može ponoviti uspjeh.

Na treće mjesto probio se najbolji talijanski restoran, Osteria Francescana (lani 5.) iz talijanske Modene, restoran koji vodi popularni Massimo Bottura.

Na četvrto mjesto plasirao se Mugaritz iz San Sebastiana, a na peto Eleven Madison Park iz New Yorka (lani 10.)san pellegrino dobitnici

Od šestog do desetog mjesta plasirali su se D.O.M iz brazilskog Sao Paola, ujedno najbolji južnoamerički restoran, londonski Dinner By Heston Blumenthal, Arzak iz San Sebastiana te iznenađenja iz Srednje Europe – bečki Steirereck i Vendome iz njemačkog Bergisch Gladbacha.

Kellerov Per Se, više nije najbolji restoran u SAD, a ispao je i iz prvih 10, plasiravši se na 11. mjesto.

Nažalost ni ove godine niti jedan hrvatski restoran nije ušao na ovu prestižnu listu pa nam ostaje samo da se podsjetimo da je 2008. i 2010. opatijski Plavi podrum ušao među 100 najboljih restorana u izboru Restauranta i San Pellegrina.

Evo i cijelog popisa 50 najboljih restorana svijeta za 2013. Godinu u izboru San Pellgrino / Restaurant

 

No.1

El Celler de Can Roca

Girona, Spain

No.2

Noma

Copenhagen, Denmark

No.3

Osteria Francescana

Modena, Italy

No.4

Mugaritz

San Sebástian, Spain

No.5

Eleven Madison Park

New York, USA

No.6

D.O.M

São Paulo, Brazil

No.7

Dinner By Heston Blumenthal

London, England

No.8

Arzak

San SebÁstian, Spain

No.9

Steirereck

Vienna, Austria

No.10

Vendôme

Bergisch Gladbach, Germany

No.11

Per Se

New York, USA

No.12

Frantzén / Lindeberg

Stockholm, Sweden

No.13

The Ledbury

London, England

No.14

Astrid y Gaston

Lima, Peru

No.15

Alinea

Chicago, USA

No.16

L’arpège

Paris, France

No.17

Pujol

Mexico City, Mexico

No.18

Le Chateaubriand

Paris, France

No.19

Le Bernardin

New York, USA

No.20

Narisawa

Tokyo, Japan

No.21

Attica

Melbourne, Australia

No.22

Nihnryori RyuGin

Tokyo, Japan

No.23

L’Astrance

Paris, France

No.24

L’Atelier Saint-Germain de Joël Robuchon

Paris France

No.25

Hof Van Cleve

Kruishoutem, Belgium

No.26

Quique Dacosta

Denia, Spain

No.27

Le Calandre

Rubano, Italy

No.28

Mirazur

Menton, France

No.29

Daniel

New York, USA

No.30

Aqua

Wolfsburg, Germany

No.31

Biko

Mexico City, Mexico

No.32

Nahm

Bangkok, Thailand

No.33

The Fat Duck

Bray, England

No.34

Fäviken

Järpen, Sweden

No.35

Oud Sluis

Sluis, Netherlands

No.36

Amber

Hong Kong, China

No.37

Villa Joya

Albufeira, Portugal

No.38

Restaurant Andre

Singapore

No.39

8½ Otto e Mezzo Bombana

Hong Kong, China

No.40

Combal.Zero

Rivoli, Italy

No.41

Piazza Duomo

Alba, Italy

No.42

Schloss Schauenstein

Fürstenau, Switzerland

No.43

Mr & Mrs Bund

Shanghai, China

No.44

Asador Etxebarri

Atxondo, Spain

No.45

Geranium

Copenhagen, Denmark

No.46

Mani

São Paulo, Brazil

No.47

The French Laundry

Yountville, USA

No.48

Quay

Sydney, Australia

No.49

Septime

Paris, France

No.50

Central

Lima, Peru

 

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

CCR-Klopa 4 Anèmona

Najbolji restoran na svijetu...

Slavni El Celler de Can Roca iz Girone jedini je od razvikanih restorana koji je dobro prošao u izboru publike koja ocjenjuje lokale u izb…

veralda rose brut

Veralda Rose Brut službeno...

Veralda Rosé  Brut obitelji Visintin iz okolice Brtonigle, otkriće u vidu pjenušca od Refoška, (autohtone istarske sorte koje…

pink day rez

Pink Day - festival...

Zagreb, Muzej za umjetnost i obrt, petak 8. 3. 2013.
Prvi festival ružičastih vina u organizaciji Udruge WOW će se održati u petak, 8.…

original_baguette-table-1

Poljski dizajneri kreirali...

Do sada ste doručkovali kruh za stolom, ali od sada možete doslovce jesti i s  kruha koji je postao stol Popularni francuski kruh bague…