Promo: Smart Food

Novi jelovnici zagrebačkog Bon Appetita za detoksikaciju organizma

juha_bob

U jeku proljetne sezone i iščekivanju ljeta, tim Smart Fooda, novog koncepta zdrave ishrane, pripremio je brojna kulinarska iznenađenja koja potiču proljetno čišćenje i detoksikaciju organizma te jamče vitalnost i svježinu izgleda

Smart Food je koncept zdrave prehrane koji poštuje i prati izmjenu godišnjih doba, pa tako u zagrebačkom restoranu Bon Appetit upravo pripremaju nove jelovnike.

Svi poklonici zdravog života, ali i svi koji su čvrsto odlučili ljeto dočekati u „fit“ formi, pronaći će mnoštvo ukusnih, maštovitih i zdravih kulinarskih kombinacija.

„Ususret predstojećem ljetu u naša Smart Food jela nastojimo uvesti mnoštvo samoniklog bilja, voća i povrća, zajedno s ribom i kvalitetnim mesom, te proizvodima od kozjeg mlijeka. Najviše pažnje poklanjamo salatama koje priređujemo od lisnatog povrća i kombiniramo s voćem. Salatama često započinjemo obroke, tako da potaknemo tonifikaciju organizma i izlučivanje štetnih tvari, a ujedno pripremimo probavni trakt na glavni obrok i izbjegavamo time prejedanje, pa nema težine u želucu nakon obroka prema Smart food principima“, protumačila nam je Marina Vojković, pokretačica koncepta Smart Fooda i direktorica restorana Bon Appetit, od koje smo saznali da u detoksikaciji organizma često ključnu ulogu ne igraju same zdrave namirnice koje konzumiramo, već dobra kombinacija namirnica na kojoj počiva i cjelokupni koncept Smart Fooda.

Prirodni napitci potiču čišćenje

„Sve namirnice koje su nam trenutačno u ovom proljetnom periodu na raspolaganju mogu izvrsno poslužiti u detoksikaciji organizma ukoliko su dobro  kombinirane i u točnim količinama. Svako jelo koje ćete do ljeta pronaći na našem Smart Food jelovniku, od predjela, juha, glavnih obroka te deserta i salata, mala je tvornica ljekovitih tvari i djeluje na detoksikaciju. Dodatno, nudimo svježe priređene funkcionalne napitke koji su sastavljeni od netom ocijeđenih namirnica, voća i povrća uz dodatak pažljivo odabranih začina, pa oni dodatno stimuliraju detoksikaciju. Naši prirodni napitci djeluju netom nakon konzumiranja i odmah vraćaju vitalnost.  U njima su sačuvani svi hranjivi sastojci poput vitamina, minerala i enzima koji se inače kod termičke i dugotrajne obrade gube ili smanjuju svoju aktivnost. Procesom hladnog cijeđenja ne uništavaju se nutritivne komponente, a zadržani su boja miris i okus u svom izvornom obliku, stoga naši sokovi imaju izražajnu prirodnu boju, te osebujan okus i miris.“

Već sada u Bon Appetitu možete kušati ove zdrave napitke i koktele koji će pospješiti detoksikaciju organizma:

Napitak od zelenog voća, krušaka, jabuka,  te povrća prepunog klorofila, što potiče regeneraciju organizma i obnovu svih oštećenih staničnih struktura

Napitak od narančastog voća i povrća, bogat beta karotenom koji štiti sluznice i osigurava zdravlje kože prije ljeta

Napitak koji koristi jagode u kombinaciji s lisnatim povrćem i daje mnoštvo tvari koje stimuliraju izlučivanje otrova iz organizma i potiču rad jetre i bubrega

Napitak od kivija u kombinaciji s citrusnim voćem i zelenim povrćem koji potiče dreniranje tekućine i djeluje na suzbijanje celulita

Uz to, savršeni i nezaobilazni saveznici detoksikacije koje ćete ovih dana pronaći na Smart Food jelovnicima bit će sljedeće namirnice: sezonsko voće, povrće, kvalitetno meso puretine, zatim junetine, poput bifteka i ramsteka, te mlada janjetina, riba poput tune, gofa, brancina i zubaca, ali i mnoštvo svježe plave ribe od inćuna da srdela i skuša.

Svoje će mjesto tu naći kozja i kravlja skuta kao izvrstan izvor bjelančevina. Potom slijede žitarice od prosa, krupnjaka ili pira, ječma, zobi, riže, te tzv. pseudo-žitarice kao amarath, heljda, a posebno mjesto pripada  mahunarkama poput slanutka, boba i leće.

Marina Vojković zajedno s docenticom Donatelom Verbanac i chefom Berislavom Lackovićem već je kreirala i nekoliko slasnih jela.

Tako se nude bob s artičokama i pirom ili krupnjakom kao žitaricom.bob_articoke

Ovo jelo predstavlja rapsodiju mediteranskih elementa iz vremena helenističke kulture, koja datira nekoliko stoljeća prije nove ere. Bob i artičoka donose kvalitetne bjelančevine i tvari u obliku polifenola, posebno kvercitin, koji regulira naš imunološki odgovor. Pir se, kao drevna žitarica, dobro uklapa, bogat je bjelančevinama, vitaminima B skupine i mineralima.

Zatim se na meniju nalaze proso, divlje šparoge i bakalar.

Te namirnice predstavljaju kombinaciju koja je izvrsna za naše srce i krvne žile. Jelo donosi omega-3 masne kiseline sadržane u bakalaru, tvari koje djeluju protuupalno, sadržane u šparogama i mnoštvo korisnih mikroelementa sadržanih u prosu. Idealno je za podnevni i večernji obrok.

A uz ta jela kao predjela nude se salata i sitni zalogaji. Taj je sitni zalogaj okruglica od slanutka na pireu od patlidžana.

Slanutak je bogat izvor kalcija i vrhunskih aminokiselina, a patlidžani su savršeno uklopljeni u ovo jelo jer donose vlakna topiva u vodi i minerale potrebne za zdravlje našeg sustava za izlučivanje.

Sve to servira se uz pesto od maslačka, biljke koju nalazimo kao samoniklu, koja se odlikuje velikim količinama vitamina C i gorkih tvari koje djeluju protuupalno, a osvježiti će i djelovati poticajno na naš organizam.

Zelena salata s kruškama i malinama

Spomenuli smo salatu, a ona se sastoji od mladih izdanaka zelenih lisnatih salata, uz neke posebne dodatke. To su kruške i maline, od kojih je spremljen posebni ocat.

Kruške je najbolje jesti svježe, upravo onako kako su sadržane u ovoj originalnoj salati. One sadrže veće količine kalcija i željeza u odnosu na drugo voće, pa se preporučuju kao obavezno voće u prehrani žena iznad 40 godine.

Maline su izvor brojnijih pigmenata, najviše antocijana i karotena koji djeluju povoljno na izgled kože i zdravlje sluznica. Ovdje su u servirane s  ulogom zakiseljavanja jela, što je sasvim nov i inovativan način.  Idealna salata za proljeće ljeto.

Proces čišćenja organizma od toksina uz okrjepu i obnovu  cjelokupnog organizma uz Smart Food koncept doprinijet će i vašem izgledu, posebice svježini kože, kose, noktiju, a kako naglašava Marina Vojković, detoksikacija organizma oslobodit će vas i naslaga neestetskih tvorbi na tijelu, smanjiti će otečenost i celulit, a potaknuti cirkulaciju i dreniranje tekućine u našem organizmu .

Ukoliko se odlučite ovogodišnju detoksikaciju svom organizmu i tijelu priuštiti uz Smart Food koncept u zagrebačkom restoranu Bon Appetit, uz sve Smart Food kombinacije i okuse koje vas ovdje očekuju,  zasigurno ćete osvijestiti i jedan dugoročniji i nov način održavanja dobrog zdravlja uz pravilnu ishranu.

P.R. / foto: Smart Food

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

crveno meso

Cink – ključ dobrog...

Nedostatak cinka može dovesti do pada imuniteta, gubitka kose i oslabljenog apetita Zašto je važno konzumirati hranu bogatom cinko…

dvilje šparoge

Šparoga - delikatesa, lijek...

Šparoga (Asparagus officieales) je višegodišnja biljka iz porodice ljiljana, koja razvija podanak i mlade izdanke. Koriste se sam…

piramida rez

Piramida pravilne prehrane iz...

  Piramidu pravilne prehrane 1991. osimislilo je Ministarstvo poljopivrede SAD-a, koje je 2005. izradilo i novu verziju  (MyPy…

dreamstime smokve 2

Smokva je idealna hrana u...

Svježe sočne smokve i šalica omiljene kave, izvrstan su, idealno balansiran obrok s kojim možemo početi dan – obrok koji je i…