U susret Silvestrovu i Novoj 2014.
Ne zaboravite u Novu godinu ući s plemenitim mjehurićima

Piše: Daniela Kramarić
U Novu bez mjehurića? Nezamislivo!
Nismo se ni okrenuli, a ono opet “novi” Božić i Silvestrovo pred vratima.
Iako ovogodišnje Blagdane dočekujemo sa suspregnutim optimizmom, to svakako nije razlog da u “najluđoj” noći zaboravimo na mjehuriće. Ne moraju koštati “kapital”, poput svima nama omiljenih šampanjaca, jer bolje je popiti vrhunski pjenušac negoli osrednji šampanjac, ali zato moraju znalački zaškakljati nepce i fino gljivasto-keksasto zamirisati.
Gazirani pjenušci, ma koliko privlačnu nisku cijenu imali i prepune su ih police shopping centara, nisu u stanju pružiti taj instant osjećaj luksuza, poput onih klasičnih.
Jer, isključivo drugom fermentacijom u boci ili u tanku, te odležavanjem na kvascima pjenušava vina dobivaju putrastu zavodljivost, keksasto-briochastu mirisnost i upornost u trajanju mjehurića.
Jedino mi nije jasno da se i nakon toliko vremena još uvijek brkaju pojmovi “šampanjci i pjenušci”.
Šampanjci dolaze isključivo iz francuske pokrajine Champagne (Šampanje).
Čak i neki naši eminentni vinari svoje pjenušce rado nazivaju šampanjcima!
Horror.
U ovom tekstu tražila sam fine klasične pjenušce s najboljim mogućim odnosom vrijednosti za novac.
Letvicu sam postavila na 100,00 kuna.
Odlučila sam se isključivo za suhu (brut) varijantu, jer ih je jednostavnije sljubiti uz jelo, a kasnije se s njima može nastaviti i partijati.
Za ljubitelje “slađeg” opcija je i “Kir Kvarner”, sa uštrckom lokvarskog Blue Angelina likera od borovica i krčkog Frajona pjenušca na bazi žlahtine.
Nerazumijevanje šampanjaca
Šampanjci se u klasi skupih i finih vina popiju s najviše nerazumijevanja, često i polijevanja i prolijevanja.
S pjenušcima im je zajednička isključivo metoda proizvodnje, jer su im kako sortiment, tako i terroir često posve različiti.
Ali su zato šampanjski termini univerzalni i vežemo ih i uz pjenušce.
Brut: suhi
Mali vodič kroz etikete
Extra Brut ili Brut Nature još su suhlji.
Zero – šampanjci označeni rječju zero suhi su do kosti, bez dodatka dosage-a.
Non-vintage: negodišnjak u čijoj se proizvodnji koriste rezervna vina, kako bi se, bez obzira na oscilaciju berbe, postigao “kućni stil”. U Hrvatskoj su pjenušci deklarirani kao negodišnjaci, ali u principu se radi o vinima iz jedne berbe.
Vintage: godišnjak, skuplja varijanta, često kupaža dobivena od vina iz isključivo jednog godišta superiorne kvalitete koja na tržište izlazi nakon šest ili više godina njege na kvascima pa je pouzdaniji u kvaliteti od negodišnjaka, višestruko skuplji i sposoban za barem desetljeće odležavanja.
Prestige, de luxe ili luxury cuvée: vrhunac su u ponudi svake šampanjske kuće: kvalitativno, cjenovno i marketinški te su često upakirani u luksuzna pakiranja – ima li da netko nije čuo za Moet&Chandonov Dom Pérignon ili Roedererov Cristal?
Blanc de Blancs: proizveden isključivo na bazi chardonnaya.
Blanc de Noirs: pojednostavljeno: bijeli šampanjac dobiven na bazi crnog grožđa: od pinot noira i pinot meuniera.
Rosé: u cijeni ubijaju i jedino se rosé šampanjci dobivaju miješanjem crnog i bijelog vina prije druge fermentacije.
Demi-sec ili Rich: polusuhi šampanjci.
Mjehurići slave radost življenja.
Najbolje pašu u društvu.
I bez obzira što još uvijek nismo dokraja usvojili tu naviku, pod uvjetom da su suhi, idealno se sljubljuju uz plodove mora.
Krizu na stranu.
Ima li što ljepše, nego uletjeti u Novu s mirisom finog pjenušca i s okusom kvarnerskog škampa?
Ako ne možete uz škampe i šampanjac, ne propustite bar ući u Novu uz pjenušac.
Ima ih vrlo dobrih za manje od sto kuna!
Nikako bez mjehurića u Novu!
Živjeli!
Sretna Nova 2014.!
Evo i nekoliko “best buy” pjenušaca koji se mogu nabaviti na hrvatskom tržištu.
Bisol “Desiderio Prosecco JEIO Cuvée brut”, Veneto, Italija
(kupaža: 90% prosecco, 6% bijeli pinot, 4% verdiso)
uvoznik: Petković doo, Mali Lošinj
Upadljivo slamnato žut. Fin perlage. U nosu elegantno odmjeren i umjereno aromatičan. Citrusi i bijeli cvjetovi caruju. Mekan, nježan i vrckav u ustima.
Ocjena: 4/6
Tomac “Millennium brut”, Plešivičko vinogorje, Hrvatska
(kupaža: 70% stare plešivičke sorte, 30% chardonnay)
Šarmantan bouquet u kojem citrusnost susreće orašastost. Voluminozno na srednjem nepcu. Ugodne težine. Blago gorči u retrookusu.
Ocjena: 4/6
Freixenet “Elyssia” Gran Cuvée brut, Cava, Katalonija, Španjolska
(kupaža: chardonnay, maccabeo, parellada, pinot noir)
Uvoznik: Vivat fina vina doo, Zagreb
Fantastičan bouquet! Volim kad mi petrolej, brioche i tostirani lješnjaci zagolicaju nosnice. Meko i nježno pada na nepce. Sofisticirano slojevit u ustima.
Ocjena: 4,5/6
Bisol “Desiserio JEIO Cuvée Rosé, Veneto, Italija
(kupaža: merlot & crni pinot)
Uvoznik: Petković doo, Mali Lošinj
Baš dobro izgleda. Neodoljive boje lososa sa finim lančićima mjehurića. U nosu košarica šumskog voća. U ustima meko i nenametljivo. Mirisnu ideju slijedi i u retrookusu.
Ocjena: 4/6
Tomac “Rosé brut”, Plešivičko vinogorje, Hrvatska
(kupaža: chardonnay & portugizac)
Iskričave boje malinovca s petardom mjehurića u čaši. U nosu malinasto jednostavan. Blago zadimljen. Vinozan u ustima.
Ocjena: 4/6