Završena kulinarska manifestacija 'Zagorski chef'

Najbolji ‘Zagorski chef’ je Ivica Žulj iz restorana Termi Jezerčica

3. mjesto Marko Živaljić, 1. mjesto Ivica Žulj i 2. mjesto Mislav Božić

Kulinarska manifestacija „Zagorski chef“ natjecanje je zagorskih kuhara u pripremanju jela od autohtonih zagorskih namirnica pripremljenih na inovativan i maštovit način, koju Krapinsko-zagorska županija organizira u cilju promocije tradicionalnih zagorskih namirnica, očuvanju autohtonosti i predstavljanju najboljeg od gastronomije što ova destinacija hrvatskog kontinentalnog turizma pruža. U natjecanju, tradicionalno može sudjelovati samo sedam kuhara, budući je broj sedam neodvojiv od Zagorja – bajke na dlanu u kojoj se smjestilo sedam gora, sedam rijeka, sedam ljekovitih izvora i sedam gradova.

Glavno jelo „Medena priča Zagorja“ (lijevo dolje) i desert „Simfonija zagorskih brega“ (na dnu lijevo) Ivici Žulju, chefu restorana Termi Jezerčica, donijeli su pobjedu na drugom po redu Zagorskom chefu, kulinarskoj manifestaciji i natjecanju vrhunskih zagorskih kuhara u pripremanju jela i deserta od tradicionalnih zagorskih namirnica, održanom u četvrtak u Termama Jezerčica.

Na drugo semjesto plasirao Mislav Božić, chef restorana Villa Magdalena s glavnim jelom “Pačja prsa u miso marinadi  sa bagremovim medom i bučinim uljem” i desertom  “Mousse od bagremovog meda, anđeoski kolač sa bučinim uljem, ječmeni griz sa medom, kulisa od muškatne buče i karamela”.

Rolada od patke sa polpetama od buče” i “Varanac od buče i meda”, donijeli su treće mjesto Marku Živaljiću, vlasniku tradicijskog turizma Majsecov mlin.

Kulinarski show i natjecanje između ukupno sedam kuhara cijenjenih zagorskih restorana organizirala je Krapinsko-zagorska županija s ciljem promocije tradicionalnih zagorskih namirnica, očuvanju njihove autohtonosti te promociji registracije bagremovog meda županijske robne marke Bagremov med zagorskih brega.

Naime, upravo je ta vrijedna namirnica koja je u procesu registracije Županijske robne marke Bagremov med zagorskih brega, bila središnja tema ovogodišnjeg Zagorskog chefa.

Ova kulinarska manifestacija izrasla je, sasvim spontano, iz prošlogodišnje promocije turističke brošure „Gastroturizam Zagorja“ i povodom proslave dobivanja „Oznake zemljopisnog podrijetla“ zagorskog purana te je postala mjesto na kojem se okuplja sve najbolje od gastronomije Zagorja i mjesto gdje se susreće zagorska tradicija, bogata ponuda i potreba vrednovanja županijskih projekata kojima se turistička ponuda Zagorja diže na višu razinu.

Sedam kuhara trebalo je pripremiti kreativno autorsko jelo i desert i spojiti bagremov med sa zadanim namirnica: mesom domaće patke, bučom, bučinim uljem i košticama.

Zdravko Semenski iz Stare škole, Kristijan Jurić iz Bluesun Hotela Kaj, Josip Kolar iz Termi Tuhelj i Andreja Šaić iz Kleti Kozjak, kuhari su čija su jela također bila podvrgnuta strogim kriterijima žirija: izgled jela, miris jela, okus jela, preciznost termičke obrade namirnica, maštovitost i kreativnost u pripremi jela – moderna prezentacija tradicije, tematska sljedivost i harmonija svih komponenti koje čine cjelinu jela.

Tročlani žiri činili su Ivica Štruml, šef kuhinje Hotela Palace, kao predsjednik žirija, Branko Čukelj, dopredsjednik hrvatskog kulinarskog saveza i šef kuhinje hotela Westin i Božica Brkan, novinarka Oblizeka, internetskog magazina za kulturu stola (dolje desno).

Na stolu žirija redale su se delicije od mesa domaće patke u kombinacijama s miso pastom, kukuruznom i ječmenom krupicom, medvjeđim lukom i naravno bagremovim medom.

Natjecanje su u uživo iz sale pratili brojni posjetitelji Terme Jezerčica i turistički djelatnici uživajući ujedno u zagorskim tradicionalnim specijalitetima poput meda, Babičinih kolača od meda, štrukli, mesa zagorskog purana, bučinog ulja i vrhunskih zagorskih vina što su ih pripremili proizvođači obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i poznati zagorski vinari Bodren, Bolfan, Vuglec, Sever i Zdolc.

Kuhari se natječu s autorskom kreacijom koju stručni žiri ocijenjuje po utvrđenim kriterijima, a  neizostavni dio manifestacije je i sljubljivanje zagorskih vrhunskih vina uz pripremljena jela. Pobjednik kulinarskog showa nosi titulu i statuu Zagorskog chefa.

Osim u degustacijama, posjetitelji su mogli uživati u neobičnoj igri kušanja vina zatvorenih očiju i ocjenjivanju kolača od meda u kojem su sudjelovala djeca iz Pčelarske učeničke zadruge Maslačak.

Na sajamskoj izložbi koja se održavala na vanjskoj terasi Termi Jezerčica mogli su se kupiti autohtoni zagorski proizvodi kao što su med i drugi pčelinji proizvodi, sirevi, bučino ulje, eko sokovi, voćna vina i mlinci.

Zagorskom chefu, manifestaciji koja ima izniman turistički i gospodarski značaj za Zagorje, održanom 27. rujna, upravo na Svjetski dan turizma, prisustvovao je i sam ministar turizma Veljko Ostojić, ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

Statuu Zagorskog chefa ovogodišnjem pobjedniku, Ivici Žulju, uručila je županica Krapinsko-zagorske županije, Sonja Borovčak.

 

A.M. / foto: Inventair2


You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

zebrano-struklijada1

Nabolje domaće štrukle radi...

U subotu, 14. svibnja 2016. godine u prostoru vodenog parka Aquae Vivae u Krapinskim Toplicama održana je Štruklijada, tradicionaln…

Zajednička

Nada Zgorelec iz Zagorskih...

Ovogodišnje natjecanje zagorskih baka u pripremi slastica po receptima što su ih naslijedile od svojih majki, baka i prabaka održan…

POBJEDNICI

Titulu 'Chtefa zagorskog...

U srijedu, 29. listopada 2014. godine u hotelu Well, u Termama Tuhelj održano je četvrto izdanje „Chtefa Zagorskog chefa“, velik…

Proglašenje pobjednika struklijade

Štruklijada 2013. - Najbolji...

Prvo mjesto ove godine zauzeli su zagorski štrukli Kleti Kozjak iz Sv. Križa Začretje, na drugom su mjestu štrukli Tradicijskog tur…