Lonely Planet objavio 10 najneobičnijih namirnica na svijetu

Neobična jela za radoznala nepca: od larvi do skakavaca i škorpiona

screenshot lonely

Ugledni Lonely Planet na svom je internetskom portalu www.lonelyplanet.com predstavio deset neobičnih namirnica koje bi u vama mogle izazvati čuđenje, a poneke od njih čak i gađenje.

Prije no što se zgrozite nad gurmanima koji uživaju u vama neobičnim jelima sjetite se da i neki naši specijaliteti (školjke, sipe, škampi, tripice/fileki) strancima ne moraju izgledati privlačno. Donosimo vam kratak opis najneobičnijih namirnica svijeta te lokacije u kojima ih (najčešće) možete degustirati.

Naravno, ako ste dovoljno odvažni.

Australija: Larva witchetty leptira

Ove debeljuškaste larve, bogate bjelančevinama, stojećima su bile jedna od temeljnih namirnica australskih domorodaca.

Larve mogu doseći dužinu od sedam centimetara, a može ih se pronaći u središnjoj Australiji.

Obitavaju u korijenu witchetty grma ili eukaliptusa gdje se hrane biljnim sokom dok se ne pretvore u leptira, naravno, ako ih prije toga ne pojedete.

Kakvog su okusa? Ekipa iz Lonely Planeta to iskustvo opisuje ovako: zamislite da pregrizete vodeni balon iz kojeg će se na vaše nepce izliti sok poput crvenog vina, no okus koji ćete osjetiti trebao bi vas podsjetiti na jaje, ili možda na piletinu.

Afganistan: Testisi

Jestivi testisi dolaze u raznim veličinama – bikovi testisi (u Sjevernoj Americi znani i kao kamenice s Rocky Mountaina) veći su, a testisi pijetla manji.

Kinezi pijetlove testise jedu kuhane, a Afganistanci testise ovna nataknu na ražanj i peku ih kao kebab.

U Teksasu postoji čak festival posvećen bikovim testisima.

Kako biste pripremili ovu namirnicu prerežite testis, ogulite membranu te začinite limunom i drugim začinima.

Island: Raže

Stingray raža opremljena je otrovnom bodljom koja se nalazi na kraju njenog repa. Najmesnatiji dio raže su peraje.

Na Islandu raže vole fermentirane (fermentacija hrane tradicionalni je islandski način očuvanja i pripreme namirnica), a u Maleziji i Singapuru radije biraju svježe, začinjene raže s roštilja.

Ražino meso pahuljasto je no i tusto, a okus mu je poput mješavine ribe i jastoga.

Kina: Morski krastavac (trp)

Ovu morsku životinju u obliku kobasice možete pronaći u gotovo svim kineskim restoranima morskim plodovima, a na tržnicama i kineskim trgovinama tradicionalnim medikamentima možete pronaći osušene morske krastavce.

 

Njih morate namakati u vodi 12 sati te kuhati 2 sata.

Okus je prilično neutralan, a tekstura pomalo ljigava.

 

Tajland: Škorpioni

Pristati pojesti nešto što bi moglo izazvati snažne grčeve djeluje ludo, no u mnogim azijskim zemljama stanovnici su odlučili gledati na škorpione kao na dobar izvor bjelančevina, a ne kao na potencijalnu smrtnu prijetnju.

U Pekingu ih možete naći na ražnjiću, a u Tajlandu najčešći su pečeni ili namočeni u viskiju. Kakvog su okusa? Prema Lonely Planetu podsjećaju na kokice – vanjski sloj je hrskav, a unutarnji je mekan zahvaljujući organima koji su se tijekom pripreme raskuhali.

Kina: Svinjske glave

Kineski restorani koji nude pečenje, bez imalo suzdržavanja, u svojim izlozima drže svinje i patke koje vise s kuka.

Među njima su i svinjske glave – otkinite komad uha i pojedite ga kao da je debeo, žilav i mastan krumpirić.

 

A očnu jabučicu ponudite nekom posebnom.

PS. Za ovaj specijalitet i ne morate ići sve do Kine, nađe se i kod nas.

 

Peru: Zamorci

Većina ih smatra slatkim skvičavim bićima koja izgledaju kao da su izašla iz crtića, no u Peruu, većina domaćinstava drži par desetaka zamoraca kako bi se njime hranila.

Kada su pečeni izgledaju poput štakora, no imaju okus kao meso kunića.

Meksiko: Skakavci

Uz hladno pivo nemojte grickati kikiriki ili kokice – probajte chapulines (skakavce) kako to rade u Oaxaci u Meksiku.

U Oaxaci možete probati taco ili guacamole čiji su glavni sastojak skakavci, i to ponajprije mladi primjerci zbog njihove mekoće i nedostatka krila.

Skakavci se kuhaju, ispiru i suše te prže s limetom, solju i čilijem.

Lagan su i hrskav obrok.

Japan: Fugu

Prstohvat otrova koji se nalazi u ribi fugu dovoljan je da usmrti 30 osoba.

Otrovne dijelove te ribe prije upotrebe mora odstraniti ovlašteni kuhar fugua.

Tada se meso reže na tanke, gotovo prozirne ploške.

Kakvog je okusa?

Može se reći da meso uopće nema okus.

No dobra strana je ta da ste ipak preživjeli.

Latinska Amerika: Chicha

Ovo fermentirano piće tradicionalno se pravi od žitarica, tapioke ili voća te ga, po nekim receptima, žvaču žene.

Škrob iz glavnog sastojka mora se pretvoriti u šećer.

Ponekad se za pokretanje tog procesa koristi slina, a ponekad se sastojci jednostavno kuhaju i fermentiraju.

Okus chiche ovisi o tome je li svježa ili fermentirana, no obično je slatka.

Pripremila: Martina Blečić

foto: screenshot Lonely Planet i Dreamstime

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

Miniature-Food-Sculpture16

Hrana koja vas ostavlja bez...

Samo vam se čini da je pred vama slastan zalogaj, jer ako malo bolje pogledate vidjet ćete da je riječ o minijaturama. Ne samo to, riječ…

najbolja-slastičarka-ivana-vidaković dhk

Ivana Vidaković je nova...

Sve tri prvoplasirane na ovogodišnjem prvenstvu slastičara dolaze iz Istre jer pobjednica Ivana Vidaković iz Poreča, dok su drugo…

kamelija kup (3)

Učenici iz Vinkovaca su...

U Umagu je u ponedjeljak završen Kamelija kup, natjecanje učenika srednjih strukovnih škola za zanimanje kuhar i slastičar, koje s…

wine4dummies shop

Uz knjigu Vino za neznalice...

U Sjedinjenim Američkim Državama pojavila se neobična kolekcija „vina za neznalice“. Kolekcija se sastoji dva crna i dva bijel…