Statistika: Znamo li što jedemo

Najviše jedemo kruh i svinjetinu, a pijemo mlijeko i mineralnu vodu

dreamstime_s_kruh svoj ljubim

Statistički podaci kažu da nakon kruha najviše jedemo krumpir, da osim mlijeka pijemo mnogo mineralne vode, sokova i piva, a da su jabuke najpopularnije voće

Kruh je i dalje uvjerljivo najvažnija namirnica koja se konzumira u Hrvatskoj.

Pokazuju to posljednji podaci Državnog zavoda za statistiku, prema kojima je u prošloj godini po članu kućanstva potrošeno 71 kilogram kruha i peciva. Nakon „njegovog kraljevstva kruha“ slijedi krumpir, kojega godišnje prosječno pojedemo 42 kilograma te sir i drugi mliječni proizvodi sa 16 kilograma.

Godišnje u prosjeku pojedemo i pedesetak kila mesa, pri čemu je najpopularnija svinjetina (19,8 kg po glavi) i perad (19,1 kg po glavi), a slijede govedina sa 8,7 kg i teletina s jedva 1,8 kila po članu kućanstva. Još manje se pojede janjetine, ovčetine i kozlovine, oko kilograma godišnje.

Govoreći o mesu spomenimo još da raznovrsnih salama, pašteta i kobasica, ukratko svih mogućih suhomesnatih proizvoda godišnje pojedemo u prosjeku oko 15 kilograma.

Riba je i dalje manje popularna od mesa pa uzmemo li zbroj morske, slatkovodne i konzervirane ribe te plodova mora naš prosječni stanovnik pojede tek 9 kilograma godišnje.

Među voćem su najpopularnije jabuke (16 kg godišnje), naranče i limuni (13 kg) i banane – kojih pojedemo devet kilograma u prosjeku.

Od pića daleko je najveća potrošnja mlijeka – čak 77 litara se popije u projeku godišnje, a potom slijedi mineralna voda s 25 litara po članu domaćinstva. Potrošnja voćnih sokova je 17 litara što je nešto više od pive (15,6 litara), a slijede gazirana pića i vino s oko deset litara po glavi našeg prosječnog člana domaćinstva.

D.Smoković / foto Dreamstime

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

magareci sir

Najskuplji sir na svijetu...

Magarica daje vrlo male količine mlijeka, tek oko 35 litara godišnje, a kako je za izradu kilograma sira potrebno 25 litara mlijeka pos…

Dani čokolade 2012

Opatijske Dane čokolade...

Tortu Lungomare osmislila je Marina Prijatelj, a stilizirana  je da oblikom podsjeća na popularnu opatijsku obalnu šetnicu Sveč…

dreamstime_pivo - konobarica

Hrvatska prestala biti vinska...

Paradoks nije samo u činjenici da je tradicija vinarstva mnogo duža i bogatija od pivarstva, već i u poraznom podatku da su hrvatski po…

mega torta

Švicarci napravili najduži...

Za pripremu tog orijaškog kolača trebalo je 864 litara slatkog vrhnja, 576 litara mlijeka, 600 kilograma brašna, 432 kilograma masl…