Novi prehrambeni trendovi kako ih vidi Lonely Planet

Nova jela u trendu – poisson cru, panucho, mohinga i mukbasa

poisson-cru-1

Svake se godine na gastronomskoj sceni pojave novi prehrambeni trendovi.

Nekada se radi o lokalnoj hrani koja je zbog promjena u ukusu javnosti postala poželjnija no ranije, novim tehnikama pripreme ili novim idejama, no najčešće se radi o hrani neobična okusa iz dalekih krajeva.

Zapravo se uopće ne radi o novim jelima, to su tradicionalna jela koja u novom okruženju postaju egzotična.

Prehrambeni trendovi razvidni su kada se rasplamsaju, no je li ih moguće unaprijed predvidjeti?

Pripremila: Martina Blečić

Jesmo li mogli predvidjeti popularnost gurmanskih tacosa, tartara od tune ili praška zelenog čaja matche?

Kako bi odgovorio na to pitanje, Andy Murdock, s portala Lonely Planet, obratio se putopiscima.

Tko bolje od njih može predvidjeti gastronomske trendove iz dalekih krajeva?

Pri svakom putovanju kušaju jela na koja chefovi sa Zapada ne obraćaju pažnju te su stoga izniman izvor neotkrivenih gastronomskih užitaka.

Evo koji su njihovi kandidati za novi gastrohit.

Užitci s otoka

Današnji kuhari očito ne ljetuju na nekom od otoka u sklopu Francuske Polinezije.

To bi objasnilo činjenicu da su previdjeli poisson cru.

Poisson cru („sirovo meso“ na francuskome) varijacija je na temu chevicea u kojoj se nalaze svježa tuna i povrće (najčešće krastavci, luk i rajčica) marinirani u soku od limuna i svježem kokosovom mlijeku (na slici gore).

Nikada nisam upoznao nekoga kome se ne sviđa poisson cru“ rekao je putopisac i nekadašnji stanovnik Tahitija Celeste Brash.

U Francuskoj Polineziji to je svakidašnje jelo, no teško ga je naći izvan otočja.

Barem za sad.

Novi taco?

Taco će uvijek imati važno mjesto u srcima ljubitelja brze hrane, no trendovi u uličnoj prehrani mijenjaju se brže od kombija za prodaju tacosa koji bježi od sanitarne inspekcije. Što je iduće?

Autorica putopisa i obožavateljica tacosa Jill Robinson predlaže panucho, popularno jelo iz meksičkog Yucatana (na slici desno).

U panuchosu tortilja je napuhnuta i napunjena grahom.

S druge strane, Alison Bing predlaže empanadu, jelo čije vrijeme tek dolazi.

Španjolska mu je nadjenula naziv (empanar znači zamotati), Italija ukazuje na njegovu sličnost s calzoneom, a podsjeća i na neka britanska i marokanska jela.

Superjuhe i tekuće salate

Prema Alison Bing, mohinga bi moglo postati prvo jelo iz Burme koje će se probiti izvan državnih granica.

Mohinga, koju mnogi smatraju burmskim nacionalnim jelom jest ukusno začinjena riblja juha s tjesteninom od riže.

Putopisac Kevin Raub predlaže brazilsko jelo moqueca, varivo od morskih plodova, kokosova mlijeka i palmina ulja (ulja dendê).

Za Rauba, radi se o “savršenu spoju bogatih nacionalnih resursa (svježe ribe i rakova s 7400 km obale) i kulturnog nasljeđa (jelo je izvorno afričko). Kao da na nepcu osjećate identitet cijele države.“

Ako vam ideja tekuće salate ne zvuči loše, Robert Reid predlaže bugarski tarator.

Jelo se može opisati kao juha koja obavlja rashlađujuću ulogu salate.

Riječ je o hladnom jogurtu s krastavcima, koprom i orasima.

Palačinke i vafli

Andrew Bender preporuča okonomiyaki, specijalitet iz Osake.

Riječ „okonomiyaki“ znači „skuhaj kako želiš“ te dobro opisuje ove debele palačinke koje se mogu puniti raznim nadjevom, na primjer, kupusom, lukom, kukuruzom, svinjetinom, gljivama ili jajima te preliti umacima poput majoneze ili smeđeg umaka koji podsjeća na Worcestershire.

Ako biste radije nešto slatko, preporuka ide vijetnamskim pandan vaflima.

Riječ je o vaflima spravljenim s kokosovim mlijekom i ekstraktom biljke Pandanus amaryllifolius koji se najčešće jedu bez preljeva.

Tartufi Novog svijeta

Huitlacoche je gljivično oboljenje kukuruza, no poznato je i pod nazivom „meksički tartuf“ (na slici dolje). Andrew Bender opisuje ovu gljivicu kao „ukusnu, višenamjensku i izvrsnu za vegetarijansku prehranu“ te  govori kako ona „dodaje pun okus koji podsjeća na gljive i lijepu teksturu varivima, tacosima i jelima s jajima.“

Izvan Amerike

Iz jemenskih restorana u Džibutiju dolazi nam mukbasa, pire od meda i datulja ili banana. Ovo jelu ima gustu teksturu koja se topi u ustima i veoma je slatko.

Najčešće se poslužuje uz pikantnu ribu bogatu proteinima te stoga ovakva kombinacija čini savršeno uravnoteženi obrok.

Kava i vrući kolačići

Fergus Henderson u svojim restoranima nudi madelaine kolače ispečene po narudžbi.

Ako ih naručite morat ćete ih sačekati petnaest minuta, no isplatit će se.

Ova mala ali značajna inovacija čini mušterije sretnima, stoga, imajte ju na umu ako želite da i vaši gosti budu zadovoljni.

Putopisac i ljubitelj kave Leif Pettersen ne može vjerovati kako svijet još nije prigrlio vijetnamsku kavu.

Kave spravljene uz pomoć kondenziranog slatkog mlijeka, kokosova mlijeka ili jaja pravi su užitak za nepce.

Fotografije preuzete s portala:

www.revistamundonatural.com

foodinislamujeres.blogspot.com

blog.tahiti.com

 

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

Miniature-Food-Sculpture16

Hrana koja vas ostavlja bez...

Samo vam se čini da je pred vama slastan zalogaj, jer ako malo bolje pogledate vidjet ćete da je riječ o minijaturama. Ne samo to, riječ…

wine4dummies shop

Uz knjigu Vino za neznalice...

U Sjedinjenim Američkim Državama pojavila se neobična kolekcija „vina za neznalice“. Kolekcija se sastoji dva crna i dva bijel…

danijela mihalic by Aleksandar Topalovic

Parižani strpljivo čekaju u...

Najpoznatije francuske palačinke su Crêpes Suzette koje se polijevaju mješavinom naranči i poznatog francuskog likera Grand Mar…

noma novi dizajn

Novo ruho Nome - najbolji...

Novi izgled slavnog restorana Renea Redzepija potpisuje tvrtka Space Copenhagen koja je htjela očuvati topli, prizemljeni ugođaj r…