U Osijeku osnovana nova udruga proizvođača vina

Najveći slavonski vinari udružili se u ‘Graševinu Croaticu’

grožđe

Predsjednik nove udruge je Vlado Krauthaker, a dopredsjednici su Mladen Perak iz Feravina i Mladen Papak iz Kutjeva

Poznati kutjevački vinar Vlado Krauthaker izabran je za prvog predsjednika Udruge proizvođača graševine Slavonije i Podunavlja, osnovane 31. kolovoza u Osijeku, gdje se okupilo 25 proizvođača graševine iz pet velikih vinogorja istočne Hrvatske, od daruvarskog do iločkog područja.

Udruga će nositi ime „Graševina Croatica“, a cilj joj je jedinstvena promocija vinske sorte graševina koja čini 28 posto ukupne proizvodnje vina u Hrvatskoj, unapređenje proizvodnje i kvalitete vina, izvoz te razvoj vinskog turizma, a odlučeno je i da članovi udruge mogu biti samo vinari koji proizvode više od 50 tisuća litara graševine.

Ciljevi, istaknuto je, ostvarivat će se putem okupljanja vinara podregije Slavonije i Podunavlja, strukovnog povezivanja te stručnog i profesionalnog usavršavanje članova, a kroz promicanje i uvođenje novih tehnologija u proizvodnji vina i stvaranje zajedničkog standarda graševine.
Đuro Horvat, predsjednik Udruge vinara Hrvatske pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) kazao kako je kako je ovo pokušaj uređivanja, promoviranja i brendiranja vinskog sektora, koji se i danas nalazi u velikim teškoćama.

Osnivanje Udruge proizvođača vina ‘Graševina Croatica’ sastavni je dio mozaika koji slaže brend “Vinske Hrvatske”, a koji je već započela osnovana Udruga vinara Istre VinIstra, sada ga nastavlja Slavonija i Podunavlje, a osnivanjem udruge, uskoro i Dalmacija.

Novoizabrani predsjednik udruge Vlado Krauthaker ocijenio je kako takav oblik udruživanja za proizvođače znači korak naprijed, posebice u cilju poticanja izvoza, razvoja vinskog turizma i jačanja suradnje unutar struke.

Za dopredsjednike udruge „Graševina Croatica“ izabrani su Mladen Perak iz Feravina i Mladen Papak iz Kutjeva d.d.

D. Smoković

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

festival zagreb

U Zagrebu održan Hrvatski...

U zagrebačkoj Areni je od 3. do 5. travnja održan  drugi Hrvatski festival hrane i vina s izložbenim dijelom te radionicama i predav…

Vinistra 1

En primeur okupio Vinistru,...

U  zagrebačkom hotelu Esplanade, u ponedjeljak 10. veljače, održano je zajedničko en primeur kušanje vina na kojem se udrugama…

vinari krecu na turneju

Udruga vinara Grand Cro na...

Devet vinarija iz gotovo svih dijelova Hrvatske, članovi udruge Grand Cro, kreću na Grand Cro Tour, turneju jadranskim gradovima tij…

degustacija vina-rez

Pedeset vinara predstavlja...

Na drugom hrvatskom ‘en primeur’ kušanju mladih vina očekuje se tridesetak malvazija i dvadesetak graševina berbe 20…