Summit sommeliera u talijanskom San Remu
Najbolji sommelier Europe za 2013. je Šveđanin Jon Arvid Rosengren

Uz izbor najboljeg europskog sommeliera, u talijanskom San Remu je održana i skupština ASI-ja, međunarodne udruge sommeliera koja je za predsjednika ponovno izabrala Shinya Tasakija
U nadmetanju za najboljeg sommeliera Europe ‘Best sommelier of Europe 2013‘ u čuvenom Casino di Sanremo, pred mnogobrojnom publikom i uglednm uzvanicima pobijedio je Šveđanin Jon Arvid Rosengren (28), zaposlen kao sommelier u Madera American Steak House-u u Copenhagenu.
Odličje najboljem europskom sommelieru uručio je Shinya Tasaki, predsjednik ASI-ja.
U finale su pored Jona Arvida Rosengrena ušli Francuz David Biraud (41) i Julia Scavo (30) predstavnica Rumunjske, inače zaposlena u restoranu L’Ane Rouge u francuskoj Nici.
Među 37 natjecatelja, predstavnika svojih zemalja nastupio je i najbolji hrvatski sommelier Klaudio Jurčić koji se nije plasirao u završnicu natjecanja.
U Sanremu je ujedno, u hotelu Royal, održana i izborna skupština ASI-ja, međunarodne udruge sommeliera, čiji je HSK član od 1994.
Na Skupštini je prisustvovalo 35 predsjednika nacionalnih sommeljerskih udruga koji su (zbog dobivenih ovlaštenja) raspolagali s 42 glasa.
Na Skupštini je, za razdoblje 2013 – 2016., uglavnom, potvrđeno dosadašnje čelništvo ASI-ja.
Jedini kandidat za predsjednika bio je dosadašnj predsjednik g. Shinya Tasaki, predstavnik Japana (na fotografiji desno pored Franka Lukeža, predsjednika HSK), koji je jednoglasnom odlukom Skupštine izabran i za naredno razdoblje od tri godine.
Dopredsjednik za Europu je Francuz Serge Dubs.
Preostali članovi ASI-jevog board-a su: Michele Astrom Chantome (MA), generalni sekretar; Saiko Tamura-Soga, asistentica generalnog sekretara; Philippe Faure-Brac (FR), blagajnik i Dino Totaro (LUX), asistent blagajnika.
U svom programu stari/novi predsjednik istaknuo je da će se zalagati za daljnje osnaživanje i financijsku stabilnost ASI-ja, za razvoj zajedničkih oblika edukacije i diploma svih članica, te za još neposredniju suradnju s medijima i sponzorima.
R.I. / foto Hrvatski sommelier klub