Izbor časopisa Restaurant i San Pellegrina za 2013.
Najbolji restoran na svijetu za 2013. je El Celler de Roca iz Girone

Katalonski obiteljski restoran El Celler de Roca već je godinama u samom vrhu najboljih svjetskih restorana, a uspješno ga vode braća Roca – Joan (49,chef), Josep (47,sommelier) i Jordi (35, slastičar)
Piše: Ivan Zidar
Foto: San Pellegrino Press
Katalonski restoran iz Girone „El Celler de Roca“ proglašen je najboljim na svijetu za 2013. godinu u izboru časopisa Restaurant koji sponzororira San Pellegrino.
El Celler de Roca već je godinama u samom vrhu najboljih svjetskih restorana (ima maksimalne tri Micelinove zvjezdice) i u njemu rezervaciju trebate tražiti mjesecima unaprijed.
Riječ je o obiteljskom restoranu koji već 27 godina uspješno vode braća Roca – Joan (49,chef), Josep (47,sommelier) i Jordi (35, slastičar).
Među 50 najboljih na svijetu restoran je ušao prije osam godina, a kuhinju Joana Roce karakterizira fuzija lokalnih namirnica i jela tradicionalnih korijena sa suvremneim tehnikama.
Joan Roca najveći je zagovornik kuhanja „sous vide“ (priprema hrane u vaakumu na vrlo niskim temperaturama) i korištenja avangradnih tehnika poput destilacije ili punjenja jela aromatičnim dimom.
Ovo je dvanaesta godina u kojoj se proglašavaju najbolji restorani svijeta, njih pedeset odnosno sto.
Uz Michelinove zvjezdice, riječ je o najuglednijem priznanju u gastro svijetu koje dodjeljuje oko 800 članova žirija, među kojima su najpoznatiji svjetski chefovi i gastro kritičari koji pritom ne smiju glasati sami za sebe ili bliske restorane.
Prema tzv. San Pellegrino metodi podijeljeni su u 27 svjetskih regija koje imaju po 31 člana žirija.
Rezultati su objavljeni na svečanosti priređenoj u Londonu 29.travnja.
Iza prvoplasiranog , El Celler de Can Roca iz španjolske Girone našao se lanjski pobjednik danska Noma, za koju nakon skandala s trovanjem gostiju nitko nije vjerovao da može ponoviti uspjeh.
Na treće mjesto probio se najbolji talijanski restoran, Osteria Francescana (lani 5.) iz talijanske Modene, restoran koji vodi popularni Massimo Bottura.
Na četvrto mjesto plasirao se Mugaritz iz San Sebastiana, a na peto Eleven Madison Park iz New Yorka (lani 10.)
Od šestog do desetog mjesta plasirali su se D.O.M iz brazilskog Sao Paola, ujedno najbolji južnoamerički restoran, londonski Dinner By Heston Blumenthal, Arzak iz San Sebastiana te iznenađenja iz Srednje Europe – bečki Steirereck i Vendome iz njemačkog Bergisch Gladbacha.
Kellerov Per Se, više nije najbolji restoran u SAD, a ispao je i iz prvih 10, plasiravši se na 11. mjesto.
Nažalost ni ove godine niti jedan hrvatski restoran nije ušao na ovu prestižnu listu pa nam ostaje samo da se podsjetimo da je 2008. i 2010. opatijski Plavi podrum ušao među 100 najboljih restorana u izboru Restauranta i San Pellegrina.
Evo i cijelog popisa 50 najboljih restorana svijeta za 2013. Godinu u izboru San Pellgrino / Restaurant
L’Atelier Saint-Germain de Joël Robuchon