Veuve Clicquot World’s Best Female Chef za 2013.

Najbolji ženski chef za 2013. na svijetu je Nadia Santini iz Italije

nadia-santini

NadiaSantini, chef restorana Dal Pescatore u talijanskoj Mantovi, već je ranije dobila veliko priznanje – prva je žena kuhar u Italiji koja je uspjela zaslužiti tri Michelinove zvjezdice.

Nadia Santini proglašena je najboljom kuharicom u svijetu za 2013 – Veuve Clicquot World’s Best Female Chef.

Nadia, chef restorana Dal Pescatore u talijanskoj Mantovi, prva je žena kuhar u Italiji koja je uspjela zaslužiti tri Michelinove zvjezdice.

Time se pridružila Eleni Arzak u Španjolskoj i Anne-Sophie Pic iz Francuske u malom ekskluzivnom klubu najboljih ženskih chefova.

Titulu najbolje kuharice na svijetu, sponzorira Veuve Clicquot, ugledna kuća iz Champagne.

Zanimljivo je da Santini nije završila formalno školovanje za kuhara i nikada nije imala nikakvo stručno usavršavanje prije udaje. Sva iskustva stekla je u obiteljskom restoranu Dal Pescatore u Mantovi, južno od Verone.

Temeljno kulinarsko obrazovanje Nadia je dobila od bake Tereze, a nadogradila ga je prirodnom znatiželjom koja je nju i njezinog supruga navela da istraže neke od najboljih restorana u Francuskoj prije preuzimanja obiteljskog restorana.
Restoran Dal Pescatore i dalje je obiteljski biznis u koji su uključeni majka Bruna (84), suprug Antonio i djeca.

Dal Pescatore je smješten u slikovitom prirodnom rezervatu Oglio Sud Park u malom selu sa svega 36 žitelja.

Gosti mogu uživati u pogledu na bujno zelenilo s velike terase.

Unutrašnjost je namještena kožnim foteljama, kaučem i pravom knjižnicom da se osjećate kao kod kuće prije no što krenete kušati jela ovjenčana Michelinovim zvjezdicama.

Najbolje svjetska kuharica u svojim jelima na stavlja naglasak na kulinarsku alkemiju u molekularnoj gastronomiji već teži omogućiti vrhunskim da govore za sebe.

Primjerice u jelu Tortelli di zucca (tortelini punjeni bundevom) Santini nastoji staviti što manje maslaca i sira Parmigiano Reggiano u nastojanju da do izražaja dođu osnovni sastojci jela.

Nagrada Veuve Clicquot World’s Best Female Chef dodjeljuje u sklopu izbora magazina Restaurant, The World’s 50 Best Restaurants (San Pellegrino).

I.Zidar / foto: The World’s 50 Best Restaurants

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

Feskos Thaonos u pripremi deserta

Sous chefovi restorana s 3...

Sous chefovi uglednog danskog restorana s tri Michelinove zvijezdice Geranium iz Kopenhagena, jednog od 50 najboljih na svijetu, Fesk…

san pellegrino -braca

Najbolji restoran na svijetu...

Katalonski obiteljski restoran El Celler de Roca već je godinama u samom vrhu najboljih svjetskih restorana, a  uspješno ga vode bra…

mc2-petra i Nans Gaillard

Kuhar iz jednog od vodećih...

Nans Gaillard koji se u Izazovu šefa kuhinje suprotstavio Petri Plantak  radi u restoranu kojeg krase dvije Michelinove zvjezdice …

mc2-puzevi

Ines Šarić glatko izgubila...

Ines su u završnoj fazi kuhanja pali puževi na pod, a nakon kraće dvojbe:  servirati ili ne servirati – odustala je od posluživanj…