Završena druga sezona Masterchefa

Nikola Lesar pobjednik druge sezone Masterchefa

MC nikola lesar rez

Nikola Lesar se nakon tri mjeseca nadmetanja u kulinarskom showu  kući vraća s prestižnom titulom, 200 tisuća kuna, a uskoro ćemo moći čitati i kuharicu s njegovim potpisom

Nikola Lesar postao je drugi televizijski Masterchef nakon što je u završnoj emisiji emitiranoj na Badnjak pobijedio svog prijatelja i kako sam kaže, mentora, Međimurca Marka Palfija!

Ne mogu vjerovati da sam pobijedio, stvarno mi to ne dolazi do glave. I još to da sam pobijedio Palfija! Bilo je trenutaka kad sam htio i odustajati, ali upornost se ipak isplatila. To mi je najveća lekcija iz MasterChefa!“ – prva je izjava Lesara nakon velike pobjede.

Nikola je u superfinalu pokazao najbolje što zna i s idejama, i s izvedbom jela, ali i fantastičnom organizacijom i smirenošću kojom je dotukao svog učitelja.

U superfinalu je pokazao sve što zna i može na najbolji mogući način i definitivno je opravdao činjenicu što mu je žiri češće honorirao ideje, nego samu izvedbu.

Ja te još čekam“ – bile su Dinove riječi koje je često upućivao Nikoli kod kojeg je prepoznao očiti kulinarski potencijal, no ujedno ga je sputavao nedostatak tehničkog znanja koje mu se negativno odražavale na izvedbe jela.

Fantazista za kuhinjskom pločom

Čini se da je sad sve konačno usvojio.

Mladi Nikola je ušao u izazov siguran u sebe, pokazao iznimnu spretnost i smirenost, koncentraciju, organizaciju te je sve svoje fantastične ideje na najbolji mogući način prezentirao na tanjuru.

Upotrijebio je svo svoje Masterchef iskustvo i znanja koja je stekao u showu kako bi nadmašio Marka Palfija i uspio je u svom naumu.

On se kući vraća s prestižnom titulom, 200 tisuća kuna, a uskoro ćemo moći čitati i kuharicu s njegovim potpisom.

Nikola i Palfi su s glavnim jelima i predjelima bili briljantni i poprilično izjednačeni što je kulminiralo zanimljivim scenarijem: o pobjedniku MasterChefa odlučivali su deserti!

To da su slastice slaba točka Marku Palfiju i nije neka tajna, no obzirom na lošu vremensku organizaciju prilikom serviranja glavnog jela, Marko si je stvorio otežanu okolnost pri serviranju slastica.

Palfiju slastice zagorčale život

Naime, žiri mu je odlučio vrijeme kašnjenja na glavnom jelu oduzeti baš na desertima i na taj način mu kreditirati tu kobnu grešku.

Marku je tako izostala prezentacija za koju nije imao vremena, a i okusima i idejom je bio daleko od svog protivnika.

Titula mu je tako izmaknula na terenu kojeg se najviše pribojavao za vrijeme showa što je Nikoli na kraju osiguralo veliku prednost s kojom je nadmašio svog učitelja.

„Ja sam se samim ulaskom u superfinale osjećao već kao pobjednik, tako da nisam razočaran. Nije da se kući vraćam kao gubitnik. Nikolinu pobjedu doživljavam dijelom i kao svoju i vrhunski je sve odradio“ – priznaje sasvim otvoreno Marko Palfi.

Imao je izvrsna jela, no Nikola ga je uspio nadmašiti i to ne samo jelima, već i organizacijom koja je Palfija koštala pobjede.

Finalna zadaća – predjelo, glavno jelo i desert na dva tanjura

Skuhati A la cart meni od tri slijeda, i to svaki slijed na dva tanjura, sastavljen od predjela, glavnog jela i deserta, to je bio zadatak za međimurski dvojac u superfinalu.

– Ovaj izazov teži mi je od svega dosad – rekao je Palfi. Dečki su u smočnici imali neograničeno vrijeme i mogli su uzeti namirnica koliko god i koje god su htjeli.

Za kuhanje su imali čak četiri sata. Osim članova žirija,  jela koja su dečki spremili kušali su Petra Jelenić, Janez Bratovž, Tvrtko Šakota i prvi hrvatski Masterchef  Šime Sušić.

Prošireni žiri ih je na kraju ocjenjivao ocjenama od jedan do pet.

Nikola je odlučio prvo pripremati desert da mu se stigne ohladiti.

Palfi je rekao da će za desert spremiti kombinaciju kamilice, jagode i panna cotte, a kuhao je još rižoto, gulaš, škampe, jakobove kapice.

Nikolin prvi baguette u životu

Nikola je izabrao losos za glavno jelo, mijesio je tijesto za baguette, koji je u superfinalu prvi put  uopće radio. Slagao je i muffine od mrkve za koje se bojao hoće li se uopće dići te keks koji je naučio slagati u izazovu sa chefom Zoranom Čobanovim.

„Moja mama radi dobar poriluk i izabrao sam ga kao namirnicu večeras jer me podsjeća na djetinjstvo“ – rekao je Nikola koji je poriluk umjesto luka stavljao u paštetu.

Jedna od namirnica koje je Nikola odlučio spremiti bila su guščja jetra u kombinaciji s vrganjima jer obje namirnice obožava.

Palfi je shvatio da si je zadao previše posla, osobito sa škampima koje je odlučio pripremiti na tri načina.

„Zagorčao sam si život do kraja. Gubim vrijeme na čišćenju škampi jer su jako svježi i teško se čiste. Jasno mi je da ću imati problema s vremenom“ – rekao je Palfi dok je Nikola smireno čistio veprovinu i ponavljao si da je ne smije prepeći kako bi bila ukusna.

nikola i palfi

Palfi je hrskave škampe panirao u mrvicama od tostiranog kruha. Rižoto od gorgonzole i kruške već je dugo htio spremiti i bio je sretan što ga je prvi put kuhao u superfinalu.

Čudesan Palfijev tris od škampi

Šimi se svidjelo Nikolino predjelo, a Bratovž je Palfiju rekao da mu škampi jako dobro izgledaju.

„Prekuhana riža, nema baš puno veze s tom kruškom, i zapravo ne sviđa mi se ni kruška“ – rekao je Dino za Palfijev rižoto od gorgonzole i kruške.

Sva trojica članova žirija pohvalila su pak Palfijev tris od škampi nazvavši ga najboljim jelom ove sezone.

Palfi je radio sto na sat ali nije uopće stigao poslužiti glavno jelo, previše je komplicirao dok je Nikola bio smiren, točan i organiziran.

Prezentacija je super. Brine me samo zašto dosad nije ovako prezentirao. Losos mu je bio perfektno poširan i za nekog neiskusnog poput njega to je pravi uspjeh“ – rekao je za Nikolino glavno jelo Dino i ostali članovi žirija su se složili s njime.

Žiriju se Markov tanjur s jakobovim kapicama i pireom od batata nije pretjerano sviđao, ali dekonstrukcija gulaša, drugo glavno jelo koje je Palfi skuhao, oduševilo ih je.

Petri se svidio Nikolin desert, iako se on pribojavao što će mu upravo ona reći kao stručnjak za slastice.

Bratovž nije bio oduševljen Nikolinom panna cottom, a i Radovan je očekivao više od tog deserta.

„To je kaj god“ – rekao je Radovan za Palfijevu panna cottu.

Gorgonzola je kriva za sve

Dino je rekao da je prezentacija bila banalna i smiješna te da je Palfi skroz razočarao sa slatkim. Nikolin desert žiriju se jako svidio i svi su bili zadovoljni što je ponovno slagao keks od lješnjaka koji prošli put nije uspio baš najbolje napraviti.

Današnje kuhanje bilo je jedna od boljih utakmica koju sam ikad gledao. Kandidati su bili ravnopravni i dali su sve od sebe“ – rekao je Dino.

Tko te tjerao da guraš gorgonzolu u predjelo, na početak jelovnika kad pljesnivi sirevi moraju doći na kraju“ – skresao je Dino Palfiju.

Za tris od škampi sva tri člana žirija su ga pohvalila i rekla mu da je jelo perfektno, najbolje ove sezone.

Nikola je za predjelo od žirija dobio tri četvorke, a Palfi dvije četvorke i peticu od Radovana.

Nikolin poširani losos dobio je  same pohvale. Rekli su mu da vrhunski kuhari tako poširaju ribu, prezentacija mu je bila najbolja dosad.

Vepar je bio savršeno pečen, no morao je odstraniti tetivu, ali zamjerili su mu pire koji nije bio savršen, imao je grudice.

Markove jakobove kapice pohvaljene su kao ideja, ali izvedbeno nisu bile najbolje. Batat je bio pregorak, ali prezentacija je bila jako zanimljiva.

Gulaš su mu pohvalili jer je bio ukusan, sofisticirano prezentiran i bez greške.

Nikolin keks koji je oduševio žiri

Nikolino glavno jelo dobilo je tri petice, a Palfijevo dvije petice i četvorku

Nikolin keks oduševio je žiri, a i muffin im je bio u redu iako ništa posebno.

Jedino pozitivno na tvom desertu je bila prodaja. Da sam naručio tvoj desert kad bih ga dobio, bio bih ljubomoran na onog tko ispred sebe ima Nikolin desert. I jedan i drugi bili su ti dobro skuhani, ali prezentacija je bila jako loša” – rekao je Dino Palfiju koji je očekivao loše ocjene za slastice.

Nikola je za desert dobio dvije četvorke i peticu, a Palfi same trojke.

R.I. / foto: Nova TV

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

palfi pobjednik

Postoje dvije različite...

Nakon što je u Hrvatskoj prikazano finale u kojem je pobijedio Nikola Lesar, u BiH je emitirano finale u kojem pobjeđuje Marko Palfi! Em…

tea mamut i palfi

Marko Palfi glatko izgubio...

Tea Mamut, slastičarka koja je skupljala iskustvo u brojnim restoranima s Michelinovim zvjezdicama bila je nepremostiva prepreka za…

zoran cobanov

Chef Zoran Čobanov oduševio...

Poslovično strogi žiri Masterchefa dodijelio mu je tri petice za hladnu juhu od brancina i glaziranu krušku što je do sada neviđeno…

palfi - lesar

Pobjednički pohod Marka...

Nikola  se nada da će sada u paru s Palfijem možda nastaviti tako i pobijediti u nadolazećem  Izazovu šefa kuhinje Marko Palfi i Nik…