Statistika: Znamo li što jedemo

Najviše jedemo kruh i svinjetinu, a pijemo mlijeko i mineralnu vodu

dreamstime_s_kruh svoj ljubim

Statistički podaci kažu da nakon kruha najviše jedemo krumpir, da osim mlijeka pijemo mnogo mineralne vode, sokova i piva, a da su jabuke najpopularnije voće

Kruh je i dalje uvjerljivo najvažnija namirnica koja se konzumira u Hrvatskoj.

Pokazuju to posljednji podaci Državnog zavoda za statistiku, prema kojima je u prošloj godini po članu kućanstva potrošeno 71 kilogram kruha i peciva. Nakon „njegovog kraljevstva kruha“ slijedi krumpir, kojega godišnje prosječno pojedemo 42 kilograma te sir i drugi mliječni proizvodi sa 16 kilograma.

Godišnje u prosjeku pojedemo i pedesetak kila mesa, pri čemu je najpopularnija svinjetina (19,8 kg po glavi) i perad (19,1 kg po glavi), a slijede govedina sa 8,7 kg i teletina s jedva 1,8 kila po članu kućanstva. Još manje se pojede janjetine, ovčetine i kozlovine, oko kilograma godišnje.

Govoreći o mesu spomenimo još da raznovrsnih salama, pašteta i kobasica, ukratko svih mogućih suhomesnatih proizvoda godišnje pojedemo u prosjeku oko 15 kilograma.

Riba je i dalje manje popularna od mesa pa uzmemo li zbroj morske, slatkovodne i konzervirane ribe te plodova mora naš prosječni stanovnik pojede tek 9 kilograma godišnje.

Među voćem su najpopularnije jabuke (16 kg godišnje), naranče i limuni (13 kg) i banane – kojih pojedemo devet kilograma u prosjeku.

Od pića daleko je najveća potrošnja mlijeka – čak 77 litara se popije u projeku godišnje, a potom slijedi mineralna voda s 25 litara po članu domaćinstva. Potrošnja voćnih sokova je 17 litara što je nešto više od pive (15,6 litara), a slijede gazirana pića i vino s oko deset litara po glavi našeg prosječnog člana domaćinstva.

D.Smoković / foto Dreamstime

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

d_grasak2

Hrvati o smrznutoj hrani...

I dok ukupno 98,3% hrvatskih potrošača konzumira smrznutu hranu, oni nisu jednoglasni kada je riječ o kvaliteti smrznute hrane: ne…

magareci sir

Najskuplji sir na svijetu...

Magarica daje vrlo male količine mlijeka, tek oko 35 litara godišnje, a kako je za izradu kilograma sira potrebno 25 litara mlijeka pos…

Dani čokolade 2012

Opatijske Dane čokolade...

Tortu Lungomare osmislila je Marina Prijatelj, a stilizirana  je da oblikom podsjeća na popularnu opatijsku obalnu šetnicu Sveč…

dreamstime_pivo - konobarica

Hrvatska prestala biti vinska...

Paradoks nije samo u činjenici da je tradicija vinarstva mnogo duža i bogatija od pivarstva, već i u poraznom podatku da su hrvatski po…