Veliko priznanje za konobu Batelina iz Banjola

Newsweek uvrstio Batelinu među 101 najbolji restoran na svijetu

newsweek 101 best restaurant-rez

Newsweekov izbor 101 najboljeg restorana na svijetu temelji se na ocjenama 53 poznata svjetska kuhara, među kojima su bili i Anthony Bourdain, Lidia Bastianich, Joan Roca, Alain Ducasse, Andoni Luis Aduriz i mnogi drugi

Konoba Batelina u Banjolama pored Pule dobila je neočekivano i veliko priznanje.

Renomirani tjednik Newsweek uvrstio je Batelinu među 101 najbolji restoran na svijetu!

Newsweekov izbor temelji se na ocjenama 53 poznata svjetska kuhara, među kojima su bili i Anthony Bourdain, Lidia Bastianich, Joan Roca, Alain Ducasse, Andoni Luis Aduriz i mnogi drugi.

Batelinu je proslavio mladi chef David Skoko svojim gostovanjem u showu Masterchef, ali i u serijalu No Reservations kada je ugostio Anthonyja Bourdaina.

Konobu vodi ribarska obitelj Skoko koja gostima poslužuje dnevno svježi ulov pripremljen na originalan način.

Specijalitet su razna predjela – “zezalice” i riblje iznutrice poput paštete od ugora, jetra grdobine sa smokvama u vinu ili pašteta od jetre morskog psa.

„Ovo je divna konoba u kojoj rade svi članovi obitelji. David i njegov otac love ribu, majka u kuhinji priprema brudet, a sestra je nadležna za deserte. Sudeći prema mom dugogodišnjem iskustvu pripremanja i jedenja ribe, riba ne može biti svježija nego što je ovdje“ – kaže za Newsweek chef Lidia Bastianich.

„Posebno je zadovoljstvo jesti na terasi u malom obalnom gradu gdje se većina stanovnika bavi ribolovom. Ako se zateknete tamo, probajte salatu od rakova i riblji brudet s palentom“ – preporuka je poznate voditeljica kulinarske emisije „Lidia’s Italy“ i vlasnice nekoliko vrhunskih restorana, Lidie Bastianich.

Lidia Bastianich je za Newsweek izjavila da često jede u Batelini jer je nedaleko Banjola i kuća njezine majke u Busoleru.

Zanimljivo je spomenuti da se u sam svjetski vrh, među 101 restoran plasirala i „Kafana“ iz New Yorka koji se navodi kao „srpsko-hrvatski“ mada pogled u jelovnik sugerira da je riječ o srpskom restoranu u kojem se toče hrvatska vina.

„Kafana, jugoslavensko oduševljenje u East Villageu, usmjerena je isključivo na ponudu hrane koja se jede u Srbiji i Hrvatskoj. Dakle, obilje mesa s roštilja i obilje ukusnih svježih salata“ – komentira Gabrielle Hamilton, chef njujorškog restorana Prune za Newsweek.

„Osoblje je brzo i koncentrirano, a nitko oko vas za stolovima ne govori engleski. Imate osjećaj da ste upravo zalutali u skromni restoran negdje u okolici Dubrovnika“, dojam je koji je iz Kafane ponijela Gabrielle Hamilton.
Zanimljivo je da mnogo restorana iz najpoznatijeg izbora „San Pellegrino“ nije našlo mjesto u izboru Newsweekovih chefova uključujući i slavnu kopenhašku Nomu, po mnogima najbolji restoran na svijetu.

Cijeli popis 101 najboljeg restorana na svijetu možete pogledati ovdje.

Ivan Zidar

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

restoran noma - osoblje

Noma Rene Redzepija opet...

Danski restoran Noma vratio se 2014. na prvo mjesto San Pellegrino izbora za najbolji restoran svijeta, odlučilo je glasačko tijelo …

batelina 2

Najbolji restoran u izboru...

Nakon dvije godine dominacije Bistro Apetita došlo je smjene na vrhu prema izboru u kojem sudjeluju vodeći ugostitelji, kuhari, posl…

pelegrini1

Najbolji restoran Dalmacije...

Izbor najboljih dalmatinskih restorana organizirali su Nedjeljni Jutarnji, Dobra hrana i tvrtka Vinart U sklopu četvrtog po redu Dal…

Dobri restorani 2013_1

Bistro Apetit i drugu godinu...

Najbolji restoran Hrvatske 2013., u izboru Dobrih restorana, zajedničkog projekta Saše Špiranca i Dobre Hrane, je Bistro Apetit ko…