Kolumna Danijele Mihalić Đurice - Pisma iz Pariza
Najnoviji “luxury” trend – kavijar od jajašca puževa umjesto Beluga kavijara

Francuska je oduvijek bila osim modnih i zemlja gastronomskih trendova pa je tako najnoviji “luxury” trend – kavijar od jajašca puževa čija cijena može dostići i dvije tisuće eura za kilogram
Iz Pariza: Danijela Mihalić Đurica
Moram priznati da sam se prije dolaska u Francusku grozila i same pomisli da netko može jesti puževe.
Zamišljala sam ih potpuno nejestive, a vizualno i gurmanski posve neatraktivne.
No, onda mi se dogodila večera u francuskom stilu tijekom koje je jedno jelo u slijedu bio i tanjur sa šest kapitalaca, naravno s ogromnim kućicama te priloženim specijalanim priborom nalik uvijaču trepavica!
Puževi su zdrava i nemasna hrana
I tada sam otkrila zašto su puževi jedna od najvećih odlika francuske kuhinje te u samom vrhu njihovih gastronomskih delicija.
Francuzi su danas najveći potrošači puževa s čak 25 tisuća tona godišnje, što je čak 60% ukupne svjetske potrošnje
Iako sam bila uvjerena da su apsolutno nejestivi i žilavi, puževo je meso vrlo mekano i može ga se usporediti s gljivama ili školjkama.
Njihovo meso nutricionisti smatraju jednim od najzdravijih i najcjenjenijih.
Meso ovog mekušca dijetetska je namirnica visoke kakvoće koja sadrži puno mineralnih soli i esencijalnih aminokiselina, a ima tek 1,7% masti, dok primjerice teleće meso ima čak 15% masti. Zanimljivo je da puževi u sebi ne sadrže gotovo nikakvih ugljikohidrata ili šećera, a količina bjelančevina istovjetna je onoj u ribama.
Puževi su kroz stoljeća inspirirali i neka od najvećih imena francuske kuhinje. U njima su prvi počeli uživati stari Rimljani, ali njihovu je vrijednost prepoznao i Lui XIV., u čije je vrijeme francuska kuhinja doživjela najveći procvat.
Francuski nacionalni specijalitet
Mada su nekad bili rezervirani samo za elitu, danas su puževi standardna ponuda gotovo svih francuskih restorana i jedan od njihovih nacionalnih specijaliteta.
Ta je gurmanska poslastica nezaobilazna i u većini francuskih domova te sinonim vrhunskog gastronomskog užitka.
Iako ih se može pripremiti na mnogo načina, najčešće se jedu pripremljeni u vrlo ukusnom umaku od maslaca, češnjaka i peršina, na način “a la bourguignonne”.
Dostupni su u porcijama od šest, odnosno dvanaest komada te u raznim veličinama – mali, srednji i oni XXL veličine. Već tako pripremljeni, ali zamrznuti, standardna su ponuda i francuskih lanaca brze i zamrznute hrane, a primjerice, kilogram onih srednje velikih stoji oko 60 eura.
Francuzi su danas najveći potrošači puževa s čak 25 tisuća tona godišnje, što je čak 60% ukupne svjetske potrošnje.
Puževa jajašca s oštrigama
Francuska je oduvijek bila osim modnih i zemlja gastronomskih trendova pa je tako najnoviji “luxury” trend – kavijar od jajašca puževa!
Iako je proizvod već uvelike komercijaliziran pa se tako mogu pronaći i jeftinije varijante, cijena visokokvalitetnog kavijara može dostići i dvije tisuće eura za kilogram. Puževa jajašca Francuzi obožavaju i to na način da po nekoliko jajašca serviraju uz svježe oštrige ili uz Jakobove kapice, što čini nezaobilaznu ponudu trendovskih francuskih restorana!
Ovom delikatesnom proizvodu mnogi pripisuju i afrodizijačka svojstva, a u sve većoj mjeri zamjenjuje najpoznatiji kavijar na svijetu, Beluga kavijar.
Trenutačni hir francuske prehrambene industrije ili doista visokovrijedna nutricionistička namirnica, puževa jajašca u sve većoj mjeri postaju “must eat” novih bogataša i trendi posjetitelja restorana francuske prijestolnice!