Neobično otkriće portala redding.com

Najstariji restoran u Kaliforniji pokrenuo je 1872. Hrvat John Tadich

tadich grill

Tadić je emigrirao u SAD 1872. godine i vodio Tadich Grill punih 56 godina kada ga preuzima obitelj Buić, ali nastavlja raditi pod starim imenom

Znate li da je najstariji restoran u Kaliforniji pokrenuo Hrvat?

Vjerovali ili ne, ali najstariji restoran koji sve ove godine kontinuirano radi utemeljio je 1872. godine John Tadić u San Franciscu, otkriva američki portal redding.com.

Hrvat John Tadich emigrirao je u Ameriku 1872. i u San Franciscu kupio lokal pod imenom New World Coffee Saloon.

Lokal se nalazio na pola puta od gata na kojem su ribari iskrcavali ribu iz današnjeg financijskog središta San Francisca.

Tadić je saloon u kojem su ribari pili kavu i viski smjesta preimenovao u Tadich Grill i proširio u restoran koji je služio plodove mora i klasična jela koristeći lokalne sastojke.

Srušen u potresu 1906.

U početku je bio jako povezan s hrvatskom zajednicom u San Franciscu, ali se zbog dobre kuhinje ubrzo pročuo i među drugim posjetiteljima.

Tadich Grill se u svojih 139 godina selio nekoliko puta, najprije 1879. u Leidesdorff Street gdje je srušen 1906. u potresu.  Ponovno je otvoren u Pine Street, odakle se već 1912. seli u Clay Street.

Prvi vlasnik, Tadić, prodao je restoran 1928. nakon 56 godina, ali opet Hrvatu – Tomislavu Buiću.

Cijele se kreću od 13 do 25 dolara, a porcije su, sudeći prema komentarima na webu, obilne.

Obitelj Buich koja otada vodi restoran zadržala je ime Tadich Grill, ali je lokal još jednom preselila, 1967. na današnju lokaciju u California Street. Trenutni vlasnik restorana je Michael Buich.

Recepti iz 19. stoljeća
Paul Lovallo, aktualni menadžer restorana koji je ovdje započeo raditi 1983. kao konobar današnji  Tadich Grill opisuje kao tradicionalni restoran, koji se ponosi starim fotografijama dodajući da atmosferu pojačavaju Art Deco rasvjeta i zidovi obloženi mahagonijem.
Restoran i dalje nudi tridesetak jela po izvornim Tadićevim receptima, ali je naglasak na svježoj ribi i plodovima mora. Predjela uključuju pirjane lignje, pečenog brancina, pečene T-bone steakove s kozicama, plodove mora u raznim kombinacijama, raviole i vegetarijanski tanjur.

Specijalitet kuće je gusta juha od školjaka.
Restoran može primiti stotinjak gostiju, a menadžer  Lovallo se ponosi stalnim gostima od kojih neki dolaze ovdje doslovce generacijama.

Neki gosti inzistiraju da sjede za istim stolom za kojim je sjedio njihov djed, pohvalio se Lovallo.
Ivan Zidar/ foto: redding.com

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti cover 2013

Novo izdanje najstarije...

Sve ove godine na listi su se zadržali restorani koje vrijedi posebno istaknuti: Bevanda iz Opatije, Nada iz Vrbnika, Najade iz Lovrana…

Dobri restorani 2013_1

Bistro Apetit i drugu godinu...

Najbolji restoran Hrvatske 2013., u izboru Dobrih restorana, zajedničkog projekta Saše Špiranca i Dobre Hrane, je Bistro Apetit ko…

1808-verglec- bajs

Samo osam restorana dobilo...

Nes(p)retno pripremljena i realizirana akcija promocije hrvatske autohtone kuhinje trenutno je „u fazi dorade“, ali interes vla…

PETRA GERIC rez

Petra kuha od desete godine,...

Petra Gerić, (29 godina), Zadar, dipl. ekonomistica turizma Jako je ambiciozna i želi upisati doktorat u inozemstvu. Za pet godina ž…