Kolumna Danijele Mihalić Đurice - Pisma iz Pariza

Najnoviji “luxury” trend – kavijar od jajašca puževa umjesto Beluga kavijara

danijela u parizu

Francuska je oduvijek bila osim modnih i zemlja gastronomskih trendova pa je tako najnoviji “luxury” trend – kavijar od jajašca puževa čija cijena može dostići i dvije tisuće eura za kilogram

Iz Pariza: Danijela Mihalić Đurica

Moram priznati da sam se prije dolaska u Francusku grozila i same pomisli da netko može jesti puževe.

Zamišljala sam ih potpuno nejestive, a vizualno i gurmanski posve neatraktivne.

No, onda mi se dogodila večera u francuskom stilu tijekom koje je jedno jelo u slijedu bio i tanjur sa šest kapitalaca, naravno s ogromnim kućicama te priloženim specijalanim priborom nalik uvijaču trepavica!

Puževi su zdrava i nemasna hrana

I tada sam otkrila zašto su puževi jedna od najvećih odlika francuske kuhinje te u samom vrhu njihovih gastronomskih delicija.

Francuzi su danas najveći potrošači puževa s čak 25 tisuća tona godišnje, što je čak 60% ukupne svjetske potrošnje

Iako sam bila uvjerena da su apsolutno nejestivi i žilavi, puževo je meso vrlo mekano i može ga se usporediti s gljivama ili školjkama.

Njihovo meso nutricionisti smatraju jednim od najzdravijih i najcjenjenijih.

Meso ovog mekušca dijetetska je namirnica visoke kakvoće koja sadrži puno mineralnih soli i esencijalnih aminokiselina,  a ima tek 1,7%  masti, dok primjerice teleće meso ima čak 15% masti. Zanimljivo je da puževi u sebi ne sadrže gotovo nikakvih ugljikohidrata ili šećera, a količina bjelančevina istovjetna je onoj u ribama.

Puževi su kroz stoljeća inspirirali i neka od najvećih imena francuske kuhinje. U njima su prvi počeli uživati stari Rimljani, ali njihovu je vrijednost prepoznao i Lui XIV., u čije je vrijeme francuska kuhinja doživjela najveći procvat.

Francuski nacionalni specijalitet

Mada su nekad bili rezervirani samo za elitu, danas su puževi standardna ponuda gotovo svih francuskih restorana i jedan od njihovih nacionalnih specijaliteta.

Ta je gurmanska poslastica nezaobilazna i u većini francuskih domova te sinonim vrhunskog gastronomskog užitka.

Iako ih se može pripremiti na mnogo načina, najčešće se jedu pripremljeni u vrlo ukusnom umaku od maslaca, češnjaka i peršina, na način “a la bourguignonne”.

Dostupni su u porcijama od šest, odnosno dvanaest komada te u raznim veličinama – mali, srednji i oni XXL veličine. Već tako pripremljeni, ali zamrznuti, standardna su ponuda i francuskih lanaca brze i zamrznute hrane, a primjerice, kilogram onih srednje velikih  stoji oko 60 eura.

Francuzi su danas najveći potrošači puževa s čak 25 tisuća tona godišnje, što je čak 60% ukupne svjetske potrošnje.

Puževa jajašca s oštrigama

Francuska je oduvijek bila osim modnih i zemlja gastronomskih trendova pa je tako najnoviji “luxury” trend – kavijar od jajašca puževa!

kavijar od puževih jajašcaIako je proizvod već uvelike komercijaliziran pa se tako mogu pronaći i jeftinije varijante, cijena visokokvalitetnog kavijara može dostići i dvije tisuće eura za kilogram. Puževa jajašca Francuzi obožavaju i to na način da po nekoliko jajašca serviraju uz svježe oštrige ili uz Jakobove kapice, što čini nezaobilaznu ponudu trendovskih francuskih restorana!

Ovom delikatesnom proizvodu mnogi pripisuju i afrodizijačka svojstva, a u sve većoj mjeri zamjenjuje najpoznatiji kavijar na svijetu, Beluga kavijar.

Trenutačni hir francuske prehrambene industrije ili doista visokovrijedna nutricionistička namirnica, puževa jajašca u sve većoj mjeri postaju “must eat” novih bogataša i trendi posjetitelja restorana francuske prijestolnice!

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

CordoneBleu3_gastronomika

U posjeti kulinarskoj školi...

Piše: Danijela Mihalić Đurica Snimila: Lena Vermeulen Gastronomija u Francuskoj gotovo da ima božanski status, a još od sredine 1…

danijela mihalic by Aleksandar Topalovic

Guščja jetrena pašteta -...

Francuzi pojedu 20.000 tona gusje jetre koja dostiže i cijenu od 300 eura po kilogramu, a koliko su zaluđeni tim specijalitetom govori…

mc2-puzevi

Ines Šarić glatko izgubila...

Ines su u završnoj fazi kuhanja pali puževi na pod, a nakon kraće dvojbe:  servirati ili ne servirati – odustala je od posluživanj…

specijalitet od puzeva beč

Delicije od vinogradskih...

Početkom listopada će u Beču ponovno oživjeti tradicija uzgoja puževa – “bečkih kamenica”, a vrhunac festi…