Kolumna Danijele Mihalić - Pisma iz Pariza

Novi francuski gastro trend – na večeru u dom kod chefa amatera

danijela u parizu

Sve popularnije je kuhanje u svom domu za potpune strance koji o maštovitim chefovima amaterima doznaju putem Facebooka ili poznanika. Na jednoj takvoj “tajnoj” večeri našla se i naša suradnica u Parizu

Piše: Danijela Mihalić Đurica

Potpuno skrovit od očiju konobara ili nepoznatih gostiju te svakako jeftiniji od pompoznih restorana, u Parizu je u posljednje vrijeme prisutan novi trend života i uživanja u gastronomskim delicijama profesionalnih ili pak amaterskih chefova.

Istinski fanovi kuhanja sve češće priređuju večere u  svome domu, kojega za tu prigodu prenamjenjuju u prostor za vrhunsko gastronomsko uživanje s potpunim strancima, ali daleko od šablonskih  jelovnika, te formalnih i sterilnih restorana.

Uzvanici međusobno razgovaraju, a oni koji su se prihvatili posla „konobara“ ili „kuhara“ u svoj svojoj jednostavnosti  dijele entuzijazam, razgovaraju sa svojim gostima, izmjenjuju kulinarska iskustva i sve to bez stalnog pritiska zbog dolaska novih gostiju. Iako se slični tematski susreti već desetak godina organiziraju u Americi, u Francuskoj je ovo novost.

Reklama je suvišna – stolovi u stanu su puni

Sve je više onih koji su prihvatili ovakav, drugačiji način gastro uživanja, ali i neposrednog upoznavanja ljudi  iz svih dijelova svijeta.

Organizatori koje sam upoznala,  ovakve gastro happeninge organiziraju dva do tri puta mjesečno, pozivnice šalju popularnom Facebook mrežom, SMS-om ili pak usmeno „od usta do usta“. No budući da u stanovima obično stane svega nekoliko stolova, prevelika je reklama ionako suvišna.

Na večeri u stanovima kod kuhara amatera nećete dobiti račun, ali se očekuje da sudjelujete u troškovima pripreme večere i posluženog vina

Tragom novog life-stylea Parižana upoznala sam arhitekticu francusko – korejskoga porijekla, koja iz čiste razonode zajedno sa svojim prijateljem grafičarom, već nekoliko mjeseci sprema fusion večere za pozvane goste u svojemu stanu na prestižnoj pariškoj adresi.

– U Parizu ima mnogo dobrih restorana, odlično uređenih, gdje se poslužuju vrhunske delicije, ali ići kod nekoga doma i tamo večerati, potpuno je drugačije iskustvo. Pravi sam fan kuhinje i uživanja u jelima i oduvijek sam obožavala gastro večere s prijateljima. No, onda sam poželjela učiniti korak više – priuštiti sličan gastro užitak i neznancima. I tako sam krenula!  – priča Sabine kojoj pomaže i njezin prijatelj koji prima goste i s njima ostvaruje prvi kontakt.

Sabine uoči takve večere naravno ništa ne prepušta slučaju – od odlaska na lokalnu tržnicu,  izbora namirnica, osmišljavanja jelovnika, vinske karte …  I sve to za  35 eura po uzvaniku što, objašnjavaju nam, nije račun nego tek naknada za sudjelovanje u troškovima pripreme i cijene namirnica.

Za tu ćete cijenu dobiti večeru koja uključuje slijed od nekoliko jela, a kojih i kako spremljenih – naravno ovisi o raspoloženju kuharice i njezinoj trenutačnoj inspiraciji.

U društvu još desetero uzvanika  prije nekoliko smo dana kušali svježi sir poslužen na salati od cikle, hladno predjelo od kombinacije crnog radiča i kruške, pečenu bundevu, svinjske odreske poslužene s gratiniranim krumpirom te pogačice s mousseom od čokolade, pripremljene dakako u kućnoj radinosti.

Večera u stanu s pogledom na Eiffelov toranj – skuplja

Budući da je ovakav trend sve prisutniji u Parizu, za očekivati je bilo da će se vrlo brzo  pojaviti razno razne kombinacije na istu temu. Za malo višu cijenu, odnosno sudjelovanje u troškovima nabavke i pripreme namirnica od 70 eura, možete  doživjeti i nešto drugačiji vrhunski gastro užitak u jednom luksuzno uređenom pariškom stanu i to s pogledom na Eiffelov toranj.

Ovdje cijena uključuje i još jednog (ne)poznatog  gosta za Vašim stolom. Naime, na svakoj se takvoj večeri gostima priključi i jedan manje – više poznati pariški umjetnik – slikar, plesač, pjevač pozvan od strane organizatora večere, a iako je rezervacija stola u tom stanu/restoranu unaprijed moguća,  mjesta su mjesecima unaprijed rasprodana.

Pa tko voli nek izvoli – bonne visite et bon appétit!

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

tjedan restorana

Kreće 9. Tjedan restorana...

I ove jeseni uživajte u fantastičnim jelima uz dobro društvo. Gastro manifestacija Tjedan restorana održat će se u periodu od 3. do…

macke pariz 4

Parižani čekaju u redu za...

Iz Pariza : Danijela Mihalić Đurica Snimila: Lena Vermeulen Više zbog originalnog koncepta nego vrhunske gastronomije, ovo je mj…

tjedan restorana

Novi 'Tjedan' nudi 53...

Najomiljenija gastro manifestacija Tjedan restorana održat će se u periodu od 7. do 16. ožujka 2014. godine, a sudjelovat će restor…

pariz vecera u bijelom

Pariška večera u bijelom...

Večera u bijelom (Diner en blanc) sigurno je jedna od najelegantnijih gastro manifestacija na svijetu, a ove je godine priređena po 25…