Iz Guinnessove knjige rekorda

Najveći sladoled u kornetu na svijetu visok 4 metra i težak 1 tonu

Lauda demands end to Gay Dancing Stars

Neobično nadmetanje u pripremanju što većeg sladoleda doseglo je apsurdne razmjere, a aktualni rekorder je poznati kuhar – Heston Blumenthal

Jeste li znali da je najveći sladoled u kornetu, priznat od Guinnessove knjige rekorda, do prije samo  dva tjedna bio napravljen na obali Jadrana, u talijanskom Riminiju?

Rekordno veliki sladoled težio je čak 770 kilograma, a bio je glavna atrakcija Međunarodne izložbe sladoleda u Riminiju 2011 (na slici lijevo).

Ukupna visina ovog sladoleda u kornetu bila je impresivnih 2,8 metara – gotovo kao visina košarkaškog obruča!

Za izradu korneta bilo je potrebno 2000 vafli, 700 kilograma bijele čokolade za punjenje korneta i pet velikih kugli sladoleda koje su postavljene na vrh.

Svaka kugla sladoleda na vrhu korneta težila je 14 kilograma!

Na pripremi divovskog sladoleda radilo je sedam slastičara kojima je trebalo punih 30 sati da dovrše ovaj mega kornet.

Sladoledari iz Riminija predvođeni Mircom Della Vecchijom i Andreom Andrighettijem na svojoj su kreaciji radili u staklenoj „sobi“ u kojoj je temperatura bila minus 20 kako se sladoled ne bi otopio.

Sudac iz organizacije Guinness World Record zbog ovog sladoleda doputovao je iz Londona i gargantuovski sladoled priznao kao (tada) najveći na svijetu.

Nažalost po slastičare iz Italije, primat im je 2.srpnja 2012. oduzeo – Heston Blumenthal, vlasnik tri Michelinove zvjezdice za restoran Fat Duck. On je u sklopu novog TV showa – “Heston’s Big Idea” odlučio napraviti još veći sladoled i uspio!

Njegov divovski kornet ( na slici manjoj lijevo)koji je punjen uz pomoć viljuškara bio je visok 4 metra i nakon punjenja težio je čak jednu tonu!

Da bi se postavio novi rekord, Wall’s, britanska tvornica sladoleda poznata po brandovima kao što su Magnum i Carte d’Or, darovala je sladoled kojem je trebalo više od mjesec dana da se propisno zamrzne.

Na vrh zastrašujućeg korneta  je stavljen preljev od jagoda, ali se nije uspio održati.

Hestonova velika ideja?

E, ova je stvarno bila velika.

 

I.Zidar / Photo :  World Records Academy

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

najbolja-slastičarka-ivana-vidaković dhk

Ivana Vidaković je nova...

Sve tri prvoplasirane na ovogodišnjem prvenstvu slastičara dolaze iz Istre jer pobjednica Ivana Vidaković iz Poreča, dok su drugo…

kamelija kup (3)

Učenici iz Vinkovaca su...

U Umagu je u ponedjeljak završen Kamelija kup, natjecanje učenika srednjih strukovnih škola za zanimanje kuhar i slastičar, koje s…

mega torta

Švicarci napravili najduži...

Za pripremu tog orijaškog kolača trebalo je 864 litara slatkog vrhnja, 576 litara mlijeka, 600 kilograma brašna, 432 kilograma masl…

noma novi dizajn

Novo ruho Nome - najbolji...

Novi izgled slavnog restorana Renea Redzepija potpisuje tvrtka Space Copenhagen koja je htjela očuvati topli, prizemljeni ugođaj r…