U susret Silvestrovu i Novoj 2014.

Ne zaboravite u Novu godinu ući s plemenitim mjehurićima

dreamstime_otvaranje šampanjca

Piše: Daniela Kramarić

U Novu bez mjehurića? Nezamislivo!

Nismo se ni okrenuli, a ono opet “novi” Božić i Silvestrovo pred vratima.

Iako ovogodišnje Blagdane dočekujemo sa suspregnutim optimizmom, to svakako nije razlog da u “najluđoj” noći zaboravimo na mjehuriće. Ne moraju koštati “kapital”, poput svima nama omiljenih šampanjaca, jer bolje je popiti vrhunski pjenušac negoli osrednji šampanjac, ali zato moraju znalački zaškakljati nepce i fino gljivasto-keksasto zamirisati.

Gazirani pjenušci, ma koliko privlačnu nisku cijenu imali i prepune su ih police shopping centara, nisu u stanju pružiti taj instant osjećaj luksuza, poput onih klasičnih.

Jer, isključivo drugom fermentacijom u boci ili u tanku, te odležavanjem na kvascima pjenušava vina dobivaju putrastu zavodljivost, keksasto-briochastu mirisnost i upornost u trajanju mjehurića.

Jedino mi nije jasno da se i nakon toliko vremena još uvijek brkaju pojmovi “šampanjci i pjenušci”.

Šampanjci dolaze isključivo iz francuske pokrajine Champagne (Šampanje).

I točka.

Čak i neki naši eminentni vinari svoje pjenušce rado nazivaju šampanjcima!

Horror.

U ovom tekstu tražila sam fine klasične pjenušce s najboljim mogućim odnosom vrijednosti za novac.

Letvicu sam postavila na 100,00 kuna.

Odlučila sam se isključivo za suhu (brut) varijantu, jer ih je jednostavnije sljubiti uz jelo, a kasnije se s njima može nastaviti i partijati.

Za ljubitelje “slađeg” opcija je i “Kir Kvarner”, sa uštrckom lokvarskog Blue Angelina likera od borovica i krčkog Frajona pjenušca na bazi žlahtine.

Nerazumijevanje šampanjaca

Šampanjci se u klasi skupih i finih vina popiju s najviše nerazumijevanja, često i polijevanja i prolijevanja.

S pjenušcima im je zajednička isključivo metoda proizvodnje, jer su im kako sortiment, tako i terroir često posve različiti.

Ali su zato šampanjski termini univerzalni i vežemo ih i uz pjenušce.

Brut: suhi

Mali vodič kroz etikete

Extra Brut ili Brut Nature još su suhlji.

Zero – šampanjci označeni rječju zero suhi su do kosti, bez dodatka dosage-a.

Non-vintage: negodišnjak u čijoj se proizvodnji koriste rezervna vina, kako bi se, bez obzira na oscilaciju berbe, postigao “kućni stil”. U Hrvatskoj su pjenušci deklarirani kao negodišnjaci, ali u principu se radi o vinima iz jedne berbe.

Vintage: godišnjak, skuplja varijanta, često kupaža dobivena od vina iz isključivo jednog godišta superiorne kvalitete koja na tržište izlazi nakon šest ili više godina njege na kvascima pa je pouzdaniji u kvaliteti od negodišnjaka, višestruko skuplji i sposoban za barem desetljeće odležavanja.

Prestige, de luxe ili luxury cuvée: vrhunac su u ponudi svake šampanjske kuće: kvalitativno, cjenovno i marketinški te su često upakirani u luksuzna pakiranja – ima li da netko nije čuo za Moet&Chandonov Dom Pérignon ili Roedererov Cristal?
Blanc de Blancs: proizveden isključivo na bazi chardonnaya.

Blanc de Noirs: pojednostavljeno: bijeli šampanjac dobiven na bazi crnog grožđa: od pinot noira i pinot meuniera.
Rosé: u cijeni ubijaju i jedino se rosé šampanjci dobivaju miješanjem crnog i bijelog vina prije druge fermentacije.
Demi-sec ili Rich: polusuhi šampanjci.

Mjehurići slave radost življenja.

Najbolje pašu u društvu.

I bez obzira što još uvijek nismo dokraja usvojili tu naviku, pod uvjetom da su suhi, idealno se sljubljuju uz plodove mora.

Krizu na stranu.

Ima li što ljepše, nego uletjeti u Novu s mirisom finog pjenušca i s okusom kvarnerskog škampa?

Ako ne možete uz škampe i šampanjac, ne propustite bar ući u Novu uz pjenušac.

Ima ih vrlo dobrih za manje od sto kuna!

Nikako bez mjehurića u Novu!

Živjeli!

Sretna Nova 2014.!

 

 

Evo i nekoliko “best buy” pjenušaca koji se mogu nabaviti na hrvatskom tržištu.

Bisol “Desiderio Prosecco JEIO Cuvée brut”, Veneto, Italija

(kupaža: 90% prosecco, 6% bijeli pinot, 4% verdiso)

uvoznik: Petković doo, Mali Lošinj

Upadljivo slamnato žut. Fin perlage. U nosu elegantno odmjeren i umjereno aromatičan. Citrusi i bijeli cvjetovi caruju. Mekan, nježan i vrckav u ustima.

Ocjena: 4/6

Tomac “Millennium brut”, Plešivičko vinogorje, Hrvatska

(kupaža: 70% stare plešivičke sorte, 30% chardonnay)

Šarmantan bouquet u kojem citrusnost susreće orašastost. Voluminozno na srednjem nepcu. Ugodne težine. Blago gorči u retrookusu.

Ocjena: 4/6

Freixenet “Elyssia” Gran Cuvée brut, Cava, Katalonija, Španjolska

(kupaža: chardonnay, maccabeo, parellada, pinot noir)

Uvoznik: Vivat fina vina doo, Zagreb

Fantastičan bouquet! Volim kad mi petrolej, brioche i tostirani lješnjaci zagolicaju nosnice. Meko i nježno pada na nepce. Sofisticirano slojevit u ustima.

Ocjena: 4,5/6

Bisol “Desiserio JEIO Cuvée Rosé, Veneto, Italija

(kupaža: merlot & crni pinot)

Uvoznik: Petković doo, Mali Lošinj

Baš dobro izgleda. Neodoljive boje lososa sa finim lančićima mjehurića. U nosu košarica šumskog voća. U ustima meko i nenametljivo. Mirisnu ideju slijedi i u retrookusu.

Ocjena: 4/6

Tomac “Rosé brut”, Plešivičko vinogorje, Hrvatska

(kupaža: chardonnay & portugizac)

Iskričave boje malinovca s petardom mjehurića u čaši. U nosu malinasto jednostavan. Blago zadimljen. Vinozan u ustima.

Ocjena: 4/6

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

daniela1-mm

Col de Salici - prosecco koji...

Prosecco je zapravo jedno beskrajno šarmantno vino, bez ijednog oštrog brida, poput šampanjaca i kao takvo dobar je uvod, blag i meka…

daniela1-mm

Bijeli pinot i Chardonnay -...

Pilatov Chardonnay i Bijeli pinot 2011 su dva izvrsna dnevna vina, fer odnosa cijene i kvalitete i životnog vijeka potentnijeg od doma…

daniela1-mm

Prosecco Col del'utia -...

Prosecco je pjenušac iz Veneta proizveden na bazi minimalno od 85% od sorte glera, koja daje strukturu svakoj bazi, s dodatkom verdisa &…

daniela1-mm

Freixenetov pjenušac koji...

Katalonija je španjolska Šampanja. Znam, znam da ne smijem to niti pomisliti, a kamoli izgovoriti, ne daju Francuzi, niti EU, ali pove…