Originalni gastro suvenir
Nova hrvatska torta zove se Opatijska kamelija

Torta se bazira na mediteranskom voću i ne mora biti u hladnjaku pa je idealan gastro suvenir
Opatijska kamelija, naziv je nove torte koju je u slavu cvijeta nad cvjetovima osmislila umjetnica Yasna Skorup Krneta, ujedno i predsjednica Udruge ljubitelja kamelija Iginio Scarpa.
– Na ideju da kameliju promoviramo i kao gastro proizvod došla sam razmišljajući o fantastičnoj koncentraciji ugostitelja u Opatiji – kaže Yasna Skorup Krneta i dodaje da je trebalo pet mjeseci da se povežu ugostitelji i hotelijeri, da slastičari dođu do finalne recepture za tortu i da se dizajnira ambalaža.
Prvi prototip torte izrađen je u veljači 2011. u suradnji s timom slastičara Hotela Milenij.
Nova hrvatska temelji se na besprijekornom mediteranskom voću: suhim smokvama, bademima, narančama i grožđicama, uz dodatak čokolade i marcipana, a recept ima i tajni sastojak koji nam autorica taji i tek dodaje da asocira na mirise i podneblje Mediterana u kome je i nastala.
Torta Opatijska kamelija bit će u trajnoj ponudi neovisno o sezoni i mogla bi postati popularan gastro suvenir i jedan od opatijskih brendova, pa s vremenom konkurirati i poznatijim tortama poput Sacher torte, smatra autorica.
Torta se u praktičnom pakiranju od ovog ljeta može kupiti u opatijskim hotelima i kavanama za 150 kuna, a zahvaljujući pažljivo biranim sastojcima trajnost joj je čak trideset dana izvan hladnjaka.
Majda Matković