Veliko priznanje za konobu Batelina iz Banjola
Newsweek uvrstio Batelinu među 101 najbolji restoran na svijetu

Newsweekov izbor 101 najboljeg restorana na svijetu temelji se na ocjenama 53 poznata svjetska kuhara, među kojima su bili i Anthony Bourdain, Lidia Bastianich, Joan Roca, Alain Ducasse, Andoni Luis Aduriz i mnogi drugi
Konoba Batelina u Banjolama pored Pule dobila je neočekivano i veliko priznanje.
Renomirani tjednik Newsweek uvrstio je Batelinu među 101 najbolji restoran na svijetu!
Newsweekov izbor temelji se na ocjenama 53 poznata svjetska kuhara, među kojima su bili i Anthony Bourdain, Lidia Bastianich, Joan Roca, Alain Ducasse, Andoni Luis Aduriz i mnogi drugi.
Batelinu je proslavio mladi chef David Skoko svojim gostovanjem u showu Masterchef, ali i u serijalu No Reservations kada je ugostio Anthonyja Bourdaina.
Konobu vodi ribarska obitelj Skoko koja gostima poslužuje dnevno svježi ulov pripremljen na originalan način.
Specijalitet su razna predjela – “zezalice” i riblje iznutrice poput paštete od ugora, jetra grdobine sa smokvama u vinu ili pašteta od jetre morskog psa.
„Ovo je divna konoba u kojoj rade svi članovi obitelji. David i njegov otac love ribu, majka u kuhinji priprema brudet, a sestra je nadležna za deserte. Sudeći prema mom dugogodišnjem iskustvu pripremanja i jedenja ribe, riba ne može biti svježija nego što je ovdje“ – kaže za Newsweek chef Lidia Bastianich.
„Posebno je zadovoljstvo jesti na terasi u malom obalnom gradu gdje se većina stanovnika bavi ribolovom. Ako se zateknete tamo, probajte salatu od rakova i riblji brudet s palentom“ – preporuka je poznate voditeljica kulinarske emisije „Lidia’s Italy“ i vlasnice nekoliko vrhunskih restorana, Lidie Bastianich.
Lidia Bastianich je za Newsweek izjavila da često jede u Batelini jer je nedaleko Banjola i kuća njezine majke u Busoleru.
Zanimljivo je spomenuti da se u sam svjetski vrh, među 101 restoran plasirala i „Kafana“ iz New Yorka koji se navodi kao „srpsko-hrvatski“ mada pogled u jelovnik sugerira da je riječ o srpskom restoranu u kojem se toče hrvatska vina.
„Kafana, jugoslavensko oduševljenje u East Villageu, usmjerena je isključivo na ponudu hrane koja se jede u Srbiji i Hrvatskoj. Dakle, obilje mesa s roštilja i obilje ukusnih svježih salata“ – komentira Gabrielle Hamilton, chef njujorškog restorana Prune za Newsweek.
„Osoblje je brzo i koncentrirano, a nitko oko vas za stolovima ne govori engleski. Imate osjećaj da ste upravo zalutali u skromni restoran negdje u okolici Dubrovnika“, dojam je koji je iz Kafane ponijela Gabrielle Hamilton.
Zanimljivo je da mnogo restorana iz najpoznatijeg izbora „San Pellegrino“ nije našlo mjesto u izboru Newsweekovih chefova uključujući i slavnu kopenhašku Nomu, po mnogima najbolji restoran na svijetu.
Cijeli popis 101 najboljeg restorana na svijetu možete pogledati ovdje.
Ivan Zidar